Προεκλογική εκστρατεία από τη … Σούδα

Γίνουν δεν γίνουν οι εκλογές το Φθινόπωρο, οι υπουργοί έχουν … ξεχυθεί σε περιοδείες, ενώ δεν χάνουν ευκαιρία για διαφημιστική μόστρα. Όταν, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται ακόμα και σε στρατιωτική άσκηση, στη Σούδα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι … πρωτότυπο, τότε φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες προεκλογικές πρεμούρες

Προεκλογική «παρέλαση», παρέα με τον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ,

Κώστα Φλώρο, και βέβαια τον Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Σούδα, στη διμερή, ελληνο-αμερικανική διακλαδική άσκηση, «Poseidon’s Rage 22».

Ως ήταν αναμενόμενο, την ώρα που τα στελέχη της κυβέρνησης φωτογραφίζονταν μπροστά από τα αμερικανικά, F-35, και επαναλάμβαναν τα γνωστά περί αμερικανικών εγγυήσεων ασφάλειας προς την Ελλάδα, καθώς και ότι η «άσκηση υποδηλώνει τη θέλησή μας να προστατεύσουμε τις αξίες της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας», όπως είπε ο Ν.Δένδιας, σημειωνόταν μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Συνολικά, χθες επτά τουρκικοί σχηματισμοί από 16 F-16 προέβησαν σε 26 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, και μια υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ζουράφα, στο μεγάλο ύψος πάντως των 25.000 ποδών.

«Αβύθιστο αεροπλανοφόρο»

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Άμυνας, Ν.Χαρδαλιάς, ξεσηκώνοντας αριστερίστικα συνθήματα του παρελθόντος, στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο της Κρήτης για τις ΗΠΑ, με ιδιαίτερη χαρά χαρακτήρισε τη νήσο … «αβύθιστο αεροπλανοφόρο»! Καλό είναι κάποιος σύμβουλός του να του το ψιθυρίσει ότι αυτός ο όρος ηχεί αρνητικά στα αυτιά των Ελλήνων και των Κρητικών, οι οποίοι πολλές φορές στο παρελθόν πλακώθηκαν με τα ναυτάκια στην Κρήτη.

«Ήρθαμε -είπε- να παρακολουθήσουμε τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων δύο διαχρονικών συμμάχων, των ΗΠΑ και της Ελλάδας, οι οποίες συμμετέχουν από κοινού σε μια από τις πιο εντυπωσιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των τελευταίων ετών, την “Poseidon’s Rage 22”, στην καρδιά της ανατολικής Μεσογείου. Από την Κρήτη, το δικό μας «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», η Ελληνική Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, αποτροπής και επιχειρησιακής ετοιμότητας».

Χωρίς F-35

Ο υπουργός Άμυνας απουσίαζε από αυτή την εκδήλωση (ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών), διότι βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν. Επιτέλους, μετά από πολλούς μήνες αναμονής (περίμενε την πρόσκληση ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021), υλοποιήθηκε.

Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Λ.Όστιν, ο Ν.Παναγιωτόπουλος εξήρε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ψωνίσει η χώρα μας το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, F-35. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτό.

Ο Έλληνας υπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, εξήρε τη σημασία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης για την ενίσχυση της Ουκρανίας, καθώς και την κυβερνητική απόφαση να εφαρμόσει η Ελλάδα όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του για επιπλέον «τυχόν άλλες ενέργειες και άλλη μορφή βοήθειας» (!). Χαρακτηριστικά είπε: «Υλοποιήσαμε το σύνολο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον επιτιθέμενο παρά το κόστος που έχουν και είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε τυχόν άλλες ενέργειες, οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Σούδα είναι γνωστή για την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ η Αλεξανδρούπολη, με την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα, αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειές μας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία».

Και απευθυνόμενος στον Λ.Όστιν συμπλήρωσε: «Επιτρέψτε μου να εξάρω τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίσατε και την ηγεσία σας όσον αφορά τις προσπάθειες από μεγάλο αριθμό χωρών για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία.

Η αντίδραση της Ελλάδας στην απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν πράγματι άμεση και αποφασιστική. Προσφέραμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ουκρανία, μια χώρα η οποία δέχεται επίθεση κατά παράβαση κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία» ΕλλάδαςΗΠΑ την «προμήθεια από την Ελλάδα του σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους F-35, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της αποτροπής μας και την ακόμα στενότερη αλληλεπίδραση (!), συντονισμό (!) και διαλειτουργικότητα (!) μεταξύ των ΕΔ της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

Από τη μεριά του, ο Λ.Όστιν, μεταξύ άλλων, είπε: «Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑΕλλάδας αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευση των χωρών μας για κοινή ειρήνη και ασφάλεια και έχει επιτρέψει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προς υποστήριξη των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή».

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος, επίσης, συναντήθηκε και με τον γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι βασικός παράγων στις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών, S-400, και το μπλοκάρισμα (στο Κογκρέσο) της αγοράς σύγχρονων F-16. Αντίθετα, πάντως, το State Department και πιθανώς ο Λευκός Οίκος έχουν ταχθεί υπέρ της πώλησης F-16 (Block 70 και εκσυγχρονισμός παλαιότερων σε Viper) στην Τουρκία.

The post Προεκλογική εκστρατεία από τη … Σούδα appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα