Πύρινη λαίλαπα 25 χλμ. σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι

Ξεπέρασε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη η τεράστια πυρκαγιά με μέτωπο περίπου 25 χιλιομέτρων που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου της ανατολικής Αττικής.

Αυτή την ώρα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Βαρνάβα και του Καλάμου, με νέα επικίνδυνη εστία να δημιουργείται στο Καπανδρίτι. Το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι η "γραμμή άμυνας" των δυνάμεων πυρόσβεσης, που δίνουν τιτάνια μάχη για να εμποδίσουν περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποτρέψουν έναν

πραγματικό όλεθρο για την Αττική. Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Εκτός ελέγχου η φωτιά με συνεχείς αναζωπυρώσεις

Η πύρινη λαίλαπα που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά πλησιάζει στο Βαρνάβα, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα σπίτι έχει τυλιχθεί στις φλόγες, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού.

Η φωτιά πάντως είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά.

Η μεγάλη θερμότητα που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, δυσκολεύουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν τις εστίες της πυρκαγιάς.


Εκκενώθηκε μοναστήρι στο Καπανδρίτι

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης, το μεσημέρι εκκενώθηκε το μοναστήρι Αγίων Αποστόλων καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει σε απόσταση λίγων μέτρων, ενώ πίσω από τον ναό βρίσκονται πολλά σπίτια του οικισμού Μετόχι Ρη.

Για αναζωπύρωση της εστίας στο Κάλαμο, κοντά στην περιοχή της Αγκώνας έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρώην αντιδήμαρχος Καλάμου αλλά και κάτοικος της περιοχής.


Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γ.γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ανέφερε πως η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει "απλωθεί" σε μεγάλη έκταση περί τα 25 χιλιόμετρα, λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς.

Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη.

Aυτή τη στιγμή στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 68 οχήματα με 150 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, 50 άτομα και τέσσερα μηχανήματα από τις ένοπλες δυνάμεις. Επίσης, με το πρώτο φως της ημέρας οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα.

Σημειώνεται ότι αρκετά οχήματα έχουν έρθει από την επαρχία ενώ πιθανόν θα έρθουν και άλλες ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ένα τεράστιο νέφος σκεπάζει την Αττική από τη μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα