Ψάχνει για «Ιφιγένειες» o Τσίπρας

Η κυβέρνηση αναζητά... βαρβάρους. Ψάχνει για «Ιφιγένειες» που θα θυσιάσει προκειμένου να περάσουν τα πολύ σκληρά μέτρα που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες. Αν και κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα κλείσει η συμφωνία, εντούτοις φαίνεται να υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για «σαλαμοποίηση» τη αξιολόγησης. Να πάρουμε τα πρώτα μέτρα, να πάρουμε ορισμένα χρήματα και μετά το καθολικό Πάσχα ξανά στο τραπέζι. Αυτό βεβαίως σημαίνει και καθυστέρηση

στη συζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να επιβαρυνθούν με φόρους και λοιπές περικοπές που θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ. Σε μια χώρα που είναι έτσι κι αλλιώς κατεστραμμένη, που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 87 δισ. ευρώ και τα απλήρωτα δάνεια τα 108 δισ., που συνολικά το ιδιωτικό χρέος είναι πολύ πάνω από 200 δισ. ευρώ, πώς πιστεύουν κάποιοι ότι θα εισπράξουν από τα μέτρα που φέρνουν;

Εντούτοις, στην πορεία θα φανεί η αποτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που αντί να φέρνει επενδύσεις ή να κόβει δαπάνες από το δημόσιο επιλέγει να τσεκουρώσει ξανά τα ίδια κορόιδα.

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πολιτικό. Τα ερωτήματα πολλά: Θα περάσει η κυβέρνηση αυτά τα μέτρα; Θα ψηφίσουν οι 153 βουλευτές αυτή την απίστευτη φορολαίλαπα; Θα μπορούν να κυκλοφορήσουν μετά στους δρόμους ή θα τρώνε ξύλο όπου πηγαίνουν; Και τελικά τι θα γίνει με την κυβέρνηση; Θα καταρρεύσει και θα πάμε σε εκλογές ή θα βρεθούν άλλοι... προθυμότεροι και ηλιθιότεροι να συμπράξουν με τον Τσίπρα;

Εμείς επιμένουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει από το Προσφυγικό. Θα είναι τέτοιο το τσουνάμι που έρχεται ώστε δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί. Γιατί εδώ μπαίνουν και εθνικά θέματα, ζητήματα εθνικής κυριαρχίας για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο... ευαίσθητος.

Αλλά τι θα κάνει με τα μέτρα; Η πρόβλεψη είναι ότι θα ρίξει στάχτη στα μάτια των βουλευτών και θα τους μαντρώσει με επικοινωνιακά κόλπα. Αρχής γενομένης από την Τρίτη και την προσπάθεια συσπείρωσης με την υπόθεση της διαφθοράς και τον πόλεμο στη διαπλοκή.

Ο «σανός» που θα μοιράσουν στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βουλευτές και στους ψηφοφόρους τους θα είναι τέτοιος ώστε να ξεχαστεί η καταιγίδα μέτρων που πρέπει να ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Έτσι, θα περάσουν τα μέτρα και οι βουλευτές θα περηφανεύονται στα τηλεπαράθυρα ότι πολεμούν το σύστημα. Θα έχουν φάει αμάσητα τα πιο σκληρά μέτρα των μνημονίων κι αυτοί θα μιλάνε για τους διαπλεκόμενους.

Ωραίος τρόπος να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν θα φας ξύλο. Τα σενάρια πάντως είναι αρκετά:

Το ένα είναι να ψηφιστούν τα μέτρα και να κερδίσει χρόνο ο Τσίπρας περιμένοντας τη συζήτηση για το χρέος και κάποιες κινήσεις καλής θέλησης από τους Θεσμούς. Βεβαίως θα είστε κορόιδα αν πιστέψετε ότι με το Πάσχα θα έρθει και η ανάσταση της Ελλάδας. Αυτά είναι για τους ανόητους ψεκασμένους που δεν έχουν τι να κάνουν και ακούνε σαν χάνοι όσα τους λένε.

Το δεύτερο σενάριο είναι να μην περάσουν τα μέτρα γιατί κάποιοι δεν θα αντέξουν το φόβο του ξύλου που θα φάνε ή ακόμη και το... Γουδή (μιας και είναι στην επικαιρότητα το θέμα). Τότε είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και το πολιτικό σύστημα καθώς και με τις σχέσεις με τους δανειστές.

Υπάρχει και το σενάριο της ψήφισης των μέτρων αλλά σε μερικούς μήνες να πάμε σε εκλογές υπό το βάρος του Προσφυγικού αλλά και των κοινωνικών αντιδράσεων για τα μέτρα και των δημοσκοπήσεων που θα δείχνουν ραγδαία κατάρρευση του συστήματος του Τσίπρα.

Υπάρχει επίσης το σενάριο του ανασχηματισμού – στάχτη στα μάτια με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα, αλλά αυτό μόνο μικρή ανάσα μπορεί να δώσει.

Τέλος, υπάρχει και η μάλλον απίθανη... ρήξη Καμμένου με Τσίπρα και η αναζήτηση νέου κυβερνητικού εταίρου. Αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί από θεσιθήρες που δεν έχουν φιλότιμο και περηφάνια.

Το σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο. Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Αυτό που προέχει είναι να φύγει το... έκτρωμα που μας κυβερνά ώστε να μην μεγαλώσει η ζημιά στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα