Σε ρόλο παιδονόμου της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας η Ντόρα Μπακογιάννη

(Ανανεωμένο) Από μόνο του το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε στις υπηρεσίες της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ανέλαβε άτυπη supervisor της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός φοβάται τις αντιδράσεις των βουλευτών του καθώς η κυβέρνηση βουλιάζει μεταξύ πανδημίας και ακρίβειας.

Σύμφωνα με την σχετική διαρροή με την οποία ενημερώθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, προ ολίγων εβδομάδων η κ. Μπακογιάννη ανέλαβε να διαμεσολαβεί ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννη Μπούγα αλλά και τον Γιώργο Μυλωνάκη που είχε τοποθετηθεί

ως σύνδεσμός του πρωθυπουργού με τους βουλευτές. Αν ήταν αλήθεια θα ήταν από αστείο έως υποτιμητικό, η Ντόρα Μπακογιάννη να αναλάβει ρόλο βοηθού των κ.κ. Μπούγα και Μυλωνάκη. Σύμφωνα πάντως με συμπληρωματική διαρροή, θα έχει επιπλέον τον ρόλο του ενδιάμεσου με τον πρωθυπουργό, που είχε μέχρι τώρα ο διευθυντής του γραφείου του, Γρηγόρης Δημητριάδης. Με την είσοδο και της κ. Μπακογιάννη πάντως η κυβερνητική διαχείριση γίνεται ακόμη περισσότερο οικογενειακή υπόθεση.

Η κ. Μπακογιάννη αναλαμβάνει έναν ρόλο μεταξύ «εξομολογήτριας και επόπτριας» των γαλάζιων βουλευτών. Είναι προφανές ότι το Μαξίμου βλέπει προϊόντος του χρόνου να αυξάνονται οι διαμαρτυρίες των βουλευτών και θέλει ένα πρόσωπο με κύρος να τους κατευνάζει ή να τους τραβά το αυτί, κατά περίπτωση. Το πρώτο κύμα των αντιδράσεων ήλθε πέρυσι την Άνοιξη όταν μία δεκάδα βουλευτών εξέφρασαν τότε δημοσίως τις διαφωνίες τους για την διαχείριση της πανδημίας (πρωτοστατούσαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης και Δυτικής Ελλάδας) και τα μέτρα που είχε πάρει τότε η κυβέρνηση με κόστος στις τοπικές κοινωνίες. Οι αντιδράσεις κόπασαν, με εξαίρεση τον Γιώργο Κύρτσο που εξακολουθεί να πυροβολεί άλλοτε για την πανδημία και άλλοτε για την οικονομική πολιτική. Δυσαρέσκεια όμως υπήρχε και στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος που προσωρινά αντιμετωπίστηκε με την διαγραφή Μπογδάνου. Η κινητικότητα στην δεξιά πολυκατοικία, στις παρυφές της ΝΔ, είναι έντονη και παράγει κραδασμούς και εντός της ΝΔ. Οι παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ ξέρουν ότι η δυσαρέσκεια απλώς κουκουλώνεται. Δεν είναι μόνο οι της σαμαρικής ομάδας αλλά και ο χυλός της πάλαι ποτέ καραμανλικής πτέρυγας που δυσφορεί από την «αλαζονεία και την έπαρση του Μωυσή». Δεν είναι δίχως σημασία ότι «το συμβούλιο των γερόντων», όπως αποκαλούνται παλαιά στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας, συναντιούνται συχνά πυκνά και μοιράζονται την απογοήτευση ή κατά περίπτωση την οργή τους, για το «που οδηγείται η παράταξη».

Συναντήσεις με βουλευτές

Η κ. Μπακογιάννη πάντως έχει πιάσει δουλειά και βλέπει κατ’ ιδίαν τους βουλευτές οι οποίοι δείχνουν ικανοποιημένοι από το ότι βρέθηκε κάποιος να τους ακούει. Ήδη η κ. Μπακογιάννη έχει διαμορφώσει δικό της γραφείο στον χώρο που προορίζεται για τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του στο κτήριο της Βουλής. Η ενεργοποίηση ήλθε μετά από αρκετές γκρίνιες ότι η παρουσία της ΝΔ στην Βουλή «χωλαίνει» και ενώ πολλοί βουλευτές εξέφραζαν παράπονα και παρασκηνιακή δυσαρέσκεια για έλλειψη γραμμής και συνεννόησης σε κρίσιμες συνεδριάσεις. Αν κρίνουμε πάντως από την παρουσία της ΝΔ στην Βουλή κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού ακόμη και η κ. Μπακογιάννη δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Η ΝΔ δεχόταν αμήχανη το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για «τα ψέματα του πρωθυπουργού μετά την δημοσιοποίησης της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα». Ήταν τα αντανακλαστικά ορισμένων βουλευτών που οδήγησαν στην διαγραφή Κουρουμπλή, αλλά η μεταστροφή του κλίματος κράτησε μερικές μόνο ώρες.

Ήδη όμως από το καλοκαίρι είχε κυκλοφορήσει στα γαλάζια γραφεία ότι η κ. Μπακογιάννη είχε ενεργοποιηθεί και στον κατεξοχήν τομέα της που είναι τα εξωτερικά θέματα σε ρόλο επίσης άτυπου συμβούλου του πρωθυπουργού. Συνολικότερα λένε οι κομματικοί παρατηρητές καθώς τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισε να αξιοποιήσει τις ικανότητες ενός έμπειρου στελέχους του κόμματος που τυχαίνει να είναι και αδελφή του. Βέβαια αυτό εξ αντιδιαστολής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το επιτελικό κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου δεν τα πήγε καλά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντόρα Μπακογιάννη,ntora bakogianni