Προτάσεις για τον χειρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

13:48 9/8/2012 - Πηγή: Antinews
(Εάν δεν γεφυρώσεις οργανικά παρελθόν και παρόν, δεν έχεις μέλλον)

Πάνω από τις εξελίξεις σχετικά με την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επικρέμεται η σημαντική δήλωση Στουρνάρα : «η ελληνική αγορά χωρά 3-4 τράπεζες».

Αλλά αυτό κ. Υπουργέ είναι κοινή και παλαιά σοφία.

Το είχε δηλώσει και ο Κωστόπουλος, της Alpha Bank

: «υπάρχει χώρος για 3 ιδιωτικές τράπεζες και 1 κρατική».

Γιατί τότε η Τράπεζα της Ελλάδος  έδινε άδειες στις διάφορες Proton και Defteron Bank;

Προτάσεις για χειρισμό του ΤΤ

Αφετηρία μας παραμένει η συνεισφορά του ΤΤ στην Ελληνική Οικονομία και Διοίκηση, και η ελάφρυνση όλων των Ελλήνων από κερδοφόρα λειτουργία του.

Καταγράφουμε λοιπόν, συνοπτικά, τα αδιαμφισβήτητα, ιστορικά πλεονεκτήματα από την λειτουργία του ΤΤ – που σε ένα βαθμό ίσχυαν και για την ΑΤΕ – ώστε να καταλήξουμε σε προτάσεις.

1. Διαμόρφωνε και ισχυροποιούσε το αποταμιευτικό ένστικτο του ελληνικού λαού (και με τους περίφημους κουμπαράδες).

2. Από το αποταμιευτικό ένστικτο προέρχονταν οι καταθέσεις που υπήρξαν διαχρονικά οι μόνες πηγές χορηγήσεων της ελληνικής οικονομίας και χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ομολογημένης ισχύος και ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ σήμερα, με 100δες δις € «ανακεφαλαιοποίησης» των ιδιωτικών τραπεζών, ζητείται – μάλλον διατάζεται να επαναπατρίσουν οι Έλληνες τις καταθέσεις τους ώστε να χορηγηθούν επιχειρηματικά δάνεια.

3. Συντηρούσε δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Επικράτεια, κάνοντας από Διδυμότειχο μέχρι Σητεία όλη την τραπεζική «βρωμοδουλειά», που βέβαια οι «τράπεζες-μπουτίκ» δεν ακουμπάνε ενώ όμως τρυγούν τα αποτελέσματα από την οικονομική ανάπτυξη που δημιούργησαν οι καταθέσεις στο ΤΤ και στους άλλους κρατικούς, τραπεζικούς πυλώνες.

4. Λόγω του δημοσίου χαρακτήρα διατηρεί προφίλ φιλικό προς τον συναλλασσόμενο, δεν έχει τον αρπακτικό χαρακτήρα των ιδιωτικών τραπεζών. Χαμηλά επιτόκια σε χορηγήσεις,  συμφέροντα επιτόκια σε καταθέσεις. Η μεταφορά δανείων, που λόγω της κρίσης είναι οριακά επισφαλή, σε ιδιωτική τράπεζα θα επιτείνει την πίεση στους δανειολήπτες, μεγεθύνοντας το κοινωνικό πρόβλημα.

5. Το σημαντικότερο. Δεν επιβαρύνει. Είναι κερδοφόρος οργανισμός (ζημίες βάσει κριτηρίων Βασιλείας δεν μπορούν να αποτιμηθούν ως μόνιμα ζημιογόνες καταστάσεις, τότε και οι ιδιωτικές έπρεπε να κλείσουν). Εισφέρει τόσο κέρδη όσο και έκτακτη ρευστότητα στον Προϋπολογισμό, καλύπτοντας πάσης φύσεως έκτακτες ανάγκες. Πόσα έχει δώσει το γνωρίζει το Γενικό Λογιστήριο. Ας το ανακοινώσει.

[Παρένθεση : το ίδιο επιτελεί το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Όπως μάς μετέφερε διευθυντικό στέλεχος του ΤΠΔ, από την αρχή της Κρίσης έχει παράσχει ταμειακά διαθέσιμα στο Δημόσιο πάνω από 2 δις €. Δανεικά και αγύριστα για το ίδρυμα, που ίσως κάποια στιγμή, και αυτό, χαρακτηριστεί «προβληματικό».

Ενδεικτικά, πρόσφατα η ΡΑΕ ανέθεσε «μελέτη βελτιστοποίησης των ταμειακών ροών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το 2012» στην ετα

Keywords
Τυχαία Θέματα