Πώς η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα περιπλέξει τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ

Με την προεδρία Τραμπ, η σχέση Κίνας-ΗΠΑ εισέρχεται σε μια πολύ πιο αβέβαιη εποχή, γράφει ο Matthew Carney, ανταποκριτής του ABC News στην Κίνα.

Λίγο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι απειλές για τη σχέση Κίνας-Αμερικής αυξάνονται. Η Κίνα απείλησε "να πετάξει το γάντι" αν ο Τραμπ συνεχίσει να προκαλεί με την Ταϊβάν και προειδοποίησε ότι η πολιτική της "μίας Κίνας" δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Ο

Τραμπ έχει μαζέψει στην ηγετική του ομάδας "γεράκια" της πολιτικής σχετικά με την Κίνα και φαίνεται πιθανό ότι η ρητορική του για την αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα κατά 45 τοις εκατό μπορεί να μετατραπεί σε πολιτική. Πάρτε για παράδειγμα τον επικεφαλής σύμβουλο εμπορικής πολιτικής του, Πίτερ Ναβάρο. Έκανε ένα ντοκιμαντέρ και ένα βιβλίο -με τίτλο "Θάνατος από την Κίνα: Αντιμετωπίζοντας τον Δράκο-Μια παγκόσμια έκκληση για δράση"- στο οποίο ζητάει την απότομη επιβολή δασμών στην Κίνα ως το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα. Ο Ναβάρο έχει κατηγορήσει τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές για "καταστροφή ολόκληρων βιομηχανιών και κοινοτήτων, που ευθύνονται για το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς εργασία" και λέει ότι τώρα ήρθε η ώρα αυτό να αντιστραφεί.

Πολλοί οικονομολόγοι διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε τεράστιες ζημιές, καθώς θα ανατραπεί η τρέχουσα οικονομική τάξη. Η εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας έχει καθοδηγήσει ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η πρόσβαση των Κινέζων σε αμερικανικά κεφάλαια και η πρόσβαση των ΗΠΑ στην κινεζική εργασία και τους πόρους έχουν θέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την παγκόσμια οικονομία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Τα αντίποινα από την Κίνα θα είναι εύκολα

Οι δύο οικονομίες είναι αλληλένδετες. Η κάθε μια χρειάζεται πρόσβαση στην αγορά της άλλης για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί. Η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καλός εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο αξίζουν 598 δις δολ. κατά τη διάρκεια του 2015, με τις αμερικανικές εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα να φτάνουν τα 116 δις δολ. και τις εισαγωγές τα 482 δις δολ.

Ο Τραμπ εξασφάλισε τη νίκη του στον Λευκό Οίκου, εν μέρει επειδή υποσχέθηκε να φέρει πίσω τις αμερικανικές θέσεις εργασίας στον τομέα της βιομηχανίας, αλλά ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας απώλειες θέσεων εργασίας.

Πολλές από τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία στην Αμερική εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από φθηνά υλικά, όπως υφάσματα, χημικά και ηλεκτρονικά που κατασκευάζονται στην Κίνα. Ένας εμπορικός πόλεμος θα αυξήσει τις δαπάνες στην αμερικανική βιομηχανία και ως εκ τούτου, απειλεί αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Και θα ήταν εύκολο για την Κίνα να εκδικηθεί για τους υψηλότερους δασμούς του Τραμπ και να "τραβήξει το χαλί" σε συμφωνίες που έχει σήμερα με τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Ένας εξέχων στόχος είναι η Boeing, τα κέρδη της οποίας εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες επεκτείνονται γρήγορα. Η εταιρεία αναφέρει ότι οι Κινέζοι είναι πιθανό να αγοράσουν 6.810 αεροπλάνα, που αξίζουν το εντυπωσιακό ποσό των 1,025 τρις δολ. κατά τα επόμενα 20 χρόνια. Οι Κινέζοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα ήταν εύκολο να αλλάξουν τις τρέχουσες παραγγελίες που έχουν με την Boeing, αντικαθιστώντας τες με την ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της, Airbus.

Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την αντι-μονοπωλιακή νομοθεσία της για να αποδυναμώσει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως έχει ήδη κάνει. Το 2015 η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο ύψους 975 δις δολ. στην Qualcomm, μία κατασκευάστρια τσιπ στο Σαν Ντιέγκο.

Οι Κινέζοι χάνουν την υπομονή τους με τις απειλές του Τραμπ

Οι Κινέζοι είναι πολύ έμπειροι στον περιορισμό του εμπορίου. Η Κίνα θα μπορούσε να κατακλύσει τον κόσμο με ακόμα πιο φθηνό χάλυβα, καθώς η χώρα έχει τεράστιες ποσότητες πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στα χαλυβουργεία της. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να χάσουν τη δουλειά τους πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι στη χαλυβουργία στην Αμερική, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Η Κίνα είναι πιο πιθανό να πάρει οικονομική εκδίκηση για την Αμερική, διότι ο Τραμπ δε σταμάτησε να δείχνει πόσο έτοιμος είναι να πιέσει το Πεκίνο σχετικά με αυτό που ορίζει ως "κεντρικό συμφέρον" της στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην Ταϊβάν. Οι Κινέζοι είναι απίθανο να δώσουν έστω και ένα εκατοστό από την Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Για τους Κινέζους, δεν υπάρχει συζήτηση ή διαπραγμάτευση για την κυριαρχία. Στο μέτρο που τους αφορά, κατέχουν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει βασίσει την πιο εθνικιστική και επιθετική ηγεσία του σε αυτό και δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει. Και με τις απειλές του Τραμπ να ανατρέψει την πολιτική της "μίας Κίνας" και να διαλύσει την επί 40 χρόνια διπλωματία των ΗΠΑ με την Κίνα, οι Κινέζοι χάνουν την υπομονή τους. Έχουν πλέον προειδοποιήσει ωμά τον Τραμπ ότι αν επιμένει θα πρέπει να καταβάλει ένα τίμημα.

Οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι όλη η σχέση Κίνας-ΗΠΑ θα υπονομευθεί. Οι Κινέζοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη σημαντική επιρροή τους σε όλο τον κόσμο για να ξεκινήσουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ξεκινώντας με τη Βόρεια Κορέα, καθώς η Κίνα παρέχει έως και το 90 τοις εκατό του εμπορίου της Βόρειας Κορέας και έχει μεγάλη εξουσία πάνω στο κράτος. Έχει συνεργαστεί σε κάποιο βαθμό στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων του ΟΗΕ, αλλά αν ο Τραμπ συνεχίσει να προκαλεί, η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να αναζωπυρώσει μια ισχυρότερη σχέση με τον Κιμ Γιονγκ-ουν για να ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ίδιο και με το Ιράν: περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν πάει στην Κίνα και η Κίνα είναι η κορυφαία εισαγωγέας αγαθών του Ιράν. Η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την μακρόχρονη φιλία της με τους μουλάδες για να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για την Αμερική στη Μέση Ανατολή. Το ίδιο ισχύει και για το Πακιστάν και για ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής.

Έτσι, με τον Τραμπ ως Πρόεδρο, η σχέση Κίνας-ΗΠΑ εισέρχεται σε μια πολύ πιο αβέβαιη και τεταμένη εποχή και ο κόσμος περιμένει να δει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

abc.net.au

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα