Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία: Η θετική "έκπληξη" ήρθε

Τα κέρδη των λαϊκιστών σταμάτησαν στην Αυστρία -τουλάχιστον προς το παρόν. Μετά την ψηφοφορία της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Ιούνιο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα στην Αμερική, η νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία ήρθε κάπως σαν έκπληξη παρότι ο πρώην ηγέτης των

Πρασίνων είχε κερδίσει τις ίδιες ψήφους τον Μάιο, αλλά και ως ανακούφιση για τους πολιορκούμενους φιλελεύθερους της Δύσης.

Με το 98 τοις εκατό των καταμετρημένων ψήφων, ο Βαν ντερ Μπέλεν προηγείται του υποψηφίου του Κόμματος της Ελευθερίας Νόρμπερτ Χόφερ με περισσότερα από 53 τοις εκατό των ψήφων και προβάδισμα πάνω από 100.000 ψήφους. Ο Χόφερ, ο οποίος προσπάθησε να γίνει ο πρώτος αρχηγός κράτους στην Ευρώπη ενός ακροδεξιού κόμματος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδέχθηκε την ήττα αργά το απόγευμα, γράφοντας στη σελίδα του στο Facebook: "Είμαι πάρα πολύ λυπημένος που δεν έφερε αποτέλεσμα. Θα ήθελα πάρα πολύ να αναλάβω την Αυστρία. Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του".

Οι εκλογές ήταν μια επανάληψη της ψηφοφορίας του Μαΐου, στην οποία ο Βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε με μικρότερη διαφορά από την τωρινή. Το Κόμμα της Ελευθερίας αμφισβήτησε το αποτέλεσμα επικαλούμενο τεχνικές παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων και το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας διέταξε επανάληψη των εκλογών.

Στις επάλξεις

Αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πολύ μικρή διαφορά για τις εκλογές της Κυριακής, το πολιτικό κατεστημένο, όχι μόνο στην Αυστρία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, βρέθηκε μπροστά σε ένα πιθανό διπλό πρόβλημα: μια άνευ προηγουμένου νίκη για την ακροδεξιά στην Αυστρία, και ένα δημοψήφισμα στην Ιταλία την ίδια μέρα, που θα μπορούσε να ανατρέψει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι. Τα πρώτα αποτελέσματα από την Ιταλία αναμένονται αργότερα το βράδυ της Κυριακής.

Η δυναμική σε αυτές τις αυστριακές εκλογές ήταν τόσο τοπική όσο και πανευρωπαϊκή. Στις εθνικές εκλογές τον επόμενο χρόνο στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, τα αντισυστημικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να τα πάνε καλύτερα από ποτέ. Η

μεταναστευτική κρίση του περασμένου έτους τροφοδότησε την υποστήριξη στο Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο έχει παρουσία στην αυστριακή πολιτική σκηνή από το 1950, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Ο Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος προέρχεται από ένα μικρό αριστερό κόμμα, μπορούσε να υπολογίζει στην υποστήριξη τόσο των παραδοσιακών κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών όσο και του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), τον συντηρητικό εταίρο τους στον κυβερνώντα μεγάλο συνασπισμό. Και τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να φτάσει ο υποψήφιός τους στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών.

"Δεν είχαμε αποτέλεσμα" είπε ο επικεφαλής της εκστρατείας του Χόφερ Χέρμπερτ Κικλ στην εκλογική έδρα του Κόμματος της Ελευθερίας το βράδυ της Κυριακής. "Το κατεστημένο κατάφερε να εμποδίσει την αλλαγή για μια ακόμη φορά", πρόσθεσε, αλλά επισήμανε ότι θα υπάρξουν και "άλλες ευκαιρίες" για να πάρει το κόμμα του την εξουσία.

Η Προεδρία στην Αυστρία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό αξίωμα και οι εκλογές για το κοινοβούλιο έχουν προγραμματιστεί για το 2018. Πριν από την ψηφοφορία αυτή, οι Σοσιαλδημοκράτες και το ÖVP πρέπει να σταθμίσουν αν πρέπει να είναι ανοιχτοί σε μια πιθανή συμμαχία με το Κόμμα της Ελευθερίας και στο μέλλον, ή αν θα παραμείνουν στο μεγάλο συνασπισμό. Αρνούμενοι την προεδρία στον Χοφερ, που θα μπορούσε να είχε ζητήσει νωρίτερα βουλευτικές εκλογές, οι Αυστριακοί ψηφοφόροι έχουν καθυστερήσει την απόφαση αυτή για άλλα δύο χρόνια.

"Άβυσσος μίσους"

Η επιθετική εκστρατεία του παρελθόντος έτους έχει αφήσει αυτή την χώρα της κεντρικής Ευρώπης με τους 8 εκατομμύρια κατοίκους, κουρασμένη και διαιρεμένη. "Όλα έχουν ειπωθεί", έγραψε ο Γκέρολντ Ρίντμαν, συντάκτης της περιφερειακής "Vorarlberger Nachrichten". Και άφησε την υπόλοιπη στήλη του κενή.

Σε μια λειτουργία εκκλησίας των Ιησουιτών την Κυριακή το πρωί, ο ιερέας είπε στην ομιλία του ότι η Αυστρία είχε δει μέσα "στην άβυσσο μίσους" και "είδε βουνά από υπονοούμενα" που, όπως είπε, η χώρα χρειάζεται να ξεπεράσει. "Είμαι τόσο χαρούμενος, όπως και πολλοί Αυστριακοί, που η εκστρατεία τελείωσε, μια εκστρατεία γεμάτη σκληρότητα που δεν αποτελούσε πάντα πρότυπο" δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ένας σοσιαλδημοκράτης.

Η αστική, φιλελεύθερη Αυστρία έσωσε τον Βαν ντερ Μπέλεν. Ο εκλογικός χάρτης έγινε μπλε, το χρώμα του Κόμματος της Ελευθερίας, παντού εκτός από το κέντρο και τα περίχωρα μεγάλων πόλεων όπως η Βιέννη, το Γκρατς και το Σάλτσμπουργκ. Οι υποστηρικτές του Βαν ντερ Μπέλεν είχαν γεμίσει τη Βιέννη με αυτοκόλλητα που έγραφαν "περισσότερο από ποτέ, το VDB" (ένα σύνθημα που κάνει ρίμα στα γερμανικά) σε σχεδόν κάθε πιθανή επιφάνεια - ακόμα και στις τουαλέτες στα καφέ της πρωτεύουσας. Οι προβλέψεις της Κυριακής του έδωσαν σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων στην πρωτεύουσα.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου με διαφορά περίπου 30.000 ψήφων, αλλά το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση επικαλούμενο παρατυπίες. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σόμποτκα, ο οποίος ανήκει στο ÖVP, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρατυπίες" αυτή τη φορά.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα