Πυρά κατά Μέρκελ για εμμονή στη λιτότητα

10:03 6/2/2012 - Πηγή: Antinews

Πυρά κατά της Μέρκελ και της γερμανικής πολιτικής εξαπέλυσαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, και ο Πράσινος, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ενώ ακόμη και η συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας «Sueddeutsche Zeitung» κάνει λόγο για «αποτυχημένους σωτήρες» της Ελλάδας, επικρίνοντας την πολιτική λιτότητας Ε.Ε.

και ΔΝΤ.

«Η Γερμανία μπορεί να γίνει στόχος οργής όλης της ηπείρου, αν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τη συνδέσουν με μια αντιλαϊκή εμμονή στη λιτότητα», προειδοποίησε ο Ζέλικ, τη στιγμή που ο Γιόσκα Φίσερ έκρουσε τον κώδωνα στη Μέρκελ ότι παίζει με τη φωτιά.

Σε άρθρο στο «Project Syndicate» για λογαριασμό ευρωπαϊκών εφημερίδων, ο Φίσερ επέσεισε τον κίνδυνο να κορυφωθεί η ευρωπαϊκή κρίση όταν η Γερμανία θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο (σ.σ.: οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2013) με τους συμμάχους της Ελεύθερους Δημοκράτες πιθανότατα εκτός Βουλής.

Στο πιο ενδιαφέρον σημείο του άρθρου, ο Φίσερ υπαινίσσεται ότι και οι Γερμανοί πολίτες θα πρέπει να δεχτούν θυσίες, διερωτώμενος «πόση ειλικρίνεια» αντέχουν από τους πολιτικούς, που δεν τολμούν να τους πουν την αλήθεια.

Καταπέλτης κατά της μονόπλευρης λιτότητας και η «Sueddeutsche Zeitung». Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Αποτυχημένοι σωτήρες», η εφημερίδα ομολογεί ότι δύο χρόνια λιτότητας βύθισαν την Ελλάδα στο πουθενά, την οδήγησαν στη φτώχεια κι έφεραν τη νομισματική ένωση σε αδιέξοδο.

Ως κύριος υπεύθυνος καταδεικνύεται η γερμανική κυβέρνηση, με τη «χαοτική της πολιτική», ενώ η εφημερίδα προτείνει ως λύσεις είτε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή ένα ακριβό Σχέδιο Μάρσαλ στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα