Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό – Τι συζήτησαν Αναστασιάδης-Ακιντζί

Τέσσερα ζητήματα από αυτά που εκκρεμούν στο Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Μεταξύ των θεμάτων αυτών ήταν η συμμετοχή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά

όργανα και η τροποποίηση του συντάγματος.

Πηγή της ε/κ πλευράς χαρακτήρισε εκ νέου σήμερα «πολύ δύσκολα» τα θέματα της Διακυβέρνησης που συζητούνται, σημειώνοντας πως σε ένα από τα πιο πάνω ζητήματα διαφαίνεται να υπάρχει προοπτική για να προχωρήσουν τα πράγματα, ενώ κάποια άλλα θέματα είναι πιο δύσκολα.

Είπε επίσης πως υπάρχουν θέματα που όταν επιλυθούν θα επηρεάσουν οριζόντια όλα τα ζητήματα που συζητούνται ενώ έφερε ως παράδειγμα το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ, που αγγίζει, όπως ανέφερε, και τα έξι θέματα που συζητούνται για το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης που συζητούνται.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ακόμα πως το θέμα της μεταχείρισης Τουρκοκυπρίων, έποικων και τρίτων υπηκόων που σύμφωνα με την ε/κ πλευρά πρέπει να είναι διαφορετική, είναι μια πτυχή που αφορά και τα έξι ζητήματα του Περιουσιακού που συζητούνται στη Γενεύη και για το οποίο υπάρχει διαφωνία με την τ/κ πλευρά. Εάν επιλυθεί το θέμα αυτό, θα λυθεί το 80% του Περιουσιακού, σημείωσε.

Σε σχέση με το θέμα της διεθνούς Διάσκεψης που θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου, επεσήμανε πως ως έχουν τα πράγματα ως τώρα σε αυτήν θα υπάρξει εκπροσώπηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε πει πως για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έγινε με τον κ. Ακιντζί μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση και πως υπάρχουν ανησυχίες που υπάρχει διάθεση να αντιμετωπιστούν, αλλά το αίσθημα που επικρατεί είναι ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν από τον κ. Ακιντζί.

Συζητήθηκαν θέματα διακυβέρνησης τροποποίησης του συντάγματος

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την λύπη και την απογοήτευση του Προέδρου για τη διαρροή, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να ξαναδοθεί οποιοδήποτε έγγραφο μετά και από τη διαρροή αλλά θα γίνεται απλή ανάγνωση και συζήτηση των θεμάτων. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο συζητήθηκαν θέματα διακυβέρνησης τροποποίησης του συντάγματος και άλλων βάσει του καταλόγου θεμάτων που είχαν συμφωνηθεί.

«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, όπως ήταν καθορισμένο με συζήτηση θεμάτων διακυβέρνησης όπως για παράδειγμα συμμετοχή σε διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα, τροποποίηση του συντάγματος κ.ο.κ. Υπάρχει κατάλογος θεμάτων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών την Κυριακή θα βρεθούν στις 16:30 οι διαπραγματευτές με τους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών για να συζητήσουν περαιτέρω κάποια θέματα είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα άρα ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των θεμάτων διακυβέρνησης αυτό θα γίνει στις έξι το απόγευμα θα ξεκινήσουν με θέματα διακυβέρνησης και ακολούθως ΕΕ και οικονομίας. Σε όλα τα θέματα της ΕΕ θα υπάρξει συμμετοχή από τον κ. Βαρ Νούφελ ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινία με τον Ελληνα πρωθυπουργό ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ξένους ηγέτες σε σχέση με την διάσκεψη για την Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την έντονη απογοήτευση του προέδρου Αναστασιάδη για τη διαρροή εγγράφων.

«Αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη αποστολή, γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση για πολύ δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, και είναι πολύ λυπηρό κάποιοι είτε μέσω διαρροών είτε μέσω ατάκων να δημιουργούν αυτό το κλίμα την στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει μια δύσκολη μάχη για επίλυση του Κυπριακού. Η διαβούλευση με τα κόμματα, η ενημέρωση των κομμάτων, η ανάγνωση των εγγράφων θα γίνεται αλλά δεν πρόκειται να δοθεί ξανά το όποιο έγγραφο.
Ανέφερε ότι η χθεσινή εξέλιξη δημιουργεί προβλήματα στις θέσεις και την διαπραγματευτική τακτική της δικής μας πλευράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος θα θωρακίσει τις δικές μας θέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Φυσικά και δεν θα σταματήσει η διαβούλευση, σημείωσε, όμως «ο καθένας θα πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του»

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν έχει διαφανεί προοπτική σύγκλισης θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών στο κεφάλαιο διακυβέρνησης, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι υπάρχουν θέματα που υπάρχει προοπτική, υπάρχουν θέματα που παρατηρούνται δυσκολίες και διαφωνίες. Το σίγουρο είναι, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης ότι σε πρώτο στάδιο θα υπάρξει η απογευματινή συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών με τους εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν περαιτέρω θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί ενώ στις έξι θα επαναρχίσει η συζήτηση των δύο ηγετών με θέματα διακυβέρνησης.

Καμιά κουβέντα για εκ περιτροπής προεδρία

Δεν έγινε καμία συζήτηση για εκ περιτροπής προεδρία, υπογράμμισε. «Συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα τα οποία οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συζητήσουν σο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και γίνεται ένας διάλογος. Ποιες είναι οι θέσεις της τ/κ πλευράς δεν είναι κάτι το οποίο θα σχολιάσω εγώ», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το αν δημιουργείται η εντύπωση για έδαφος για συγκλίσεις, από το γεγονός ότι επεκτείνεται η συζήτηση του θέματος διακυβέρνησης ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα θέματα περιουσιακού και διακυβέρνησης είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα και ειδικότερα στην παρούσα φάση, 19 μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Κανείς δεν ανέμενε ότι θα υπάρξει σύγκλιση είτε συναντίληψη αμέσως σε αυτά τα θέματα. Είναι δύσκολα χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία από πλευράς διαπραγματευτών και τεχνοκρατών και μπορώ να σας αναφέρω ότι ο στόχος ο δικός μας είναι να υπάρξουν αποτελέσματα.
Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα».

Σημείωσε την ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς να συζητηθεί και να βρεθεί λύση. «Σίγουρα οδηγούμενοι στην 12η Ιανουαρίου και την διάσκεψη για την Κύπρο, όσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα έχουμε θα είναι κάτι θετικό. Την ίδια ώρα στιγμή δεν αποτελεί προϋπόθεση το να ξεκινήσει η διάσκεψη από τα αποτελέσματα μεταξύ 9-11».

Όσο αφορά την συζήτηση για τα έξι κεφάλαια διακυβέρνησης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία ακόμη δεν συζητήσαμε σε κάποια αναμένεται να υπάρξουν προοπτικές σε κάποια άλλα υπάρχουν διαφωνίες.

Δεν μπορώ να ξέρω αν η εκ περιτροπής προεδρία θα συζητηθεί το απόγευμα, θέλω να σας μιλώ στη βάση πραγματικών δεδομένων, ανέφερε.

«Ήρθαμε εδώ γιατί υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν υπάρχει διαφωνία και γιατί υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί λύση στα θέματα αυτά. Αυτό που έχει σημασία είναι η λύση που θα βρεθεί και όχι ο χρόνος.

Για παράδειγμα στο θέμα της διακυβέρνησης η λύση να ενισχύει τη λειτουργικότητα του κράτους. Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι ο χρόνος ή αυτά τα θέματα να διευθετηθούν μέσω μίας συνάντησης» σημείωσε.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα