Που θα οδηγήσει η αποτυχία του ΟΠΕΚ να "παγώσει" την παραγωγή πετρελαίου

Τα αποτελέσματα από τη σύνοδο της Ντόχα θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανάκαμψη του πετρελαίου, σχολιάζει ο Αndy Critchlow.

Η πικρή διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν πλέον παίζεται όλο και περισσότερο στην αγορά πετρελαίου. Το βασίλειο μπλόκαρε πεισματικά μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πετρελαίου για το πάγωμα της παραγωγής,

κυρίως επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να εξαιρεθεί. Η κατανομή των συνομιλιών θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα σε μία ακόμα κατατρόπωση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων - αλλά το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι βραχύβιο.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η παραγωγή πέφτει απότομα μεταξύ των παραγωγών υψηλότερου κόστους και το οικονομικό πλήγμα που προκαλείται από το φθηνό πετρέλαιο θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε περικοπές της παραγωγής των φουσκωμένων τιμών αντί για το πάγωμα της παραγωγής όταν ο ΟΠΕΚ συνεδριάσει ξανά τον Ιούνιο. Στην τελευταία έκθεσή του για την αγορά, το καρτέλ ανακοίνωσε ότι αναμένει η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ να μειωθεί κατά 730.000 βαρέλια την ημέρα, μία αύξηση 4,2 τοις εκατό σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Οι αναλυτές ανέμεναν σε μεγάλο βαθμό ότι οι συνομιλίες στη Ντόχα στις 17 Απριλίου θα αποτύχουν. Ο σκεπτικισμός τους τροφοδοτήθηκε από τον ισχυρό πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που επέμεινε ότι το βασίλειο θα χαλιναγωγήσει την παραγωγή του μόνο εάν το Ιράν συμμετείχε επίσης στο "πάγωμα", αποτρέποντας έτσι το τελευταίο να κερδίσει από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Το Ριάντ είναι σε διαμάχη με την Τεχεράνη σε όλη τη Μέση Ανατολή, κυρίως επειδή οι δύο πλευρές έχουν αντικρουόμενους πολιτικούς στόχους και επιρροή.

Αλλά το πάγωμα δεν ήταν ποτέ μια επιλογή για την Τεχεράνη. Μόλις βγήκε από την απομόνωση των εμπορικών κυρώσεων και είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την παραγωγή της στα προ-εμπάργκο επίπεδα, πριν συμφωνήσει σε οποιουσδήποτε περιορισμούς στην παραγωγή εντός του ΟΠΕΚ. Εν τω μεταξύ, οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, από το Ιράκ ως τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα, δέχονται σοβαρό οικονομικό πλήγμα. Στα τρέχοντα επίπεδα εξαγωγών, τα τρία αυτά μέλη του ΟΠΕΚ - από τις πιο οικονομικά πιεσμένες χώρες του καρτέλ- χάνουν περίπου 465 εκατομμύρια δολάρια σε μικτά ημερήσια έσοδα με τις σημερινές τιμές, σε σύγκριση με όταν ήταν περίπου 115 δολ. ανά βαρέλι στα μέσα του 2014. Όσο πιο πολύ η Σαουδική Αραβία μπλοκάρει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση προκειμένου να διεξάγει οικονομικό πόλεμο στο Ιράν, τόσο περισσότερο θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες των άλλων μελών του ΟΠΕΚ.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Οι συναλλαγές του αργού στα 40 δολ. ανά βαρέλι περίπου όλο το καλοκαίρι θα αναγκάσουν τους πιο περιθωριακούς παραγωγούς στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν και θα ενισχύσουν την πίεση στη Ρωσία να μετριάσει τις απειλές της στη Μέση Ανατολή. Θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να υποχωρήσουν στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων τους, ο οποίος είναι πλέον το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συμφωνία του πετρελαίου που χρειάζεται η αγορά για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα