Σε τεντωμένο σxοινί η Τουρκία

Τη μεγαλύτερη κρίση ύστερα από έντεκα χρόνια από την άνοδό του στην εξουσία αντιμετωπίζει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την παραίτηση τριών βουλευτών. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να αναμιχθούν στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία με αφορμή τη σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο διαφθοράς, που έχει ήδη οδηγήσει σε παραίτηση πολλούς υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει

σε ανασχηματισμό. Η ανακοίνωση έγινε αφότου μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο γραμμένο από έναν πολιτικό σύμβουλο του Ερντογάν, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την ισλαμική κυβέρνηση ενδέχεται να ξέσπασε για να ανοίξει ο δρόμος για μια παρέμβαση του στρατού.

Στο μεταξύ ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας μπλοκάρει με απόφασή του κυβερνητικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι αστυνομικοί ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώνουν ανωτέρούς τους πριν από τη διερεύνηση μιας υπόθεσης. Συγκεκριμένα, όπως ορίζει η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων «το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της αρχής διαχωρισμού των εξουσιών και παραβίαση του Συντάγματος». Η κυβέρνηση υιοθέτησε το συγκεκριμένο διάταγμα την περασμένη εβδομάδα έπειτα από σειρά επιδρομών της αστυνομίας σε βάρος αξιωματούχων στο πλαίσιο της έρευνας διαφθοράς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Hurriyet δημοσιεύει λίστα με τα ονόματα 41 προσώπων που, όπως υποστηρίζει, θα προσάγονταν στο δεύτερο κύμα της σχετικής έρευνας -η οποία «πάγωσε» λόγω της απομάκρυνσης του εισαγγελέα. Ανάμεσά τους βρίσκονται επιχειρηματίες και στελέχη κοντά στο περιβάλλον του Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Hurriyet, στη λίστα των προσαγωγών που δεν έγιναν βρίσκεται ο σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα, και τούρκοι επιχειρηματίες που επρόκειτο να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς.

Το βράδυ της Πέμπτης, το τηλεοπτικό κανάλι «ulusalkanal» στην ιστοσελίδα του αποκάλυψε την κλήση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς προς τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου. Στον κατάλογο που αποκαλύπτει η «Χουριέτ» εκτός από τον Γιασίν Αλ Καντί περιλαμβάνεται ο συνέταιρος του τελευταίου Οσάμα Κουτούμπ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τζινέρ» Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς. Ο Τουργκάϊ Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία. Την Παρασκευή σημειώθηκαν και επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την διαφθορά.

hurriyetdailynews, reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα