Προσφυγικό και οικονομία οδηγούν την κυβέρνηση στα βράχια

(Ανανεωμένο) «Ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω» στο προσφυγικό και «η Μεγάλη Βρετανία βοηθός» κατά το «και ο Θεός βοηθός» με το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το νέο τροπάριο του Μαξίμου μπας και μπορέσει να βγάλει καλοκαίρι με τον Τσίπρα στην εξουσία.

Χτες το βράδυ η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και ουσιαστικά επιβεβαιώνεται αυτό

που έχουμε ξαναγράψει για το διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια η κυβέρνηση μετατρέπει σε κλειστά κέντρα κράτησης 25ημερών τα hotspots και από την άλλη αποφεύγει να χαρακτηρίσει ασφαλής τρίτη χώρα την Τουρκία για να έχει νομικό έρεισμα να μην επιδίδεται σε επαναπροωθήσεις και απελάσεις μεταναστών επειδή ήδη ήταν σφοδρές οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι στην κυβέρνηση για ακόμα μια φορά επέλεξαν τη Σολομώντειο λύση.

Στο μεταξύ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στην ενημέρωση που έκανε ο Μουζάλας στους βουλευτές της κυβέρνησης για το εν λόγω νομοσχέδιο εκφράστηκε για ακόμα μια φορά αυτός ο διχασμός, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να εκδίδει μακροσκελή ανακοίνωση που χαρακτηρίζει «οπισθοδρομική» και «αρνητική εξέλιξη» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία της με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ωστόσο δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα καταψήφισής του από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα είναι βέβαια ότι το χάος σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένει όπως μαρτυρούν τα γεγονότα στον Πειραιά και είναι αξιοσημείωτο ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ προς το παρόν έχουν μετριαστεί οι ροές από Τουρκία. Αν αυξηθούν ξανά τι θα γίνει; Από την κυβέρνηση προς το παρόν απάντηση δεν υπάρχει.

Κατά δεύτερο το θέμα της αξιολόγησης και του κλεισίματος της διαπραγμάτευσης φαίνεται να παίρνει προτεραιότητα αλλά τα αγκάθια παραμένουν. Και εδώ η κυβέρνηση έχει ανακρούσει πρύμνα, αποδεχόμενη μέτρα 5,5 δις ως το 2018 που θα οδηγήσουν σε αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων. Πλέον πιθανολογείται το σπάσιμο της αξιολόγησης με καταρχήν ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού και έπονται τα υπόλοιπα.

Από ότι φαίνεται η κυβέρνηση στηρίζει όλη την τακτική της αυτή τη στιγμή στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει και του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit θα ήθελε πάση θυσία να αποφύγει μια όξυνση του ελληνικού προβλήματος γιατί αυτό θα δημιουργούσε εικόνα διάλυσης της ΕΕ. Αυτό μάλιστα ήταν και το μήνυμα που φέρεται να μετέφερε ο Κοστέλο στο Μαξίμου και εκεί ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ποντάρει ότι θα μπορούσε να καλμάρει το ΔΝΤ για να αποφευχθεί μια όξυνση της κρίσης στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Η ουσία όμως παραμένει σε ότι αφορά τα μέτρα και το λογαριασμό που κάποια στιγμή θα έρθουν, αλλά για την κυβέρνηση η προτεραιότητα είναι να κάνουν διαχείριση του χρόνου μέχρι να βγάλουν την Άνοιξη και φτάσουν στο καλοκαίρι και μετά …βλέπουμε. Ενδεχομένως εκεί να περιμένουν να πάρουν και κάτι σε σχέση με μια ρύθμιση του χρέους και τότε ο Τσίπρας να σκεφτεί και για επιπλέον πολιτικές πρωτοβουλίες.

Στο μεταξύ όμως θα στήνει επικοινωνιακές παραστάσεις τύπου «επιχείρηση καθαρά χέρια».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα