Πρωτογενή πλεονάσματα και προαπαιτούμενα στο Eurogroup

Τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάγκη να μειωθεί ο στόχος μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% αναμένεται να βάλει στο τραπέζι σήμερα στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς πιέζει πλέον ο χρόνος για να συντάξει η Ελλάδα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμά της για την περίοδο 2016-2020.

Κανονικά το Μεσοπρόθεσμο έπρεπε να έχει κατατεθεί από τα τέλη Ιουνίου,

αλλά δεν αποκλείεται να καθυστερήσει έως τον Αύγουστο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω σε μία σειρά από μνημονιακές δεσμεύσεις, που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Η Ελλάδα δεν θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αφού υπάρχουν άλλα θέματα αιχμής, όπως η επιβολή κυρώσεων για τα υπερβολικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αλλά και οι επιπτώσεις του Brexit, θεωρείται βέβαιο ότι τα ελληνικά θέματα δεν θα λείψουν από το τραπέζι.

Η ελληνική πλευρά θέλει να ασκήσει πίεση για να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτή η πρόταση όμως έχει αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη από κοινοτικούς αξιωματούχους, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ υποστηρίζει ότι κανονικά το 3,5% του ΑΕΠ θα έπρεπε να εφαρμοστεί για μια δεκαετία. Ο ίδιος ο Ντεϊσελμπλούμ ωστόσο άφησε και ένα παράθυρο ανοιχτό για να επανεξεταστεί το θέμα το 2018.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει ήδη την ενόχλησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την εφαρμογή των 16 προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα