Σαράντα πέντε τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα

15:20 6/3/2020 - Πηγή: Antinews

Δεκατέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, τα συνολικά κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας ανήλθαν στα 45. Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν ανάμεσα στους εκδρομείς από τους Αγίους Τόπους και τις επαφές τους. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον 66χρονο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το πρώτο κρούσμα της εκδρομής και που είναι πλέον

διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίο, η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων είναι καλή καθώς εμφανίζουν σταθερή ήπια ή ελαφρά συμπτωματολογία.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι «δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για μετάδοση του ιού στην κοινότητα από πηγές που δεν γνωρίζουμε. Αυτό είναι ενθαρρυντικό». Ωστόσο τόνισε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται κάτω από τη μύτη μας και για αυτό δεν θα πρέπει κανείς να εφησυχάζει.

Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η ειδική επιτροπή για τον κοροναϊό που συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Υγείας, είπε ότι παρατείνονται μέχρι τη συμπλήρωση και δύο εβδομάδων τα μέτρα που είχαν ληφθεί και αφορούν τους νομούς, Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Συγκεκριμένα, αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές στις περιοχές που έχουν πληγεί. Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών για τις περιοχές αυτές και τόνισε ότι παρατείνεται πέραν της 13ης Μαρτίου η απαγόρευση των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.

Επικαιροποιημένος κατάλογος του ΕΟΔΥ των χωρών με συνεχιζόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2

«Ο νέος κοροναϊός είναι μία γρίπη στη συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα», είμαστε σε επιφυλακή και λαμβάνουμε μέτρα, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφορικά με την στρατηγική του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, (ΕΟΔΥ), είπε ότι έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων). «Τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες, ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται μαζί μας».

Τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, (τον 66χρονο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το πρώτο κρούσμα της εκδρομής στου Αγίους Τόπους), «ο ταξιδιώτης, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά, γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου. Ταυτόχρονα με εμάς, χθες, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου». Πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία, είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, των χωρών και περιοχών που θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2, περιλαμβάνονται η Κίνα, το Χονγκ-Κονγκ, το Ιράν, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη , η Νότια Κοτέα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ανέφερε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου από το νέο κοροναϊό, είναι υψηλός, ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες στις οποίες υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Επανέλαβε ότι τα κύρια μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση της νόσου που έρχεται, αφορούν στα μέτρα υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της κάλυψης του φτερνίσματος, της απομόνωσής μας στο σπίτι όταν εμφανίζουμε συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας, ώστε να μη μεταδοθεί περαιτέρω ο ιός στους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο: στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με τα χρόνια προβλήματα υγείας. Άρα, οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες οι οποίες έχουν κρούσματα, σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη διάδοση στον πληθυσμό και αυτές οι χώρες όλο και αυξάνονται.

Ορισμός κρούσματος

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά, τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ, και - όπως τονίζει ο Οργανισμός - καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός του κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

Πιθανό κρούσμα

Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί «ύποπτο κρούσμα» και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο, ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών, και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2».

Στενή επαφή

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

* Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19

* Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)

* Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19

* Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση 15 λεπτά

* Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση 15 λεπτά

* Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας

* Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών για τον κορωναϊό

Νέα ευρεία διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο το πρόβλημα με τον κορωναϊό πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη σύσκεψη επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τις εξελίξεις και παρουσιάστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού προτάσεις που θα συγκροτούν ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι προτάσεις αυτές θα υλοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις και σε συνεννόηση με τους εταίρους, ενώ οι συσκέψεις αυτές θα είναι τακτικές.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που μετείχε στη συνάντηση, τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση. Κατά τον ίδιο, προηγείται η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, όπως π.χ. η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της αναστολής πληρωμής ΦΠΑ.

Όπως επίσης ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος, οι παρεμβάσεις αναμένεται να αφορούν σε τρία επίπεδα: τις περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων, όπως π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων και κινηματογράφων σε νομούς και περιοχές με κρούσματα (στο επίπεδο αυτό τα όποια μέτρα στήριξης μπορεί να ανακοινωθούν πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, το οποίο θεωρείται καθοριστικό για τις κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο), τα μέτρα σε κλαδικό- τοπικό επίπεδο και τα μέτρα για το σύνολο της οικονομίας.

Ο κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε πως ο χρόνος ενεργοποίησης των μέτρων θα γίνεται με περίσκεψη, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν θέλουμε κορωνοποίηση της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα έναν μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων». Ωστόσο, εμφανίστηκε και καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιπτώσεων στην καθημερινή ροή στοιχείων από το σκέλος των εσόδων (ζήτηση, κατανάλωση).

Από την πλευρά τους, παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου ανέφεραν ότι θα ετοιμάσουν προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και του ενδεχόμενου μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προσέθεσαν ότι είναι πρόωρη ακόμη μια εκτίμηση για τις απώλειες στον κλάδο, αν και, όπως είπαν, δεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων για τους τουριστικούς προορισμούς. Κατ' αυτούς, τέλος, «κλειδί» θεωρείται η αλλαγή του τρόπου ακυρώσεων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης με την επιστροφή της προκαταβολής.

Στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης, Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, οι γενικοί γραμματείς Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και Εργασίας 'Αννα Στρατινάκη, ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Κοροναϊός: "Δεν πρόκειται για άσκηση", προειδοποιεί ο ΠΟΥ και καλεί την διεθνή κοινότητα να πάρει περισσότερο στα σοβαρά την κρίση με τον ιό

Αξιωματούχοι υγείας σε όλον τον κόσμο προειδοποίησαν ότι κάποιες χώρες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψην τους την κρίση με τον κοροναϊό, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με τις υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για μια "ανησυχητική" απουσία ετοιμότητας που παρατηρείται σε κάποια νοσοκομεία.

Οι διεθνείς αγορές επλήγησαν και πάλι εξαιτίας της ανησυχίας σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία η κρίση την ώρα που οι χώρες λαμβάνουν δραστικά προληπτικά μέτρα για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός από τον οποίο έχουν ήδη πεθάνει πάνω από 3.300 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί σχεδόν 100.000 σε περίπου 85 χώρες.

Τα κρούσματα αυξάνονται στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ιράν, ενώ οι αρχές της Καλιφόρνιας, στις ΗΠΑ, έχουν υποχρεώσει ένα κρουαζιερόπλοιο να παραμείνει αρόδου και δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο μέχρι να υποβληθούν σε εξετάσεις κάποιοι επιβάτες του οι οποίοι εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.

Η επιδημία έχει προκαλέσει χάος στις επιχειρήσεις, στον τουρισμό, στις αθλητικές διοργανώσεις και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο με σχεδόν 300 εκατομμύρια μαθητές παγκοσμίως να παραμένουν στα σπίτια τους.

Ακόμη και ο τομέας της θρησκείας έχει πληγεί: Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξει το πρόγραμμά του, οι τουρίστες απαγορεύτηκε να επισκέπτονται την Βηθλεέμ και η Σαουδική Αραβία έκλεισε για τους πιστούς την ιερή πόλη των μουσουλμάνων Μέκκα για να την απολυμάνει.

Η Κίνα, απ΄όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στο τέλος του περασμένου χρόνου, εξακολουθεί να έχει την πλειονότητα των κρουσμάτων και των θανάτων, αλλά τα κρούσματα πλέον αυξάνονται περισσότερο εκτός Κίνας με την Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία να πλήττονται περισσότερο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες ότι ένας "μακρύς κατάλογος" χωρών δεν επιδεικνύει "το επίπεδο της πολιτικής δέσμευσης" που απαιτείται για να "αντιμετωπιστεί το επίπεδο της απειλής που αντιμετωπίζουμε όλοι".

"Δεν πρόκειται για άσκηση", είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς.

"Αυτή η επιδημία είναι μια απειλή για κάθε χώρα, πλούσια και φτωχή", πρόσθεσε.

Ο Τέντρος κάλεσε τους επικεφαλής των κυβερνήσεων όλων των χωρών να ηγηθούν οι ίδιοι της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ιού και να "συντονίσουν όλους τους τομείς" αντί να το αναλάβουν τα υπουργεία Υγείας.

Αυτό που απαιτείται, είπε, είναι μια "επιθετική ετοιμότητα".

Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ένωση νοσηλευτών ανακοίνωσε ότι από μια έρευνα σε δείγμα χιλιάδων νοσηλευτών σε νοσοκομεία προέκυψαν "πολύ ανησυχητικά" αποτελέσματα.

"Δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νοσοκομείων της χώρας μας δεν βρίσκεται σε ετοιμότητα για να διαχειριστεί με ασφάλεια τον COVID-19", δήλωσε η Τζέιν Τόμασον, μια ειδική σε θέματα υγιεινής.

Οι νοσηλευτές εργάζονται χωρίς τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ στερούνται των γνώσεων και της εκπαίδευσης για να διαχειριστούν την νόσο, δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια της Εθνικής Ένωσης Νοσηλευτών Μπόνι Καστίγιο.

Το αμερικανικό Κονγκρέσο ψήφισε χθες ένα νομοσχέδιο για την έκτακτη εκταμίευση 8,3 δισ δολαρίων με στόχο την καταπολέμηση του κοροναϊού καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα όπου έχουν ήδη καταγραφεί 12 θάνατοι.

Περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στις ΗΠΑ, αλλά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποβαθμίσει τον κίνδυνο χαρακτηρίζοντας "ψευδές" το συμπέρασμα του ΠΟΥ ότι το ποσοστό θνητότητας του ιού είναι 3,4%.

Τα κρούσματα στην Κίνα μειώνονται σταδιακά καθώς δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα για την αποφυγή της μετάδοσης.

Ωστόσο για δέυτερη συναπτή ημέρα σήμερα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων--143--και των θανάτων--30.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα είναι 3.042 και των κρουσμάτων πάνω από 80.500.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει νέες ανησυχίες καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που προήλθαν από το εξωτερικό αυξήθηκε σε 36.

ΕΕ: Οι υπουργοί Υγείας συζητούν τρόπους αύξησης της ευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων και εξοπλισμού προστασίας

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν τρόπους για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων και εξοπλισμού προστασίας εν μέσω ελλείψεων που οφείλονται στην επιδημία του νέου ιού Covid-19.

Προσερχόμενοι στις επείγουσες συνομιλίες για τον συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας, οι υπουργοί Υγείας δήλωσαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επιδιώξει να διασφαλίσει ότι μπορεί να καλύψει μόνη της την τροφοδοσία της σε φάρμακα και εξοπλισμό προστασίας.

«Δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί αύριο, αλλά πρέπει να αρχίσουμε σήμερα τις συζητήσεις ώστε να έχουμε μία λύση μεθαύριο», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσομπερ.

Η Ευρώπη υφίσταται καθυστερήσεις στην προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μασκών, σύμφωνα με πηγές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθυστερήσεις που συνδυάζονται με σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην ήπειρο.

Πολλές χώρες εξαρτώνται από τη Κίνα για την προμήθεια φαρμακευτικών συστατικών στην εποχή των παγκοσμιοποιημένων αλυσίδων τροφοδοσίας και αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν της ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας φάρμακα.

Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει τις καθυστερήσεις στην τροφοδοσία φαρμάκων από την Ασία, ενώ η Γαλλία έχει προειδοποιήσει για υπερεξάρτηση από την Κίνα, αφού το 40% των συστατικών που προορίζονται για την γαλλική φαρμακοβιομηχανία εισάγονται από εκεί.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί επίσης για την επιβολή περιορισμών στην εξαγωγή ορισμένων φαρμάκων από την Ινδία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή γενόσημων φαρμάκων παγκοσμίως, η οποία επίσης εξαρτάται από τη εισαγωγή κινεζικών πρώτων υλών.

«Πολλά Ενεργά Φαρμακευτικά Συστατικά (API) παρασκευάζονται στην Κίνα και η εξάπλωση της επιδημίας επηρεάζει την παραγωγική ικανότητα και στην σταθερότητα της τροφοδοσίας αυτών των συστατικών», σύμφωνα με την European Medicines Agency.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις φαρμάκων παγκοσμίως».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει διαπιστώσει ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας του νέου ιού. Αλλά οποιοδήποτε πλήγμα στην τροφοδοσία μπορεί να επιδεινώσει υπάρχουσες ελλείψεις.

Ανάγκη για προστατευτικές μάσκες

Ερευνα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες στο τέλος του περασμένου χρόνου έδειξε ότι όλες ήρθαν αντιμέτωπες με ελλείψεις φαρμάκων το 2019, ενώ ο αριθμός των φαρμάκων εν ανεπαρκεία αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με το Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU).

Η τροφοδοσία με φάρμακα αντιμετώπισης αναπνευστικών νόσων δεν ήταν επαρκής σχεδόν σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με την έρευνα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση έκρηξης της επιδημίας του νέου ιού τύπου κορώνα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού.

Σύμφωνα με τον Ζαν ντε Μπελί του PGEU, όπως και στην περίπτωση της Κίνας, η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας από την νότια Ιταλία, μία περιοχή όπου λειτουργούν πολλές φαρμακοβιομηχανίες και η οποία πλήττεται από την επιδημία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει έλλειψη προστατευτικών μασκών και άλλων ειδών ατομικής προστασίας εξαιτίας της υψηλής ζήτησης, κυρίως στην Ιταλία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν ξεκίνησε μία κοινή επιχείρηση προμήθειας τέτοιου υλικού για λογαριασμό 20 χωρών της Ενωσης. Ομως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ακόμη και εάν εξασφαλίσουν την τροφοδοσία, το υλικό δεν μπορεί να παραδοθεί πριν από τον Απρίλιο.

«Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά αυτών των προϊόντων», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές χθες. «Θα έχουμε πρόβλημα κάλυψης των προβλεπόμενων αναγκών των χωρών μελών».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η έλλειψη προκαλεί κινδύνους για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι περισσότερο εκτεθειμένο στις λοιμώξεις, και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανεπάρκειας προσωπικού εάν η επιδημία εξαπλωθεί περισσότερο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστράτευσης συνταξιούχων και φοιτητών.

Ο ιός μπορεί να κοστίσει 211 δισεκ. δολάρια στις οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού, προειδοποιεί ο οίκος S&P

Ο κοροναϊός θα μπορούσε να κοστίσει 211 δισεκ. δολάρια στις οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού φέτος και να οδηγήσει την ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος S&P Global Ratings, ενώ οι κυβερνήσεις της περιοχής κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Με βάση το χειρότερο σενάριο, η Κίνα θα μπορούσε να καταγράψει ανάπτυξη κάτω του 3%, ενώ οι οικονομίες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ μπορεί να «φλερτάρουν με την ύφεση», ανέφερε σε έκθεση του ο διεθνής οίκος.

Τη στιγμή που οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αξιολογήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 80 χώρες, ο S&P προβλέπει ανάπτυξη 4,0% για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έναντι εκτίμησης 4,8% τον Δεκέμβριο. Θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2008, τη χρονιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο ιός, σύμφωνα με τον οίκο, θα μπορούσε να κοστίσει 211 δισεκ. δολάρια συνολικά στις οικονομίες της περιοχής.

«Οι προοπτικές για την Ασία-Ειρηνικού σκιάζονται από την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού», εξήγησε ο οίκος. «Αυτό θα δημιουργήσει εσωτερικά σοκ για την προσφορά και τη ζήτηση στην Ιαπωνία και την Κορέα. Αυτό θα σηματοδοτήσει χαμηλότερη εξωτερική ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Για τις χώρες της περιοχής, ο αντίκτυπος του κοροναϊού είναι διπλός: η εσωτερική κατανάλωση εξασθενεί διότι οι κάτοικοι παραμένουν σπίτι τους και οι εξαγωγές καταγράφουν βουτιά διότι τα εργοστάσια υπολειτουργούν ή κλείνουν εντελώς.

Στην Κίνα, η οικονομία της οποίας ήδη δεχόταν πλήγμα πριν από την επιδημία, μπορεί να καταγράψει φέτος ανάπτυξη 4,8% σύμφωνα με τον S&P, το οποίο θα είναι η χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον οίκο, με βάση το χειρότερο σενάριο, στην περίπτωση που θα σημειωθούν μαζικές μολύνσεις τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν τα εργοστάσια, και κατά συνέπεια επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις δραστηριότητες, η ανάπτυξη μπορεί να υποχωρήσει στο 2,9%.

Το Χονγκ Κονγκ που εισήλθε σε ύφεση την περασμένη χρονιά για πρώτη φορά από το 2008, μπορεί να υποστεί περαιτέρω πλήγμα. Όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, η πρώτη βρετανική αποικία μπορεί να είναι μεταξύ των περιοχών με το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας στα τουριστικά έσοδα.

Ξεπέρασαν τις 100.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

Άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν από τον κοροναϊό στη Γαλλία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα αυτή στους εννέα, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 154 φθάνοντας τα 577, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στην ιστοσελίδα του.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικά 163 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό, από 115 που ήταν προηγουμένως, δήλωσαν σήμερα οι ιατρικές αρχές.

Ένας άνθρωπος έχει πεθάνει από τον ιό, δήλωσαν το υπουργείο Υγείας και η υπηρεσία Δημόσια Υγεία της Αγγλίας (PHE).

Ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι υπήρξε και δεύτερος θάνατος.

Δύο μέλη του προσωπικού της British Airways βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό, έχουν απομονωθεί και αναρρώνουν κατ΄οίκον, ανέφερε σήμερα η αεροπορική εταιρία.

Στην Ολλανδία, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σήμερα στα 128, από 82 χθες, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές, και η χώρα κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τον ιό.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας επιβεβαίωσε τους πιο πρόσφατους αριθμούς σε ημερήσια επικαιροποίηση των στοιχείων. Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα είναι ένας 86χρονος που πέθανε σε νοσοκομείο του Ρότερνταμ.

Στην Ελβετία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό αυξήθηκε στους 210, δήλωσε ο Ντάνιελ Κοχ, επικεφαλής (του τμήματος) μολυσματικών ασθενειών στην εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας, σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από τον κοροναϊό, όπως δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές χθες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό παγκοσμίως ξεπέρασε σήμερα τους 100.000, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Ρόιτερ που βασίζεται σε ανακοινώσεις υπουργείων Υγείας και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των ιταλικών αρχών τα κρούσματα κοροναϊού στην χώρα είναι πλέον 3916. Οι νεκροί ειναι 197, ενώ 523 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις στον τομεα της δημόσιας υγείας. Αναμένεται να διατεθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αρχίζοντας από την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας αλλά και την γενικότερη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα, τέλος, με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's, η ιταλική οικονομία θα υποστεί σημαντικές συνέπειες από την κρίση του κοροναϊού. Για την φετινή χρονιά ο οίκος προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα έχει αρνητική ανάπτυξη της τάξης του -0,5% και ότι η οικονομική ύφεση θα γίνει αισθητή από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ελλαδα, εν λόγω, χονγκ κονγκ, british airways, νέα, ΕΟΔΥ, αθηνα, συγκεκριμένο, ηπα, ιαπωνια, αιγυπτος, υπουργοι, ΦΠΑ, αδωνις, ακης, αννα, γαλλια, κορεα, λύση, υφίσταται, ενωση, γενοσημα, api, επηρεάζει, european, ερευνα, group, global, σοκ, προσφορες, μμε, κοχ, αεπ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, κρουσματα σημερα, αποτελεσματα, ρουντολφ, χωρες, αεπ, βηχας, εθνικη, ημερησια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θανατος, ινδια, ιος, ιραν, ισραηλ, ιταλια, καθημερινη, κινα, μμε, οικονομια, ολλανδια, πνευμονια, προγραμμα, τα νεα, υγεια, υπουργειο οικονομικων, υφεση, ωρα, british airways, αγορα, αυξηση, ανθρωπος, ασθενειες, ασια, ατομο, βατικανο, βηθλεεμ, βιετναμ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γριπη, δηλωση, δειγμα, εγινε, αιθουσα, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, ελβετια, ελλειψη, εβδομαδα, ενεργα, εν λόγω, εξετασεις, επηρεάζει, εποχη, ερευνα, ερχεται, εταιρια, ευρωπη, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υφίσταται, θετικο, εικονα, οικο, ιστορικο, κυβερνηση, κυμα, κυρια, κοχ, κορωνα, ληψη, λύση, λοιμωξη, λοιμωξη αναπνευστικου, μεκκα, μυτη, νοσοκομεια, ομαδα, οικος, οικια, οικογενεια, πεθανε, πεκινο, ροη, προβληματα, προσληψεις, πυρετος, ριο, ροιτερ, ροτερνταμ, σαουδικη αραβια, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σιγκαπουρη, σημαδια, σοκ, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, ταξιδια, τμημα, υπουργειο υγειας, τρια, συμπτωματα, υφυπουργοι, φαρμακα, φορα, χαος, χρηστος, χονγκ κονγκ, χρονος, κωνσταντινος, group, αγορες, ασφαλεια, βηχα, εξαγωγες, εκδρομες, εννεα, ενωση, εθνικο, global, ηπειρο, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, κλειστο, νεκροι, νοσοκομειο, οξεια, ομαδες, πηγες, σωτηρης, θανος, θεματα, θεοχαρης, θετικα, υγειας, υλικο, ξεκινησε, european
Τυχαία Θέματα