Πώς θα ήταν ένας πόλεμος μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ

14:08 9/8/2017 - Πηγή: Antinews

Καθώς η δυνατότητα των ΗΠΑ να εμποδίσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν από την απόκτηση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνική κεφαλή φαίνεται να μειώνεται, οι παρατηρητές της Βόρειας Κορέας αρχίζουν να αναλύουν τις στρατιωτικές επιλογές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Βόρεια Κορέα θα απαντήσει με "πυρ και μανία" εάν συνεχίσει να απειλεί. Αφού τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στις αυστηρότερες

κυρώσεις που επέβαλαν στο καθεστώς του Κιμ, η Βόρεια Κορέα επανέλαβε τη στάση της, ότι το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων είναι απαραίτητο για την αποτροπή εισβολής των ΗΠΑ. Για τον Τραμπ και τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές.

1. Δεν μπορούν οι ΗΠΑ να δοκιμάσουν ένα "χειρουργικό" χτύπημα;

Πιθανότατα δεν θα λειτουργούσε αρκετά καλά. Οι πύραυλοι και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας είναι διασκορπισμένοι και κρυμμένοι σε όλο το ορεινό πεδίο της χώρας. Εάν δεν τους καταστρέψει όλους, θα απομείνουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σεούλ, 38 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή του Τόκιο και δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί στρατιωτικοί στη βορειοανατολική Ασία ευάλωτοι στις επιθέσεις πυραύλων - είτε με συμβατικές είτε με πυρηνικές κεφαλές. Ακόμη και αν οι ΗΠΑ κατάφερναν να εξαλείψουν τα πάντα, η Σεούλ θα ήταν ακόμα ευάλωτη σε επιθέσεις από το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας.

2. Γιατί ο Κιμ μπορεί να προχωρήσει με τα πυρηνικά;

"Ακόμη και μια περιορισμένη επίθεση από τις ΗΠΑ "θα διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει αντιληπτή από τους Βορειοκορεάτες ως η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης επίθεσης και θα μπορούσαν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά τους όπλα", δήλωσε ο Jeffrey Lewis, διευθυντής μη διάδοσης των πυρηνικών της Ανατολικής Ασίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών του Middlebury. Με κάποιο τρόπο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποδείξουν τόσο στη Βόρεια Κορέα όσο και στον κύριο σύμμαχο και εμπορικό εταίρο της Κίνας - την Πιονγκγιάνγκ - ότι μια χειρουργική στρατιωτική επίθεση είναι περιορισμένη και ότι πρέπει να αποφύγουν πυρηνικά αντίποινα.

3. Είναι η αλλαγή καθεστώτος μια επιλογή;

Η νέα ηγεσία δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε έναν νέο τρόπο σκέψης μεταξύ των ηγετών της Βόρειας Κορέας. Η παρατεταμένη έκθεση του Κιμ στις δυτικές αξίες, ενώ φοιτούσε σε σχολείο στην Ελβετία, οδήγησε ορισμένους να υποθέσουν ότι θα μπορούσε να επιλέξει να ανοίξει τη χώρα του στον κόσμο - μέχρι που ανέλαβε την εξουσία και αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος. Επιπλέον, εάν υπήρχε στόχος να απομακρυνθεί ο Κιμ κατά κάποιο τρόπο, θα έπρεπε να φύγει και η κυβέρνηση που τον περιβάλλει - αποτελώντας μια πολύ μακρά λίστα θανάτων. Η Κίνα, φοβούμενη τόσο την κρίση των προσφύγων όσο και τα στρατεύματα των ΗΠΑ στα σύνορά της, θα προσπαθήσει πιθανώς να στηρίξει το υπάρχον καθεστώς.

4. Μήπως αυτό σημαίνει ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι ο καλύτερος τρόπος για τις ΗΠΑ;

Μια πλήρης εισβολή θα ήταν απαραίτητη για την ταχεία απόσυρση του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας καθώς και των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων. Ωστόσο, οποιαδήποτε ένδειξη μιας επικείμενης επίθεση - όπως η συσσώρευση χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ, η κινητοποίηση στρατευμάτων της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας και η εκκένωση των αμερικανών πολιτών στην περιοχή - θα μπορούσε να ωθήσει τη Βόρεια Κορέα να επιτεθεί προληπτικά. Η Κίνα και η Ρωσία μπορεί επίσης να συμμετείχαν αναπόφευκτα. "Πραγματικά, ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί", δήλωσε ο John Delury, βοηθός καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Νότιας Κορέας. "Όταν κάνεις μία ανάλυση κόστους-οφέλους, καταλήγει σε παραφροσύνη".

5. Πώς μπορεί να αντιδράσει η Βόρεια Κορέα;

Η πιο άμεση αντίδραση θα ήταν πιθανώς μαζική επίθεση του πυροβολικού στη Σεούλ και τα περίχωρά της. Οι βορειοκορεατικές πυροβολικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των συνόρων μπορούν να ενεργοποιηθούν ταχύτερα από τα αεροσκάφη ή το Ναυτικό και τους μεγαλύτερους βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να στοχεύσουν τις περιοχές της Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας ή Αμερικής στην περιοχή με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Οι χώρες αυτές διαθέτουν συστήματα βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα καταρρίψουν τα πάντα. Η Ιαπωνία έχει αρχίσει να προσφέρει συμβουλές στους πολίτες της σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που ένας πύραυλος πλησιάζει και οι αμερικανικές επιχειρήσεις εμπορεύονται καταφύγια πυραύλων. Αν και δεν είναι σαφές εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να στοχεύσει με επιτυχία τις πόλεις των ΗΠΑ όπως το Ντένβερ και το Σικάγο με πυρηνικό πύραυλο ICBM, είναι εξίσου άγνωστο αν τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ μπορούν να τον καταστρέψουν - αυξάνοντας στις αμερικανικές ανησυχίες.

6. Ποιο θα είναι το οικονομικό φορτίο εάν ξεσπάσει πόλεμος;

Η Νότια Κορέα αντιπροσωπεύει περίπου το 1,9% της παγκόσμιας οικονομίας και φιλοξενεί εταιρείες όπως η Samsung Electronics Co. και η Hyundai Motor Co. Η σοβαρή πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω του πολέμου στη χερσόνησο θα προκαλέσει εκτεταμένο πλήγμα στην περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο - και αυτό χωρίς καν την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας κατά του γείτονά της. Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα υποστούν επίσης τεράστιο σοκ βραχυπρόθεσμα, με τάσεις προς ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ και το ελβετικό φράγκο. "Η ανθρωπιστική κρίση και η οικονομική ανασυγκρότηση της Κορεατικής Χερσονήσου μετά από μια τέτοια πυρηνική σύγκρουση θα απαιτούσε μεγάλης κλίμακας διεθνή συνεργασία υπό την ηγεσία της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανόν να χρειαζόταν μια δεκαετία για την ανοικοδόμηση της οικονομίας", σύμφωνα με τον Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγο Ασίας-Ειρηνικού για την IHS Markit.

7. Τι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι;

Πολλοί αναλυτές λένε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν συνομιλίες για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης. Το να εμποδίσουν τη βόρεια Κορέα από την απόκτηση θερμοπυρηνικού όπλου ή πιο εξελιγμένων πυραύλων στερεών καυσίμων είναι ένας στόχος που αξίζει να επιδιωχθεί, σύμφωνα με τον Lewis. Όσο μη αποδεκτό και αν φαίνεται, αυτό σημαίνει ότι θα προσφέρουν ανταμοιβές για να προσελκύσουν τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Lewis πρότεινε ότι μια ανταμοιβή θα μπορούσε να είναι η αποκλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ γύρω από τη Βόρεια Κορέα. Το ζήτημα του τι μπορεί να προσφερθεί στους Βορειοκορεάτες "είναι μια συζήτηση που πρέπει να συμβαίνει τόσο με το λαό, όσο και με το Κογκρέσο και με τους Βορειοκορεάτες, αντί να υπάρχει αυτή τη φανταστική συζήτηση για σενάρια πολέμου", δήλωσε ο Delury. "Η ρεαλιστική επιλογή είναι μια διπλωματική επιλογή που θα επιβραδύνει αυτό το πράγμα. Και αυτό θα απαιτήσει πολλές συνομιλίες".

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα