Σαμαράς: «Η άρνηση εκλογής Προέδρου σημαίνει πολιτικό εκβιασμό»

«Όλος ο κόσμος και κυρίως η ιστορία θα θυμάται τα ονοματεπώνυμα των βουλευτών που δεν ψήφισαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Όσοι ψηφίσουν παρών θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους». Η φράση αυτή συμπυκνώνει το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός μέσα από τη συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ. Ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλους τους βουλευτές οι οποίοι σε λίγες ώρες καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας.

«Ο κόσμος δε θέλει πρόωρες εκλογές. Έκανα και κάνω τα πάντα για να εκλεγεί Πρόεδρος. Φτύσαμε αίμα για να για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια», είπε ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιώντας ότι η μη εκλογή Προέδρου θα βάλει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες. «Η άρνηση εκλογής Προέδρου σημαίνει πολιτικό εκβιασμό» τονίζει και προειδοποιεί: «Αν εκλέξουμε Πρόεδρο θα έχουμε σπρώξει τη χώρα έξω απ' την κρίση, αν δεν ψηφίσουμε Πρόεδρο, όλοι όσοι ψηφίσουν παρών θα έχουν την ευθύνη και θα τους θυμάται ο λαός και κυρίως η ιστορία».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ απευθυνόμενος στους βουλευτές ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας της Δευτέρας: «Άρνηση εκλογής Προέδρου στην τρίτη εκλογή σημαίνει ταύτιση με το δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου. Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται μετά να πει δεν ήξερα. Θα είναι συνυπεύθυνος για την υπογραφή του».

«Η ευθύνη των εκλογών θα βαρύνει εκείνους που δεν θα εκλέξουν Πρόεδρο, το «παρών» θα έχει επάνω το ονοματεπώνυμο των βουλευτών» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για «ανόητα νταηλίκια» που θα οδηγήσουν σε ρήξη με τους εταίρους μας. Όσοι τα επιδιώκουν αυτά είτε είναι ανόητοι, είτε εξυπηρετούν συμφέροντα» ανέφερε. «Ξέρω τους θανάσιμους κινδύνους που υπάρχουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο«, τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία και να μην έχει η Ελλάδα νέο Σύνταγμα για άλλα 7-8 χρόνια. «Ούτε σε 7 χρόνια δε θα αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που ζητά όλος ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την πρόταση για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για διαπραγμάτευση για το χρέος, για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και για διεξαγωγή εκλογών στο τέλος του 2015.

«Πρέπει να παραμερίσουμε την πολιτική αβεβαιότητα. Δεν το αντέχει η χώρα, δεν το προβλέπει το Σύνταγμα. Πρέπει να απομακρύνουν οι βουλευτές τα σύννεφα που εμφανίζονται απειλητικά πάνω από τη χώρα», τόνισε.

«Καθαρές λύσεις, να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα. Όσοι απορρίπτουν την εκλογή Προέδρου τότε αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές που κανένας Έλληνας δε θέλει».

Ο κ. Σαμαράς είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δυστυχώς ο κατήφορός τους δεν έχει τέλος. Στην αρχή μιλούσαν για κουμπαράδες. Ο κ. Τσίπρας απειλούσε από τον Οκτώβριο στη Βουλή για αποστασίες». Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αναρωτήθηκε «είναι αυτό Δημοκρατία;» αναφερόμενος στις υποθέσεις των καταγγελλόμενων εξαγορών βουλευτών. «Είναι πολιτική σκευωρία. Ποτέ στην Ελλάδα δε δηλητηριάστηκε τόσο πολύ το κλίμα όσο τώρα», μόνο και μόνο για να σύρουν τη χώρα σε εκλογές».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν οι βουλευτές της ΧΑ την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Αν προβοκάρουν την προεδρική εκλογή, αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω, για να ψηφίσουν όλοι οι υπόλοιποι Σταύρο Δήμα και να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 χωρίς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Αλλιώς είναι σαν να κάνουμε τους χρυσαυγίτες «ρυθμιστές των εξελίξεων».

«Μέχρι σήμερα η Χρυσή Αυγή προστίθεται στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ για να μη εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, αυτό συμβαίνει, δηλαδή, στις 131 ψήφους που μέχρι προχθές έσερναν τη χώρα σε εκλογές, αθροίζονται οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Δεν είχε κανένας πρόβλημα με αυτό που συνέβαινε, με αυτό που συμβαίνει; Αλλά έχουν πρόβλημα με εκείνο που θα συνέβαινε, αν η Χρυσή Αυγή ψήφιζε αντίθετα απ’ ό,τι ψηφίζει; Ας ψηφίσουν λοιπόν όλοι Σταύρο Δήμα, ώστε να τους βάλουμε, τη Χρυσή Αυγή, στο περιθώριο ό,τι κι αν κάνουν. Αυτή είναι η απάντηση» πρόσθεσε.

Μιλώντας για τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό ο πρωθυπουργός είπε: «Εδώ μεγάλες χώρες τρέμουν μην υποβαθμιστούν και πάρουν μέτρα. Και δικοί μας ανεύθυνοι απειλούν ότι θα χορέψουν τις αγορές στο ταψί. Αυτό που λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος. Όπως το να μην πληρώνουν τους τόκους από τα χρέη. Αν ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις οι αγορές δε θα μας δανείζουν».

Όλο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονομερείς ενέργειες, είπε ο κ. Σαμαράς λέγοντας ότι είναι εξωπραγματικό να χρησιμοποιείς τα λεφτά του ΤΧΣ για παροχές. Είναι μια τεράστια σύγκρουση με όλη την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές. «Το αισθάνομαι, οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται. Σημασία έχει τι λέει ο πολίτης την ώρα της κάλπης. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι εκλογές συμφέρουν τη ΝΔ. Δεν πιστεύω ότι θα δεχθεί ο πολίτης να τον φέρουν πίσω στο χείλος του γκρεμού.

Παρ΄ ότι με βολεύουν οι εκλογές, εγώ θέλω να δω το πλοίο να φτάνει στο λιμάνι ασφαλές. Οι Έλληνες καταλαβαίνουν πως ότι χτίσαμε με αίμα τα πέντε χρόνια μπορεί να χαθούν σε μία ημέρα. Αυτό που πρέπει είναι να μη γίνουν εκλογές για το καλό της πατρίδας», τόνισε με νόημα.

Πιστεύω ότι αυτή η μάχη θα είναι η τελευταία για την ισοπέδωση του λαϊκισμού. Πρέπει να τελειώνουμε με όλα αυτά τώρα.

"Αξιοπρέπεια σημαίνει να μη χρειάζεσαι νέα δάνεια κάθε χρόνο, για να πληρώσεις τις δαπάνες σου. Αξιοπρέπεια σημαίνει, να μπορούν οι επιχειρήσεις σου, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι βγαλμένες από το γονιδίωμα, το DNA του ίδιου του Έλληνα, από το εμπορικό του δαιμόνιο. Αξιοπρέπεια είναι αυτές οι επιχειρήσεις οι ελληνικές να μπορούν να ανταγωνίζονται διεθνώς και να κερδίζουν ξένες αγορές. Και βεβαίως, αξιοπρέπεια σημαίνει, να μην πληγώνει κανείς τη δημοκρατία ατιμώρητα. Αλλά δεν είναι η ώρα να τα πούμε τώρα όλα αυτά. Τώρα είναι η ώρα να κάνουν όλοι οι βουλευτές το καθήκον τους απέναντι στο Σύνταγμα και απέναντι στον Ελληνικό λαό" κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ως ένα πρώτο συμπέρασμα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού θα λέγαμε ότι επιχείρησε να δώσει έναν δραματικό τόνο στην ψηφοφορία της Δευτέρας συνδέοντάς την με την τύχη της χώρας. Και μίλησε για τις ιστορικές ευθύνες όλων των βουλευτών λέγοντας ότι πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος και οι εκλογές να γίνουν μέχρι το τέλος του 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα