Σεισμοί στο Μεξικό: Συνδέονται μεταξύ τους και έρχονται κι άλλοι;

Δύο σεισμοί έπληξαν το Μεξικό μέσα σε δύο εβδομάδες, οι οποίο έλαβαν χώρα στην τεκτονική πλάκα Κόκος.

Το Μεξικό έχει πληγεί από τον δεύτερο θανατηφόρο σεισμό μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Είναι τα δύο συμβάντα συναφή και θα μπορούσαν να δείχνουν ότι ακολουθούν κι άλλοι σεισμοί; Και οι δύο σεισμοί σημειώθηκαν στην τεκτονική πλάκα Κόκος, η οποία εκτείνεται κατά μήκος της

δυτικής ακτής του Μεξικού και συρρικνώνεται κάτω από τη γειτονική τεκτονική πλάκα της Βόρειας Αμερικής στα βορειοανατολικά με ρυθμό περίπου 3 ίντσες (7,62 εκατ.) το χρόνο.

Ο σεισμός μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε λίγο μετά τις 6 μ.μ. τοπική ώρα την Τρίτη, έλαβε χώρα 120 χλμ. νοτιοανατολικά της Πόλης του Μεξικού. Ήρθε μόλις 11 ημέρες μετά από έναν μέγα σεισμό μεγέθους 8,1 από τις ακτές του νότιου Μεξικού.

Και στις δύο περιπτώσεις οι σεισμοί προήλθαν από την πλάκα Κόκος, βαθιά κάτω από την επιφάνεια, και δεν προκλήθηκαν από την τριβή στη διεπαφή. Ο σεισμός της Τρίτης έλαβε χώρα σε βάθος 50 χιλιομέτρων και ο πρώην σεισμός ήταν ακόμη βαθύτερος στα 70 χιλιόμετρα.

Καθώς η πλάκα Κόκος πιέζεται προς τα κάτω, παραμορφώνεται - προκαλώντας τη στρέβλωση και το θρυμματισμό της δομής της. Αλλά αυτή η διαδικασία δεν είναι ομαλή και βαθμιαία. Αντ 'αυτού, η πίεση συσσωρεύεται μέσα στην πλάκα για μήνες ή χρόνια μέχρις ότου επιτευχθεί ένα όριο και ξαφνικά απελευθερωθεί σε έναν τεράστιο σεισμό.

"Αυτό που συνέβη προχθές ήταν πιθανότατα μια αποσχιστική κίνηση στην υποβιβαστική πλάκα Κόκος", λέει ο καθηγητής David Rothery του Open University. Ένας παρόμοιος μηχανισμός θεωρείται υπεύθυνος για τον προηγούμενο σεισμό, αλλά οι σεισμολόγοι δεν πιστεύουν ότι το ένα οδήγησε στο άλλο. Ο Stephen Hicks, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: "Είναι πολύ μακριά για να συνδεθούν άμεσα. Μπορεί να έχει ελαφρώς αυξηθεί η πίεση, αλλά αν έγινε αυτό ήταν σε ένα μικρό ποσό και το ρήγμα θα πρέπει να πλησίαζε στη διάρρηξη ούτως ή άλλως".

Η Πόλη του Μεξικού είναι ιδιαίτερα ευάλωτη επειδή βρίσκεται σε έναν αρχαίο πυθμένα λίμνης γεμάτο με βαθιά στρώματα ιζήματος, που μπορεί να μεγεθύνει το τράνταγμα. "Μόλις το σεισμικό κύμα εισέλθει σε αυτή την κοιλάδα, αναμεταδίδεται τριγύρω", είπε ο Χικς. "Συμπεριφέρεται σαν ένα μπολ με ζελέ". Σε αντίθεση με κάποιες φυσικές καταστροφές, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη επινοήσει έναν αξιόπιστο τρόπο για να προβλέψουν πότε θα συμβούν σεισμοί. Ωστόσο, ο προγραμματισμός για το χειρότερο μπορεί να μειώσει σημαντικά την καταστροφή που προκλήθηκε και τους θανάτους από μελλοντικούς σεισμούς.

Οι πιο πρόσφατοι σεισμοί στο Μεξικό θα προκάλεσαν και πάλι ερωτήματα σχετικά με το εάν τηρήθηκαν οι κατάλληλοι οικοδομικοί κώδικες. "Το δημοτικό σχολείο Enrique Rébsamen, όπου πολλά παιδιά πέθαναν, φαινόταν ένα σύγχρονο κτίριο και θα έπρεπε να έχει ενσωματωμένη αντισεισμική προστασία" δήλωσε ο Rothery. "Αν είχε κατασκευαστεί σωστά, δεν θα έπρεπε να καταρρεύσει και αναμένω ότι θα ζητηθούν απαντήσεις".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα