Πόσο θα επηρεάσει η συντριβή του SpaceShipTwo τον διαστημικό τουρισμό;

Το ιδιωτικό διαστημικό σκάφος SpaceShipTwo της Virgin Galactic συνετρίβη κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής εκτόξευσης στην έρημο Μοχάβι, στην Καλιφόρνια, την Παρασκευή. Ο ένας πιλότος είναι νεκρός και ο συγκυβερνήτης του βαριά τραυματισμένος. Η σημασία της πτήσης για το μέλλον του διαστημικού τουρισμού συζητούνταν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Στελέχη της Virgin Galactic διέδιδαν ότι η εταιρεία

ήταν έτοιμη να ξεκινήσει μια σειρά από δοκιμαστικές πτήσεις, που ήλπιζαν ότι θα τους οδηγήσουν τελικά στο να ξεκινήσουν την εμπορική υπηρεσία μεταφοράς επιβατών στο διάστημα, μετά από χρόνια καθυστέρησης.

Το SpaceShipTwo είχε προηγουμένως εκτοξεύσει τον πύραυλό του κατά την πτήση μόνο μία φορά τον Ιανουάριο του 2014. Οι μηχανικοί «πάλευαν» με μια σημαντική τεχνική απόφαση που αφορούσε το είδος του στερεού καυσίμου που πρέπει να χρησιμοποιήσουν σε αυτόν τον κινητήρα - κάποιο που έκαιγε ένα προϊόν τύπου καουτσούκ , ή κάποιο που έκαιγε ένα υλικό με βάση το πολυαμίδιο; Το κατάλληλο καύσιμο θα είχε και την καλύτερη απόδοση.

Η προτίμησή τους, μετά από πειράματα στο έδαφος, έκλεισε προς την τελευταία επιλογή και η πτήση της Παρασκευής σηματοδότησε την πρώτη χρήση του πλαστικού καυσίμου στον αέρα.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, η αποτυχία του SpaceShipTwo συνέβη λίγο αφού ο κινητήρας είχε αναφλεγεί. Αντί να γίνει μια ταχεία και αέρινη ανάβαση προς τον ουρανό, το όχημα διαλύθηκε. Η έρευνα που διεξάγεται επικεντρώνεται ξεκάθαρα στο τι συνέβη στον κινητήρα. Είναι αυτονόητο ότι η συντριβή είναι μια τραγωδία για όλους τους εμπλεκόμενους.

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την απώλεια της ζωής.

Όλοι όσοι εμπλέκονται στο έργο είχαν δεσμευθεί να δημιουργήσουν ένα αναπάντεχο νέο εγχείρημα - μια νέα εποχή με «προσιτά» διαστημικά ταξίδια. Μερικά από τα καλύτερα μυαλά του χώρου είχαν προσληφθεί για να εργαστούν στο SpaceShipTwo. Το δυστύχημα είναι ένα ιδιαίτερο πλήγμα, βεβαίως, για το αφεντικό της τη Virgin σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, το όνειρο του οποίου ήταν ακριβώς αυτό και ο οποίος, επιπλέον, έχει επενδύσει ένα μεγάλο ποσό χρημάτων στην προσπάθεια πραγματοποίησής του. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν ήδη καταβληθεί ή έχουν πληρώσει ή έχουν καταθέσει ένα ποσό για ένα ταξίδι με το SpaceShipTwo.

Ο Μπράνσον, περισσότερο από τον καθένα, ξέρει ότι όλα στο τέλος καταλήγουν στο θέμα της ασφάλειας. Δεν μπορεί να έχεις μια άκρως επιτυχημένη αεροπορική εταιρεία επί 30 χρόνια χωρίς να αναγνωρίζεις ότι η εμπιστοσύνη του κοινού είναι υψίστης σημασίας. Ήδη, πολλοί αμφισβητούν το μέλλον του σχεδίου. Αλλά πραγματικά είναι πάρα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Βεβαίως, κάθε εμπορική υπηρεσία της Virgin Galactic θα καθυστερήσει περαιτέρω. Το αν η καθυστέρηση θα είναι αορίστου χρόνου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση της έρευνας.

«Το διάστημα είναι σκληρό και σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα» σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Virgin Galactic, Τζορτζ Γουάιτσαϊντς σε συνέντευξη Τύπου μετά το δυστύχημα. «Θα υποστηρίξουμε την έρευνα για να διαπιστώσουμε τι συνέβη. Και θα το ξεπεράσουμε. Το μέλλον, με πολλούς τρόπους, στηρίζεται στις δύσκολες ημέρες όπως αυτή, αλλά πιστεύουμε ότι οφείλουμε σε αυτούς που πετούσαν αυτά τα οχήματα, καθώς και σε όσους έχουν δουλέψει τόσο σκληρά για αυτό, να το καταλάβουμε και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις που έχουν σκοπό να κάνουν πραγματικότητα τις εμπορικές διαστημικές πτήσεις και πολλές από αυτές, επίσης, ψάχνουν να χρησιμοποιούν αεροσκάφη με πυραύλους. Είναι σίγουρο ότι θα μάθουν τα διδάγματά τους, αλλά είναι αμφίβολο το αν θα αποθαρρυνθούν.

Ο Στιούαρτ Γουίτ, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Mojave Air and Space Port όπου βασίστηκε το SpaceShipTwo, αναμένει ότι αυτός ο αναδυόμενος «νέος χώρος» θα συνεχίσει να πιστεύει. «Είμαι σε αυτήν την επιχείρηση εδώ και πολύ καιρό και η βιομηχανία που έχει επιλέξει να επενδύσει σε αυτόν τομέα, καθώς και η νέα γενιά που μας ενώνει, είναι εξαιρετικά δραστήριοι. Είναι προκλητικά και περίεργα άτομα. Και παρότι έχουμε μια υπεροχή αυτής της νέας βιομηχανίας εδώ στο Μοχάβι, αυτή η βιομηχανία έχει διασκορπιστεί σε όλο τον κόσμο. Δεν έχει σύνορα και είναι μια παγκόσμια βιομηχανία που ενδιαφέρεται για την εμπορευματοποίηση και τη μεγαλύτερη πρόσβαση στο διάστημα. Το μήνυμά μου προς αυτούς είναι να επιμείνουν. Αυτή η επιχείρηση αξίζει».

http://www.bbc.com/news/science-environment-29858964

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα