Ρώσος πιλότος: «Δεν παραβιάσαμε τον τουρκικό εναέριο χώρο»

Ο επιζών πιλότος του ρωσικού αεροσκάφους διαψεύδει ότι οι Τούρκοι πιλότοι τους προειδοποίησαν και υποστηρίζει ότι ουδέποτε παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Ο Konstantin Murakhtin, πιλότος του ρωσικού Su-24 που διασώθηκε έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε ρωσικά κρατικά Μέσα. «Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Ούτε από τον ασύρματο, ούτε με οπτική επικοινωνία. Δεν υπήρξε καμία επαφή με τους Τούρκους, πριν την κατάρριψη» είπε μεταξύ άλλων. «Είναι αδύνατον να παραβιάσαμε τον τουρκικό εναέριο χώρο ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο. Αυτήν την περιοχή την γνωρίζουμε πιο καλά και από

την παλάμη μας», είπε, τονίζοντας πως το μαχητικό πετούσε πάνω από συριακό έδαφος. Ο Murakhtin αναρρώνει στην ρωσική βάση της Λαττάκειας, στη Συρία.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο χώρος της παραβιάστηκε επί 17 δευτερόλεπτα, όπως τουλάχιστον ανέφεραν εκπρόσωποι της χώρας στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στην οποία παρουσίασαν τα στοιχεία που οδήγησαν στην κατάρριψη του Σουκχόι SU-24.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές του NATO, το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και στη συνέχεια επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο και έτσι κατέπεσε στο συριακό έδαφος. Στην συνάντηση, οι Τούρκοι παρουσίασαν τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν οι πιλότοι των τουρκικών F16 χωρίς να λάβουν απάντηση από τους Ρώσους πιλότους. Σύμφωνα, πάντως, με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το Reuters, το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν στο συριακό εναέριο χώρο - μετά από μια σύντομη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο υποστήριξε ότι αυτό προκύπτει από το θερμικό ίχνος που άφησε πίσω του ρωσικό μαχητικό.

Να μην επισκέπτονται την Τουρκία κάλεσε σήμερα τους Ρώσους πολίτες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. «Οι πολίτες μας στην Τουρκία ίσως κινδυνεύουν, κάτι για το οποίο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οφείλει να προειδοποιήσει», υπογράμμισε. «Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της», δήλωσε. Ρώσοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με αυγά στην τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τουρκία=ISIS» και προκάλεσαν υλικές ζημιές.

independent.co.uk, nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα