Σχέδιο ομηρίας των κυπριακών τραπεζών

Οργανωμένο σχέδιο εξασθένησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί τις τελευταίες μέρες από κάποιες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες αποφεύγουν συστηματικά να διαβεβαιώσουν ότι δεν κινδυνεύουν με απώλειες οι ιδιώτες καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες.

Όλα ξεκίνησαν μετά από προχθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν επεξεργάζεται σενάριο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης

του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, το οποίο θα πλήξει τους ιδιώτες καταθέτες και τους κατόχους κυπριακών ομολόγων.

Η Κομισιόν δεν διέψευσε την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου, ωστόσο έσπευσε, όπως ήταν φυσικό, να υποστηρίξει ότι δεν αποτελεί πρότασή της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της.

Ωστόσο, γεγονός είναι ότι τόσο προχθές στη συνεδρίαση του Εurogroup όσο και χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εcofin κανένας αξιωματούχος της Κομισιόν, της ευρωζώνης και κράτους-μέλους, με εξαίρεση τον Κύπριο υπουργό Βάσο Σιαρλή, δεν έκανε το αυτονόητο, δηλαδή να διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των καταθέσεων στην Κύπρο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που θα το έκανε, αποχώρησε από την προεδρία του Εurogroup και ο αντικαταστάτης του, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ, είναι απολύτως ελεγχόμενος από ορισμένες πρωτεύουσες που έχουν βάλει στόχο τη διάλυση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τη φυγή των ξένων καταθέσεων.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ, αν και δέχθηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με το δημοσίευμα των «Financial Times», απέφυγε να διαψεύσει αυτό το ενδεχόμενο ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Εurogroup. Επιπλέον, χθες ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε σιβυλλικά στο RTL πως τα μέλη του Eurogroup εξετάζουν τρόπους για να μειώσουν τη συνεισφορά τους στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου!

Χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δεν θέλησαν ούτε αυτοί να διαβεβαιώσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταθέτες στην Κύπρο.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε μια δήλωση που «φωτογραφίζει» και τους λόγους της συμπεριφοράς αυτής. Είπε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι εσωτερικό και πως θα πρέπει οι Κύπριοι να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος, ενώ πρόσθεσε: «Καταστήσαμε σαφές στον υπουργών Οικονομικών Βάσο Σιαρλή ότι θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας άλλα και της εφαρμογής της από ιδιωτική εταιρία, ώστε να δούμε εάν εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» της σιωπής πήρε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, ο οποίος, ενώ ρωτήθηκε για την ασφάλεια των καταθέσεων, η απάντηση που έδωσε αφορούσε το «κούρεμα» δημόσιου χρέους, όπου υπενθύμισε την πάγια θέση των εταίρων ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν εξειδικευμένη και μεμονωμένη και πως η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται παρόμοιο σενάριο για την Κύπρο. «Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι συζητήσεις συνεχίζονται, ελπίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί σύντομα, εντός του Μαρτίου», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Είναι γνωστό ότι η Κύπρος, πόλος έλξης ξένων κεφαλαίων, βρισκόταν εδώ και αρκετό καιρό στο «στόχαστρο» της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες εκμεταλλευόμενες την ανάγκη της Λευκωσίας για στήριξη θέλουν να την υποχρεώσουν να λάβει τέτοια μέτρα, που θα εξασθενήσουν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Για το λόγο αυτό άλλωστε επιβάλλουν ιδιωτική εταιρία να κάνει την αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος, αρνούμενες την ανάθεσή της σε διεθνή οργανισμό (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΔΝΤ), ώστε η αξιολόγηση να είναι ελεγχόμενη.

Η υπόθεση έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου λίγες μέρες πριν από τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 17/2. Ο υποψήφιος του ΔΗ.ΣΥ. Ν. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο που θα προβλέπει κούρεμα καταθέσεων, επισημαίνοντας πως οι δηλώσεις Ντέισελμπλουμ δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, που επιτείνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Εξάλλου, ο αντίπαλός του Γ. Λιλλήκας κατήγγειλε πως η παρέμβαση της Ε.Ε. στις τράπεζες και τους καταθετικούς λογαριασμούς θα διώξει από το νησί πολλές ξένες εταιρίες με μεγάλες επενδύσεις, υποσχόμενος να μην υπογράψει καμία μνημονιακή πρόνοια που θα εκχωρεί εθνική κυριαρχία.

Νίκος Μπέλλος, Γιάννης Παπαδάτος στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα