Πόσο απαραίτητη ήταν η επέκταση της διώρυγας του Σουέζ;

23:38 7/8/2015 - Πηγή: Antinews

Ως επίτευγμα πυγμής είναι εντυπωσιακό. Σε μόλις ένα χρόνο, στο ένα τρίτο του χρόνου που θα χρειάζονταν οι μηχανικοί, η Αίγυπτος έχει μετατοπίσει αρκετή άμμο ώστε να επιτρέψει σε όλο και μεγαλύτερα πλοία να περάσουν πιο γρήγορα μέσα από μια κρίσιμη αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου. Ως πολιτικό επίτευγμα είναι επίσης εντυπωσιακό. Αφότου ανήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2013 ο Πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ αλ -Σίσι προσέφερε μια άρρητη συμφωνία: σε αντάλλαγμα για τη συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών θα έφερνε σταθερότητα

και πρόοδο. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η κυβέρνησή του κήρυξε αργία για την πλούσια τελετή εγκαινίων της Νέας Διώρυγας του Σουέζ, όπως αποκαλεί το έργο της, στις 6 Αυγούστου. Για να ενισχύσει την υπερηφάνεια για το επίτευγμα, το υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων ανέθεσε στα κηρύγματα στα τζαμιά να παραπέμψουν στο σκάψιμο μιας τάφρου από τον Προφήτη Μωάμεθ για την υπεράσπιση της Μεδίνας από τους εισβολείς.

Από οικονομική άποψη, ωστόσο, η επέκταση της διώρυγας του Σουέζ είναι αμφίβολο εγχείρημα, σε μια εποχή που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες για τους πολίτες της. Είναι αλήθεια ότι το κανάλι είναι μια σημαντική πηγή εσόδων. Πέρυσι έφερε 5,5 δις δολ. σε μια οικονομία αποδυναμωμένη από τα χρόνια αναταραχής. Αλλά τόσο αυτό το ποσό όσο και ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από τη διώρυγα ήταν σταθερά από το 2008.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το έργο των 8,2 δις δολ., το οποίο αυξάνει την δυνατότητα σε 97 πλοία την ημέρα, θα υπερδιπλασιάσει τα ετήσια έσοδα σε 13,5 δις. δολ. μέχρι το 2023. Αυτό, όμως, θα απαιτήσει ετήσια αύξηση περίπου 10%, μια ρόδινη προβολή, δεδομένου ότι στη συνολική περίοδο από το 2000 ως το 2013 η παγκόσμια θαλάσσια ναυτιλία αυξήθηκε μόλις κατά 37%, σύμφωνα με την UNCTAD. Μια πρόσφατη πρόβλεψη του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι στη δεκαετία μέχρι το 2016 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης για το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων θα είναι κατά μέσο όρο 3,4%.

Πριν από την επέκταση, η διώρυγα του Σουέζ λειτουργούσε κάτω από το μέγιστο της δυναμικότητάς της (78πλοία ημερησίως). Μπορούσε να χειριστεί ήδη όλα τα πλοία εκτός από τα πολύ μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα. Σύμφωνα με την εκτίμηση ενός αιγύπτιου οικονομολόγου, η μέγιστη αύξηση των εσόδων που επιτρέπει τώρα η νέα βυθοκόρηση από το πέρασμα ελαφρώς μεγαλύτερων πετρελαιοφόρων ανέρχεται σε μόλις 200 εκατ. το χρόνο. Οι υπερασπιστές ισχυρίζονται ότι περισσότερα πλοία θα συρρέουν στο κανάλι επειδή οι νέες παρακαμπτήριες επιτρέπουν την ταχύτερη κυκλοφορία δύο κατευθύνσεων. Οι οικονομολόγοι αντιτείνουν ότι για τα πλοία που ήδη γλιτώνουν μέχρι και δέκα ημέρες στη θάλασσα περνώντας από το Σουέζ, αντί να πλέουν γύρω από την Αφρική, οι λίγο λιγότερες ώρες διέλευσης μέσω της διώρυγας δεν θα κάνουν καμία μεγάλη διαφορά.

Ένα σαφές πλεονέκτημα για την χτυπημένη από το χρέος αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι ότι το έργο έχει λάβει εγχώρια χρηματοδότηση: χιλιάδες Αιγύπτιοι πέρυσι αγόρασαν πιστοποιητικά επενδύσεων αξίας σχεδόν 9 δις δολ., πληρώνοντας 12% τόκους. Το μειονέκτημα για όσους συμμετείχαν είναι ότι τα χρήματα είναι σε τοπικό νόμισμα, σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός αυτήν την περίοδο είναι πάνω από 10%. Αλλά μπορεί να υπάρχει ένα άλλο μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου σχεδιάζει να μετατρέψει όλη τη ζώνη του καναλιού σε ένα τεράστιο λιμάνι -οικονομικό, κατασκευαστικό και κέντρο συντήρησης πλοίων. Αν αυτή η φιλοδοξία γίνει πραγματικότητα, οι πιστοί των τζαμιών σίγουρα θα ενθαρρυνθούν από την παρότρυνση της κυβέρνηση για θεϊκό κήρυγμα που παρέχει «χρήσιμα διδάγματα από το παράδειγμα καινοτόμου ηγεσίας του προφήτη, μεταξύ των οποίων η ενότητα και η συνέχεια της εντολής, η αμοιβαία αγάπη μεταξύ του διοικητή και των στρατιωτών του και η επιφυλακτικότητα των αρνητών».

economist.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα