Που θα οδηγήσει η κατάσταση στο Φέργκιουσον;

Στους δρόμους του Φέργκιουσον, και ίσως και σε τμήματα της υπόλοιπης Αμερικής, η δολοφονία εκλαμβάνεται ως μια θεμελιώδης αδικία, ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι κανείς από όσους έχουν εξουσία δεν ενδιαφέρεται για τον θάνατο ενός άοπλου μαύρου έφηβου από σφαίρες αστυνομικού. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η αίσθηση της απελπισίας κορυφώθηκε, με την οργή να ξεχειλίζει και την αστυνομία να μην μπορεί να συγκρατήσει το πλήθος. Η οργή που άρχισε όταν ο αστυνομικός Darren Wilson πυροβόλησε και σκότωσε τον Mike

Brown, έκανε το Φέργκιουσον να μοιάζει με τη Γάζα. Το βράδυ του Σαββάτου, 150 διαδηλωτές αγνόησαν τον κατ 'οίκον περιορισμό και σκορπίστηκαν στους δρόμους όπου τους αντιμετώπισαν με καπνογόνα και δακρυγόνα. Η σύγκρουση κρατά πάνω από μια εβδομάδα. Επτά συνελήφθησαν και ένας πυροβολήθηκε από σφαίρα που δεν προήλθε από την αστυνομία.

Είναι μια κατάσταση που μπορεί να έχει μόνο μία διέξοδο, λένε πολλοί διαδηλωτές: τη σύλληψη του Wilson. Στο μεταξύ, κάθε μέρα κοινωνικής αναταραχής αυξάνει το ρίσκο. Κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν τα γεγονότα θα οδηγήσουν, ή αν τα αιτήματα των διαδηλωτών θα μπορέσουν ποτέ να ικανοποιηθούν. Πού οδηγούμαστε λοιπόν;

Όπου και να καταλήξει η υπόθεση, θα πρέπει να γίνει με προσοχή. Η πόλη έδινε πάντα την αίσθηση μιας αρμονικής πόλης, όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις, λένε οι κάτοικοι. Αλλά ο πυροβολισμός ανέδειξε κάτι βαθιά ριζωμένο, που μόλις τώρα έρχεται στην επιφάνεια. Έχει την προέλευσή της στην μετανάστευση λευκών σε πιο ομοιογενείς περιοχές μαύρων, κάτι που οδήγησε πολλές πόλεις με πλειοψηφία μαύρων τελικά στον αποκλεισμό τους από τις δομές εξουσίας, υποστηρίζουν οι ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτή η δυναμική έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη που είναι αναγκαία στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πείσει τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί και να υπακούσουν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μόνο το 12 τοις εκατό των κατοίκων του Φέργκιουσον ψηφίζουν, κατά μέσο όρο, γεγονός που υποδηλώνει είτε έναν εξαιρετικά κινητό πληθυσμό είτε έναν πληθυσμός πλήρως αποθαρρυμένο όσον αφορά την αίσθηση της στέρησης του εκλογικού δικαιώματος.

Η διαμάχη έχει, επίσης, την καταγωγή της στο χάσμα γενεών, λένε οι μαύροι ηγέτες. Ενώ προσπαθούν να διατηρήσουν τις διαμαρτυρίες ειρηνικές, οι νεότερες γενιές εξοργίζονται με το μήνυμά τους, δεν έχουν δει τη μετασχηματιστική επίδραση του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα της δεκαετίας του 1960. Η διαμαρτυρόμενοι νέοι αναφώνησαν το Σάββατο το βράδυ ότι «ο Mike Brown είναι ο ηγέτης μας». Και αυτό έχει την προέλευσή του σε στοιχεία που δίνουν το πορτρέτο ενός έθνους που βρίσκεται σε πόλεμο με τη μαύρη νεολαία του. Από τους περίπου 400 πυροβολισμούς της αστυνομίας που αναφέρονται τον χρόνο, το 18 τοις εκατό είναι μαύροι έφηβοι και το 9 τοις εκατό είναι λευκοί έφηβοι, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση της USA Today.

Η αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων και της συμπεριφορές είναι «μια συζήτηση που πρέπει να γίνει και πρόκειται θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» λέει ο Steve Smith, ένας ακτιβιστής του Σαιντ Λούις. Η λύση που ζητούν οι διαδηλωτές, εξάλλου, δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη. Το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας, η αστυνομία του Φέργκιουσον έκανε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την επικρατούσα αφήγηση, σύμφωνα με την οποία αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ο Wilson σκότωσε τον Brown όταν ο Brown σήκωσε τα χέρια του και ικέτεψε τον αξιωματικό να μην πυροβολήσει γιατί ήταν άοπλος.

«Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε!» ήταν το βασικό σύνθημα της διαμαρτυρίας –μάλλον ένας χλευασμός. Την Παρασκευή, ωστόσο, η αστυνομία κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει υποτίθεται τον Brown να απειλεί έναν υπάλληλο κάβας, αφού μόλις είχε κλέψει ένα κουτί με πούρα, λίγα λεπτά πριν τον πυροβολήσουν. Κανείς δεν υποστήριξε ότι η υποτιθέμενη κλοπή επίσπευσε την συνάντηση μεταξύ Wilson και Brown. Όλες οι πλευρές φαίνεται να συμφωνούν ότι ο Wilson σταμάτησε τον Brown και έναν φίλο του επειδή διέσχισαν ανάποδα το δρόμο, πριν η κατάσταση κλιμακωθεί. Για το λόγο αυτό, ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον είπε στο CBS News ότι η δημοσίευση του βίντεο φάνηκε σαν να «σπιλώνει» τον Brown και να υποστηρίζει τον αστυνομικό. Ο αρχηγός της Αστυνομίας Thomas Jackson δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Wilson «είναι και ήταν ένας εξαιρετικός αστυνομικός».

Όποιο και αν ήταν το κίνητρο, το βίντεο δείχνει ότι η ιστορία εκείνης της νύχτας θα μπορούσε να λάβει απροσδόκητες διαστάσεις. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι έγινε μάχη μεταξύ των δύο ανδρών και ο αστυνομικός τραυματίστηκε πριν σκοτώσει τον Brown.

«Είναι μια πολύ λεπτή κατάσταση» λέει ο Lance LoRusso, πρώην αστυνομικός και συγγραφέας του βιβλίου «Όταν οι αστυνομικοί σκοτώνουν». «Οι άνθρωποι λένε ότι ο Brown δεν ακολούθησε το νόμο, αλλά την ίδια στιγμή οι διαδηλωτές θέλουν να στερήσουν από τον κατηγορούμενο τα νόμιμα δικαιώματά του. Δεν μπορώ να φανταστώ μια πιο κατάφωρη αδικία από την απαγγελία κατηγοριών πριν ολοκληρωθεί η έρευνα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην άλλη πλευρά».

Η έρευνα είναι πολύπλοκη. Το Σαιντ Λούις διενεργεί ποινική έρευνα, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να καθορίσει εάν ο Wilson παραβίασε τα ομοσπονδιακά πολιτικά δικαιώματα του Brown. Την Κυριακή, το FBI διέταξε μια δεύτερη αυτοψία στο σώμα του Brown, παρότι υπήρχε ήδη μια έκθεση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Brown δέχθηκε έξι τουλάχιστον σφαίρες. Οι επόμενες ημέρες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο «άγχος και πίεση» είπε ο κυβερνήτης του Σεντ Λούις, καθώς οι διαμαρτυρίες πιθανόν να συνεχιστούν. «Υπάρχουν πολλά βήματα ανάμεσα στο παρόν και στο πότε απονέμεται η δικαιοσύνη. Νομίζω ότι θα υπάρχουν αρκετά εμπόδια στον δρόμο προς τη δικαιοσύνη».

http://www.csmonitor.com/USA/2014/0817/As-Mike-Brown-protests-continue-how-can-Ferguson-heal

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα