Πρόταση για ευρωομόλογα με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας

Σημαντική παρέμβαση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους έκαναν οι Ζακ Ντελόρ και Χέλμουτ Σμιτ, ηγέτες οι οποίοι έκαναν πολλά για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε άρθρο τους αποκαλύπτουν την πρότασή τους για τα ευρωομόλογα τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Μία ομάδα από ηγετικές προσωπικότητες της Ευρώπης προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου χρέους που θα εκδώσει ευρωομόλογα με κοινή εγγύηση σε αντάλλαγμα για την παράδοση εκ μέρους των κυβερνήσεων του ελέγχου επί των εθνικών προϋπολογισμών.

«Ο βασικός πυρήνας θα πρέπει να είναι:

τελειώνει η εθνική κυριαρχία όταν τελειώνει η φερεγγυότητα» αναφέρεται στην 49σέλιδη έκθεση που θα κοινοποιηθεί την Τρίτη. «Παράλληλα, η ευρωζώνη στο σύνολό της θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα είναι σε γενικές γραμμές εφικτή η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ανεκτό κόστος, ακόμη και σε καιρό κρίσης»

Στην έκθεση των δύο ηγετών που κινοποιείται λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ το 1/3 των χωρών της ΕΕ είναι στο μηχανισμό στήριξης, γίνεται μια αναφορά που θα προκαλέσει συζητήσεις, ωστόσο, είναι το «τυράκι» προς τη Γερμανία να αποδεχθεί την πρόταση. Αναφέρεται ότι θα υπάρξει σταδιακή απώλεια της εθνικής κυριαρχίας για τις χώρες εκείνες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο χρέος με την κοινή εγγύηση, εξέλιξη που θα μπορούσε να δελεάσει τη γερμανική κυβέρνηση η οποία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει ευρωμόλογα εάν δεν υπάρχει κάποιας μορφή ευρωπαϊκός έλεγχος στις σπάταλες κυβερνήσεις.

Βάσει της πρότασης Delors – Schmidt, όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν να εκδώσουν ομόλογα που θα αντιστοιχεί στο 10% της οικονομικής τους παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου χρέους, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη επαρκής ρευστότητας. Οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τον όγκο των ομολόγων που θα εκδίδουν, αλλά μόνο με σταδιακή παράδοση της εξουσίας των προϋπολογισμών τους στο ταμείο.

Για παράδειγμα, οι χώρες που θα εκδίδουν ομόλογα περισσότερο από 30% θα υπόκεινται σε συνθήκες παρόμοιες με τα όσα ισχύουν τώρα στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Εάν μια χώρα εκδώσει ευρωομόλογα που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%, τότε το ταμείο θα εμπλέκεται άμεσα στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών και στην θέσπιση οικονομικών στόχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα