Πώς θα επηρεάσουν τις εκλογές οι ταραχές στη Σάρλοτ

Η αγωνιώδης δημόσια συζήτηση της Αμερικής σχετικά με τη φυλή και την αστυνόμευση επέστρεψε στο κέντρο της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, μετά από μια δεύτερη νύχτα βίαιων διαμαρτυριών στους δρόμους της Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, μετά τον πυροβολισμό ενός μαύρου άνδρα από έναν αστυνομικό. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν και 44 συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιές στη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας. Ένα άτομο πυροβολήθηκε

και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση όταν μια ειρηνική αγρυπνία για τον Κιθ Σκοτ, ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία την Τρίτη, έγινε βίαιη.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσε στην Εθνική Φρουρά το βράδυ της Τετάρτης. Την Πέμπτη, ωστόσο, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Σάρλοτ είπε ότι δεν βλέπει το λόγο να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας, προσθέτοντας ότι το βίντεο από τον πυροβολισμό του Σκοτ θα είναι στη διάθεση της οικογένειάς του, αλλά δεν θα δημοσιοποιηθεί. Η αστυνομία είπε ότι ο Σκοτ αρνήθηκε επανειλημμένως τις εντολές να πετάξει το όπλο του, αν και μάρτυρες είπαν ότι ήταν άοπλος. Ο αρχηγός Κερ Πάτνεϊ είπε ότι το βίντεο σίγουρα δεν δείχνει τον 43χρονο να απειλεί κανέναν με όπλο.

Τόσο η Χίλαρι Κλίντον όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν τη συμπάθειά τους για τα θύματα. Ο Τραμπ αποκάλεσε τη δολοφονία του Σκοτ και του Τέρενς Κράτσερ, ενός μαύρου άνδρα που πυροβολήθηκε από την αστυνομία στην Τάλσα της Οκλαχόμα, "τραγική", προσθέτοντας ότι οι Αφρο-Αμερικανοί υποφέρουν περισσότερο από την εγκληματικότητα, συμπεριλαμβανομένων και των βίαιων διαμαρτυριών. Η Κλίντον δήλωσε: "Έχουμε δύο ονόματα για να προσθέσουμε σε μια μακρά λίστα Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς. Είναι αφόρητο, και πρέπει να γίνει κάτι που δεν θα ανεχτούμε".

Οι υποψήφιοι έχουν λάβει αποκλίνουσες προσεγγίσεις στο άνοιγμα προς τους μαύρους ψηφοφόρους, εν μέσω μιας έξαρσης δολοφονιών Αφροαμερικανών από την αστυνομία και μιας αύξησης των βίαιων εγκλημάτων σε ορισμένες πόλεις. Η Κλίντον διαθέτει ένα ισχυρό πλεονέκτημα στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, καθώς προηγείται με 81 τοις εκατό έναντι του Τραμπ με 7 τοις εκατό, στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των WSJ/NBC, αλλά αντιμετωπίζει την προοπτική ενός χάσματος ενθουσιασμού από μια ομάδα που είχε ιστορικά υψηλή προσέλευση στις εκλογές, για τον πρώτο μαύρο πρόεδρο.

Ο Ντάγκλας Γουάιλντερ της Βιρτζίνια -ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης του έθνους, που εξελέγη το 1990 - επανέλαβε κάποιες επικρίσεις όταν είπε στην Washington Post ότι η υποψήφια του κόμματός του θεωρούσε τους μαύρους ψηφοφόρους δεδομένους. Αλλά η εκστρατεία Κλίντον έχει διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις που επικεντρώθηκαν σε θέματα των μαύρων και έχει παρουσιάσει τις λεγόμενες "Μητέρες του Κινήματος" - μια ομάδα μαύρων γυναικών, των οποίων οι γιοι και οι κόρες πέθαναν από χέρια αστυνομικών- σε εκδηλώσεις όπως το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Ιούλιο.

Μία από αυτές τις γυναίκες είναι η Μαρία Χάμιλτον, η οποία είπε σε ένα φόρουμ στη Σάρλοτ αυτή την εβδομάδα πως οι τελευταίοι πυροβολισμοί απέδειξαν ότι "αυτή τη στιγμή, αυτό που ισχύει είναι πυροβολήστε και θέστε ερωτήσεις αργότερα" και ότι τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι να λογοδοτήσει η αστυνομία. "Πολλοί από αυτούς του πυροβολισμούς έχουν καταγραφεί σε κάμερα και εμείς ακόμα δεν έχουμε δει αστυνομικούς που πρόκειται να δικαστούν και να πάνε φυλακή", είπε.

Η δολοφονία του Σκοτ έγινε μετά από εκείνη του Κράτσερ στην Τάλσα την περασμένη εβδομάδα. Το αυτοκίνητο του 40χρονου είχε σταματήσει στην εθνική οδό και η ενσωματωμένη στο όχημα κάμερα δείχνει αστυνομικούς να προτάσσουν τα όπλα τους σε αυτόν, ενώ απομακρύνεται με τα χέρια ψηλά. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε η αστυνομία, ένας αξιωματικός σε ένα ελικόπτερο, ο οποίος φαίνεται να εκτελεί αστυνομικές εντολές, αποκαλεί τον Κράτσερ "παλιόμαγκα". Λίγο αργότερα, ένας αξιωματικός τον πυροβολεί θανάσιμα, καθώς στέκεται απέναντι από το όχημά του.

Ο Τραμπ είπε σε ένα ακροατήριο στο Κλίβελαντ την Τετάρτη ότι είχε δει το βίντεο. "Αυτός ο άνθρωπος πήγε στο αυτοκίνητο, με τα χέρια ψηλά, έβαλε το χέρι του στο αυτοκίνητο", είπε. "Θέλω να πω, για μένα, φαινόταν σαν να έκανε ό,τι υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει, και φαινόταν πραγματικά καλός άνθρωπος".

Οι παρατηρήσεις αυτές πυροδότησαν μια μικρή επίπληξη από τον προϊστάμενο της Αδελφότητας της Αστυνομίας, μιας ένωσης με 330.000 μέλη που έχουν εχθρική στάση προς το κίνημα Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία) το οποίο διαμαρτύρεται για την αστυνομική βία και υποστηρίζει τον Τραμπ. "Πρέπει να είναι προσεκτικός με τα δικαιώματα και το τεκμήριο της αθωότητας που αναγνωρίζεται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών" είπε ο διευθυντής της ένωσης Τζιμ Πάσκο στο Politico.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο Τραμπ ορκίστηκε να "κάνω και πάλι ασφαλείς τις πόλεις μας". Όσον αφορά τις διαδηλώσεις στη Σάρλοτ, είπε ότι ενώ η ειρηνική διαμαρτυρία είναι δικαίωμα, "δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα να συμμετέχουν σε βίαιες ταραχές ή να απειλούν" την ασφάλεια των άλλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες "δίνουν άσχημη εικόνα στον κόσμο" μετά τις ταραχές στη Σάρλοτ, είπε, προσθέτοντας: "Η βία κατά των πολιτών μας και της επιβολής του νόμου πρέπει να τελειώσει". Χαρακτήρισε το αυξανόμενο ποσοστό δολοφονιών σε πολλές πόλεις "μια εθνική κρίση" και υποστήριξε ότι "τα ναρκωτικά είναι ένας πολύ μεγάλος παράγοντας σε ό,τι βλέπετε στην τηλεόραση το βράδυ".

Μπροστά στα ως επί το πλείστον λευκά ακροατήρια στις συγκεντρώσεις του, Τραμπ παρουσιάζει μια αποκαλυπτική εικόνα της ζωής των μαύρων στην Αμερική, όπου το έγκλημα, η φτώχεια και ο θάνατος είναι παντού. Οι επικριτές τον κατηγορούν ότι οι προσπάθειες προσέγγισης του είναι λιγότερο για να "φλερτάρει" τους μαύρους ψηφοφόρους και περισσότερο για να πείσει τους μετριοπαθείς λευκούς ψηφοφόρους ότι δεν είναι ρατσιστής.

Την Τετάρτη, εγκωμίασε την αμφιλεγόμενη τακτική της αστυνομίας που δίνει στους αστυνομικούς το δικαίωμα να σταματούν και να ψάχνουν οποιονδήποτε υποπτεύονται για εγκληματική δραστηριότητα. Τεράστιες πλειοψηφίες μαύρων ψηφοφόρων αποδοκιμάζουν την πρακτική, η οποία έχει δυσανάλογα χρησιμοποιηθεί εναντίον μαύρων και σκουρόχρωμων ανθρώπων.

Οι τελευταίοι πυροβολισμοί της αστυνομίας ήρθαν τη στιγμή που το θέμα έχει διαποτίσει την αμερικανική κουλτούρα. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν γονατίσει υψώνοντας τις γροθιές τους κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κόλιν Κάπερνικ των San Francisco 49ers, οι οποίοι άρχισαν να γονατίζουν σε σιωπηλή διαμαρτυρία ενάντια στις δολοφονίες μαύρων ανδρών από αστυνομικούς. Η διαμαρτυρία έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής, με τον Κάπερνικ να ψηφίζεται ο πιο αντιπαθής παίκτης του πρωταθλήματος σε μια πρόσφατη έρευνα. Ταυτόχρονα, η φανέλα του έχει γίνει το best-seller του πρωταθλήματος.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα