Προσπάθεια για εξεύρεση πολιτικής λύσης για την Συρία

18:37 6/5/2013 - Πηγή: Antinews

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα κάνει άλλη μια προσπάθεια κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα στην Ρωσία για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Συρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

“Θέλουμε σίγουρα να προσπαθήσουμε να κάνουμε άλλη μια απόπειρα για αυτό, να καταβάλουμε άλλη μια προσπάθεια για αυτό, επειδή τα γεγονότα στην περιοχή

επιδεινώνονται σταθερά”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι ο Κέρι θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αύριο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι οι Σύροι αντάρτες είχαν την δυνατότητα ή την πρόθεση να κάνουν χρήση του χημικού αερίου σαρίν.

Μόσχα: Έντονη ανησυχία για πιθανή ένοπλη επέμβαση στη Συρία

Μεγάλη ανησυχία εξέφρασε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έγιναν κοντά στην Δαμασκό, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

“Βρισκόμαστε στο στάδιο της διευκρίνισης και της ανάλυσης όλων των συνθηκών που συνδέονται με τις πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για τις επιδρομές που έγιναν από το Ισραήλ στις 4 και στις 5 Μαΐου στα προάστια της Δαμασκού”, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

“Οι ενδείξεις της προετοιμασίας της παγκόσμιας κοινής γνώμης για μια πιθανή ένοπλη επέμβαση στην εδώ και καιρό εσωτερική σύγκρουση στην Συρία μας προκαλούν σοβαρή ανησυχία”, υπογραμμίζει επίσης σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, σημειώνοντας ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό αποτελούν πηγή “ιδιαίτερης ανησυχίας”.

Η Ρωσία κάλεσε εξάλλου σήμερα την Δύση να σταματήσει να πολιτικοποιεί το θέμα των χημικών όπλων στην Συρία, την ώρα που οι δηλώσεις για μια ενδεχόμενη χρήση αυτού του είδους των όπλων στην συριακή σύγκρουση έχουν πολλαπλασιαστεί.

“Καλούμε και επιμένουμε να σταματήσει η πολιτικοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος”, προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Τουλάχιστον 15 νεκροί από την ισραηλινή επιδρομή

Τουλάχιστον 15 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη δεκάδων άλλων μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έγινε την νύχτα του Σαββάτου ξημερώματα Κυριακής κατά τριών στρατιωτικών θέσεων βόρεια της Δαμασκού, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

“Τουλάχιστον 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη δεκάδων άλλων μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Στις τρεις αυτές θέσεις (του στρατού) υπάρχουν 150 άνδρες, αλλά δεν είναι γνωστό που βρισκόντουσαν κατά την αεροπορική επιδρομή”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι συριακές αρχές δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής έναν επίσημο απολογισμό, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες σε επιστολή του στον ΟΗΕ ότι “η επίθεση αυτή προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές στις θέσεις αυτές και στις κοντινές περιοχές στις οποίες ζουν άμαχοι”.

Για κίνδυνο διάχυσης της σύρραξης εκτός συριακών συνόρων ανησυχεί το Υπουργείο Εξωτερικών

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί το Υπουργείο Εξωτερικών την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία και εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο «η συνεχιζόμενη αιματοχυσία και η απουσία άμεσων προοπτικών διεξόδου από την κρίση», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις» να διαχύσουν τη σύρραξη, εκτός των συνόρων της Συρίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ελλάδα καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφεύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής». Επίσης υπογραμμίζεται ότι «από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έχει διακηρύξει, ως θέση αρχής, την ανάγκη άμεσης έναρξης πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση του Συριακού ζητήματος, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και να διαμορφωθεί ένα νέο περιβάλλον στη χώρα, εντός του οποίου τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων – συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των Χριστιανών – θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένα και σεβαστά».

Keywords
Τυχαία Θέματα