Ψηφίστηκε η άρση ασυλίας Τούρκων (αντιπάλων του Ερντογάν) βουλευτών

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε χθες υπέρ της επίμαχης συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα άρσης ασυλίας για όλους τους βουλευτές. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διαθέτει 316 βουλευτές. Η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής πρέπει να μεσολαβήσουν 48 ώρες από τον πρώτο γύρο στον δεύτερο των συνομιλιών. Αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο του κυβερνώντος κόμματος,

θα ανασταλεί με προσωρινή ρήτρα η ισχύς του άρθρου 83 του Συντάγματος, το οποίο εγγυάται την ασυλία των βουλευτών.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των μελών του ΑΚΡ και της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης του HDP, το οποίο θεωρεί ότι η νομοθεσία έχει σχεδιαστεί για να στοχεύσει και να καταστείλει τη διαφωνία. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ίδρυσε το ΑΚΡ, ζήτησε την ποινική δίωξη των μελών του HDP, κατηγορώντας τα για δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την μαχητική ομάδα που έχει ξεκινήσει μια εξέγερση εδώ και τρεις δεκαετίες, κυρίως στο Κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, αρνείται τις διασυνδέσεις με την μαχητική ομάδα. Η ψηφοφορία έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του Νταβούτογλου για αποχώρηση από το ΑΚΡ στο συνέδριο στις 22 Μαΐου, μετά από μια όλο και πιο δημόσια ρήξη με τον Ερντογάν, η οποία τροφοδότησε εικασίες για διάσπαση του κόμματος. Ο διάδοχος του Νταβούτογλου ως επικεφαλής του ΑΚΡ αναμένεται να είναι ένας πιστός σύμμαχος του Ερντογάν.

Ο νόμος θα αφαιρέσει την ασυλία των μελών του κοινοβουλίου που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος έρευνα, στοχεύοντας 138 βουλευτές, εκ των οποίων οι 100 είναι από το HDP και από την κύρια αντιπολίτευση του CHP. Το CHP και το εθνικιστικό ΜΗΡ έχουν σηματοδοτήσει την υποστήριξη τους στο νομοσχέδιο. Ωστόσο, οι βουλευτές δεν ψηφίζουν σύμφωνα με τις εντολές του κόμματος για συνταγματικά ζητήματα και η ψηφοφορία είναι μυστική. Οι Τούρκοι βουλευτές μέχρι σήμερα είχαν ασυλία από ποινική δίωξη κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

reuters.com, dailysabah.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα