Σε ξένα funds δάνεια 13,7 δισ. με εγγύηση του Δημοσίου - 1,6 δισ. δόθηκαν σε σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς

13:24 3/6/2016 - Πηγή: Antinews

Με μία απλή διαγραφή χθες πρότασης στον νόμο που ψηφίστηκε μόλις πριν από δέκα μέρες, η κυβέρνηση απελευθέρωσε την πώληση σε funds και των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.

Η τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι «το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 2 του Ν. 4354/2015 (Α’ 176), όπως τροποποιήθηκε

με το άρθρο 70 του παρ.1 του ν. 4389/2016 (Α’ 96), διαγράφεται». Φυσικά με την πρώτη ανάγνωση ουδείς αντιλαμβάνεται σε τι αναφερόταν το «δεύτερο εδάφιο...».

Η αναζήτηση, λοιπόν, της συγκεκριμένης πρότασης στους προαναφερόμενους νόμους οδηγεί πως πρόκειται για τα «πάσης φύσεως δάνεια που εγγυάται ή έχει εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο» και τα οποία μέχρι χθες εξαιρούνταν από τη μεταβίβαση και την ανάθεση διαχείρισης σε εταιρείες απόκτησης και διαχείρισης απαιτήσεων.

Νέα αγορά
Έτσι, και αυτή η κατηγορία μπαίνει στη λεγόμενη νέα αγορά των δανείων. Το ύψος τους ανέρχεται στα 13,7 δισ. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος... αφορά σε εκείνα που έχουν δοθεί στη γενική κυβέρνηση. Πάνω από 3 δισ. ευρώ είναι εκείνα που χορηγήθηκαν σε ΔΕΚΟ, ενώ άλλα τόσα είναι αυτά που διατέθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στην πρώτη κατηγορία (σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς) τα δάνεια που εγγυήθηκε το δημόσιο είναι 1,64 δισ. ευρώ και στη δεύτερη κατηγορία (επιχειρήσεις) αυτά υπολογίζονται σε 1,575 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια αυτά, χαρακτηρίζονται από αναλυτές, και ιδίως εκείνα προς ΔΕΚΟ «φιλέτα» ως προς τον στόχο των funds. Έτσι, δεν αποκλείεται οι εταιρείες απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις να δραστηριοποιηθούν σε αυτά τα δάνεια.

Μία από τις ανησυχίες της κυβέρνησης ήταν αν με την πώληση τους προκύψουν νέα δημοσιονομικά ζητήματα και με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κάλυψή τους (π.χ. μέτρα). Πάντως όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, από το βήμα της Βουλής, έχει συμφωνηθεί ότι οποιαδήποτε επίδραση από ενδεχόμενες καταπτώσεις δανείων, δεν θα επηρεάζουν τη διαδικασία ενεργοποίησης του «κόφτη». «Ανησυχούσαμε αν ξαφνικά υπάρξουν μεγάλες πληρωμές, μήπως περάσουμε τον στόχο στα πλεονάσματα και ενεργοποιηθεί ο κόφτης», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Κατά τ’ άλλα στη χθεσινή τροπολογία που κατέθεσαν οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης περιλαμβάνονται και αλλαγές στην κατηγορία των προστατευόμενων δανείων. Για την ακρίβεια θα επιτρέπεται η ανάθεση διαχείρισης σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων των δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία και με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ. Παραμένει, όμως, σε ισχύ η απαγόρευση της πώλησης σε funds μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα