Προαναγγέλει «κούρεμα» ο Παπανδρέου

Σοβαρές και αποτελεσματικές αποφάσεις ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση για την κρίση χρέους. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πηγαίνει στη σύνοδο κορυφής του σαββατοκύριακου «με τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία, αλλά και προετοιμασία» και άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει το κούρεμα του ελληνικού

χρέους.

Μιλώντας ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ αφετηρία των συζητήσεων θα είναι “όλα τα θετικά στοιχεία” της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Δεν απέκλεισε συμφωνία για μεγαλύτερο ψαλίδισμα του χρέους, λέγοντας ότι αποτελεί εθνική γραμμή “να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη”. Σημείωσε ότι η όποια ρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα ασφαλιστικά ταμεία και θα πρέπει να δίνει αναπτυξιακή προοπτική.

Επέρριψε στις Βρυξέλλες το σύνολο της ευθύνης για την επιδείνωση της κατάστασης, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν πληρώνει σήμερα μόνο τα λάθη του παρελθόντος, αλλά “και ένα κλίμα παρατεταμένης ανασφάλειας, αβεβαιότητας, πολυφωνίας γύρω από το μέλλον της χώρα μας”.

Κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις του περασμένου Ιουλίου ήταν μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αποδείχτηκαν ανεπαρκείς.

“Αν λοιπόν δεν αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων στην Ευρώπη, με καθοριστικές αποφάσεις την Κυριακή, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη συνολικά, θα βρεθούμε όλοι στη δίνη μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, με θύματα τους απλούς πολίτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά φοβάμαι ίσως και σε όλο τον πλανήτη”, σημείωσε.

Παρ’ όλα αυτά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο “ναυαγίου”, λέγοντας πως “όπως είναι γνωστό και το βλέπετε καθημερινά, όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και το ενδεχόμενο να μην καταλήξουμε σε αποφάσεις”.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να κατανοήσουν ότι οι απεργίες και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν πραγματική βάση, καθώς “δεν είναι μόνο κάποιοι προνομιούχοι που αντιδρούν, επειδή χάνουν προνόμια”. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις διαμαρτυρίες, όταν αυτές είναι ειρηνικές και εκτίμησε ότι αυτές αποτελούν “ισχυρό μήνυμα ωριμότητας, και προς την κοινωνία μας, αλλά και προς τους εταίρους μας”.

Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι “θέλει να μείνει έξω από το χορό”, να μην αναλαμβάνει ευθύνες και “να διατηρήσει την ελευθερία να λέει ό,τι θέλει, ίσως και ό,τι να ‘ναι”.

enet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα