Σας… βλέπει και η Παναγία Σουμελά

Οπαδοί της λογικής του μαζί τα φάγαμε δεν είμαστε για έναν απλό λόγο. Γιατί κάποιοι έφαγαν πάρα πολλά, τόσα που δεν τα χωράει ο νους. Ότι… τσιμπολογίσαμε όλοι μας από την πίτα της μεταπολίτευσης ούτε λόγος. Είναι αλήθεια όσο κι αν κάποιοι κάνουν τώρα τους ανήξερους.

Όμως, επειδή η μοιρασιά δεν ήταν δίκαιη δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή τη νεοελληνική μαγκιά του «δεν κόβω αποδείξεις κι αν έρθουν να με πιάσουν τραβάω έναν τσαμπουκά και καθάρισα

γιατί έτσι γουστάρω».

Όπου κι αν πας αυτές τις ημέρες πρέπει να κάνεις τάμα στην Παναγιά να σου δώσουν απόδειξη. Άμα δε την ζητήσεις σε θεωρούν στριμμένο, κακό και σε κοιτάνε σαν ούφο. Τέτοιας έκτασης φοροδιαφυγή δεν έχει ξανασυμβεί.

Και το ακόμη χειρότερο. Όταν πάνε οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ να κάνουν ελέγχους, τη δουλειά τους δηλαδή, προπηλακίζονται, υβρίζονται και φεύγουν με την ουρά στα σκέλια.

Το ίδιο γίνεται χρόνια τώρα, το ίδιο έγινε π.χ. στην Παναγία Σουμελά όπου μόνο ξύλο δεν έφαγαν οι ελεγκτές από τους μικροπωλητές. Τα ίδια και χειρότερα στα πανηγύρια όπου είναι αυτό που λέμε… έλεγχοι για τα πανηγύρια.

Βεβαίως το μαύρο χρήμα κυριαρχεί, τα ταμεία του κράτους είναι άδεια και μόλις ρωτάς τον κάθε έναν που παίρνει μέρος σ’ αυτό το πανηγύρι φοροδιαφυγής σου απαντά: «Σ’ εμένα ρε ήρθαν; Να πάνε να τα πάρουν από τον τάδε και τον δείνα. Να πάνε να πιάσουν τον Ακη ή τον Γιάννο. Να δημεύσουν την περιουσία του πλούσιου». Όλο και κάποια προσφιλή έκφραση χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν το δικό τους… αμάρτημα.

Και προσέξτε τι γίνεται. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία:

* Σε σύνολο 293.000 που εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματα από «μπλοκάκια», οι 200.000 ανέγραψαν ετήσια ποσά κάτω των 5.000 ευρώ.

* Όλοι μαζί οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας «μοιράζονται» κέρδη που δεν ξεπερνούν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αναλογούν 8.874 ευρώ στον καθένα. Από αυτά, η εφορία εισπράττει τα 2.957 ευρώ υπό μορφή φόρου και τέλους επιτηδεύματος, με αποτέλεσμα το καθαρό μέσο εισόδημα ενός επαγγελματία –πάντοτε με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων– να πέφτει και κάτω από τα 5.000 ευρώ. Δηλαδή 8 στους 10 επαγγελματίες κανονικά πρέπει να… πεθαίνει της πείνας.

1. 167 χιλιάδες σε σύνολο 293 χιλιάδων (δηλαδή το 57% του συνόλου) μοιράστηκαν αποδοχές μόλις 139 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχούν… 832 ευρώ στον καθένα.

2. 33 χιλιάδες –οι 11 στους 100– δήλωσαν εισοδήματα από 3.000 έως 5.000 ευρώ και μοιράστηκαν 125 εκατ. ευρώ ή 3.788 ευρώ ο καθένας.

3. Στους 30.000 ανήλθαν αυτοί που δήλωσαν 8.100 ευρώ κατά μέσο όρο ή εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

4. Εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ δήλωσαν συνολικά μόλις 63.000 φορολογούμενοι, δηλαδή μόλις ο ένας στους πέντε.

Είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που δείχνουν την απίστευτης έκτασης φοροδιαφυγή η οποία βεβαίως δεν είναι μοναδική και δεν είναι η πρώτη στην Ελλάδα.

Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι για κάθε μια απόδειξη που δεν κόβει κάποιος από τη μια δεν αποδίδει τους αναλογούντες φόρους στο κράτος κι από την άλλη συμβάλλει στην αύξηση των φόρων για κάποια άλλη κοινωνική ομάδα, πιθανότατα για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ειδικά στην περίπτωση της μη απόδοσης ΦΠΑ το έγκλημα είναι μεγαλύτερο. Το εισπράττουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τους καταναλωτές και το βάζουν στην τσέπη ενώ δηλώνουν ελάχιστα με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν φόρους αλλά να παίρνουν και επιστροφές.

Για να μην πούμε ότι όλοι όσοι βγάζουν 40 και 50 χιλιάρικα το χρόνο αλλά δηλώνουν 5.000 έχουν προτεραιότητα στις κοινωνικές δομές και παροχές. Παίρνουν π.χ. τη θέση του παιδιού στον παιδικό σταθμό του δήμου, παίρνουν επιδόματα αλληλεγγύης ή θέρμανσης, έχουν πρόσβαση σε καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες κ.λπ.

Δεν είμαστε κατά του κοινωνικού αυτοματισμού και ο καθένας να θέλει να βγάλει το μάτι του άλλου. Όμως, αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τις αποδείξεις δεν έχει προηγούμενο σε καμιά άλλη χώρα. Και καλά να κρύβονται εισοδήματα με το έτσι θέλω. Αλλά να πλακώνουν στο ξύλο τους ελεγκτές αντί να το βουλώνουν και να πληρώνουν για τα οικονομικά τους εγκλήματα, αυτό δείχνει ότι έχει πρόβλημα η χώρα και δεν είναι μεμονωμένο γεγονός.

Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά, ανοησία είναι. Έγκλημα σε βάρος των άλλων είναι που δεν μπορούν ή δε θέλουν να κρύψουν εισοδήματα.

Εντάξει, να κάνουμε αντίσταση γιατί οι φόροι είναι υπερβολικοί, γιατί το κράτος δε σέβεται τους πολίτες ή δεν του παρέχει αυτά που θα έπρεπε. Αλλά ας αντισταθούμε πρώτα πληρώνοντας ό,τι μας αναλογεί. Και κόβοντας και καμιά απόδειξη να πάρει ο διάβολος. Σας… βλέπει και η Παναγία Σουμελά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα