Προς σύγκρουση Μέρκελ – Ολάντ;

Τη διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, μετά τη νίκη Ολάντ, επιβεβαίωσε με διπλωματικό τρόπο σε δηλώσεις της η Αγ. Μέρκελ. Παρά το γεγονός ότι έκανε λόγο για καλή συνεργασία τόνισε ότι με τη Γαλλία υπάρχουν αποκλίνουσες θέσεις και θα γίνει διάλογος για να υπάρξουν λύσεις. Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι: «Θα έλεγα ότι συνεχίζεται η καλή συνεργασία» μεταξύ Γαλλίας

και Γερμανίας. «Αυτό δεν αποκλείει να υπάρξουν πιθανές αποκλίνουσες θέσεις στις ευρωπαϊκές συνομιλίες που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα, όμως υπολογίζω στην καλή θέληση για επίτευξη λογικών λύσεων», πρόσθεσε. «Εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση και έχω την αίσθηση πως το ίδιο κάνει και ο Γάλλος πρόεδρος» Φρανσουά Ολάντ, κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για σοβαρή διάσταση απόψεων μετά τη σκληρή γραμμή Ολάντ για την ευρωπαϊκή κρίση και την, μέχρι τώρα, τήρηση της προεκλογικής του ατζέντας. Η δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής θέμα ευρω-ομολόγων, είναι επίσης ένα θέμα που προκαλεί εκνευρισμό στο Βερολίνο καθώς αφενός εμφανίζεται να αμφισβητείται η κυριαρχία της κι αφετέρου η Γαλλία μοιάζει στα μάτια όλων ως ο «καλός Σαμαρείτης» που θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα, ενώ η κ. Μέρκελ η «κακιά μάγισσα» που θέλει να καταστρέψει το ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις φαίνεται να επιταχύνονται εξαιτίας της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ισπανία. Κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν την προσφυγή σε ένα Μνημόνιο μέσα στο καλοκαίρι ενώ σε ότι αφορά την Ελλάδα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν να αφεθεί στην τύχη της ώστε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της να παίξει το ρόλο του καταλύτη των εξελίξεων. Δηλαδή να δικαιολογήσει τη στροφή της οικονομικής πολιτικής των ισχυρών της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα