Πόσο... έτοιμος είναι ο Κυριάκος;

Σε μια σοβαρή χώρα αν το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χτυπούσε καμπανάκια και για πρώτη φορά έλεγε ότι υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας και Grexit, το σύνολο του πολιτικού συστήματος θα πάθαινε την πλάκα του.

Η εκάστοτε κυβέρνηση θα έκανε υπουργικό συμβούλιο, πιθανότατα ο πρωθυπουργός θα συγκαλούσε ακόμη και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Γιατί όχι. Θα μάζευε τους κορυφαίους οικονομολόγους της χώρας, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τον ΣΕΒ,

το ΙΟΒΕ, τους συνδικαλιστικούς φορείς. θα τους κάθιζε στο ίδιο τραπέζι και θα τους έλεγε: «SOS. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Πείτε μας τι πρέπει να κάνουμε. Βάλτε πλάτη για να μην έρθει η εθνική τραγωδία.

Θα έκανε τέλος πάντων κάτι για να δείξει ότι σκέφτεται πατριωτικά. Ότι δεν θα αφήσει τη χώρα στο έλεος της λαίλαπας και ότι θα άκουγε ακόμη και τον εχθρό προκειμένου να σώσει την πατρίδα. Οι επισημάνσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού και του επικεφαλής της οικονομολόγου κ. Λιαργκόβα θα έπρεπε να παίξουν το ρόλο του ξυπνητηριού για μια κοιμισμένη κυβέρνηση.

Αλλά το ίδιο θα έπρεπε να έχει συμβεί και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Εντάξει, καλά κάνει και ζητά εκλογές ο Κυριάκος, όμως, είναι αυτό η λύση στο μείζον πρόβλημα της χώρας; Δηλαδή αν αλλάξει η κυβέρνηση θα εκλείπει και ο λόγος της χρεοκοπίας; Ή μήπως οι ανάλγητοι δανειστές θα σηκωθούν από τις θέσεις τους για να χαιρετήσουν τον Μητσοτάκη; Αυτό πιστεύουν στη ΝΔ; Ότι δηλαδή η πολιτική αλλαγή θα φέρει αυτόματα και αλλαγή στην Ευρώπη, μείωση των πιέσεων και πιθανότατα και χάρες στο νέο πρωθυπουργό;

Έτσι πίστευαν και στην Κουμουνδούρου αν θυμάστε. Ότι θα χορεύουν οι αγορές, ότι θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν και άλλα τέτοια παλαβά.

Εν ολίγοις, ακούμε με ενδιαφέρον τον Κυριάκο να λέει «αν δεν μπορείς Αλέξη φύγε. Είμαι έτοιμος, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τα ηνία της χώρας».

Όχι, όμως. Δε φτάνει να τον ακούμε αλλά πρέπει και να τον πιστέψουμε. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μας πει το σχέδιό του, κι όχι να το κρύβει. Αν π.χ. γίνουν εκλογές στις αρχές Μαρτίου, νικήσει η ΝΔ, είναι αυτοδύναμη ή και όχι αλλά σχηματίσει κυβέρνηση. Τι θα κάνει στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup ο… Σταϊκούρας; Τι θα πει στον γέρο Σόιμπλε; Θα δεσμευτεί για ποια μέτρα και ποιο θα είναι το σχέδιό του για να μην υπάρξει ο εφιάλτης του 2015;

Μπορεί από τώρα η ΝΔ να πει: «Η Ελλάδα κινδυνεύει, το λέει και ο Λιαργκόβας. Εμείς θα μειώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, θα απολύσουμε τους κηφήνες, θα ανοίξουμε την αγορά και θα γεμίσουμε επενδυτές. Εμείς θα πουλήσουμε κόκκινα δάνεια σε funds, θα άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα ξεκινήσουν οι ομαδικές απολύσεις».

Αυτά είναι τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μαζί βεβαίως με νέους φόρους. Προτίθεται η επόμενη κυβέρνηση να πάρει δεσμεύσεις για ένα τέτοιο σκληρό πρόγραμμα, για ένα νέο μνημόνιο;

Αυτά περιμένει να ακούσει ο κόσμος και από τη ΝΔ. Όπως επίσης κι ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων που δεν θα έχει εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά αναπτυξιακό. Όμως, ούτε τα ακούει, ούτε τα βλέπει. Και η αντιπολίτευση είναι εγκλωβισμένη σε παλαιοκομματικές νοοτροπίες που λένε ότι δεν πρέπει να σπάσουμε αυγά. Πώς θα κάνουμε ομελέτα; Άγνωστο.

Εθνική έγερσις. Αυτό θα έπρεπε να είναι το σύνθημα αφού ο κίνδυνος επανέρχεται. Εκτός κι αν βγάλαμε απόφαση να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα