Πώς η Μαφία προμηθεύει όπλα στους τζιχαντιστές στην Ευρώπη

Μέχρι τη στιγμή που ο Αζίζ Εχσάν, ένας 46χρονος Ιρακινός, συνελήφθη κοντά στη Νάπολη την Τρίτη, η τοπική αστυνομία κατά της μαφίας τον καταδίωκε επί μέρες για να καθορίσει ακριβώς γιατί βρισκόταν στην καρδιά του συνδικάτου του εγκλήματος της Καμόρα. Ήταν γνωστός τόσο στις γαλλικές όσο και στις βελγικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον είχαν στη λίστα με τους ύποπτους για διασυνδέσεις με το ISIS. Οι Ναπολιτάνοι αστυνομικοί γνώριζαν επίσης για ένα διεθνές ένταλμα

σύλληψης για αυτόν στην Ελβετία, όπου καταζητούταν για μια σωρεία αδικημάτων, όπως πλαστογραφία, επίθεση και κατοχή παράνομων όπλων.

Ήταν προφανώς ακριβώς ο τύπος του ατόμου που οι ιταλικές αρχές θεωρούν ότι μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες, καθώς προσπαθούν να καταλάβουν την περίπλοκη σχέση μεταξύ τζιχαντιστών και ιταλικής μαφίας. Αλλά όταν έγιναν οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι αρχές αποφάσισαν ότι ήταν καιρός να προχωρήσουν και να τον συλλάβουν. Συνελήφθη την Τρίτη ενώ κοιμόταν σε ένα αυτοκίνητο με ιταλικές πινακίδες κυκλοφορίας, το οποίο ανήκε σε κάποιον που είχε αποβιώσει, και αναμένει την έκδοση στην Ελβετία, τη Γαλλία, ή το Βέλγιο.

Ισχυρίστηκε ότι ήταν στην περιοχή για να αναζητήσει πολυτελή ξενοδοχεία για τους πλούσιους ιρακινούς τουρίστες, αλλά η αστυνομία δεν τον πίστεψε. Φαίνεται πως ζούσε στο αυτοκίνητο επί μέρες. Τόνισαν επίσης την απουσία φορητών υπολογιστών, τάμπλετ και άλλων αντικειμένων που λογικά θα έφερε μαζί του σε ένα ερευνητικό ταξίδι. Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν τέτοια στοιχεία, ή κινητό τηλέφωνο για τις επαφές, όπως συνηθίζεται από τους τζιχαντιστές της Δύσης, ήταν άλλο ένα σημάδι ότι ο Εχσάν δεν ήταν στην περιοχή για να διαπιστώσει ποια πεντάστερα ξενοδοχεία προσφέρουν το καλύτερο λιμοντσέλο.

"Εκτελέσαμε ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κοντά στη Νάπολη και συλλάβαμε έναν Ιρακινό πολίτη γνωστό στις βελγικές και γαλλικές μυστικές υπηρεσίες" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο μετά τη σύλληψή του. "Ήταν σε επαφή με τους τρομοκράτες". Η παρουσία του Εχσάν στην Ιταλία είναι πολύ πιθανό να μην θέτει καμία επικείμενη απειλή για κανέναν σε αυτή τη χώρα, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική στην χαμένη μάχη της Ευρώπης κατά της τρομοκρατίας του ISIS. Οι αρχές τώρα θέλουν να ξέρουν αν ο Εχσάν ήταν στην Ιταλία για επαγγελματικούς λόγους, ειδικά αν δούλευε με την Καμόρα για την εξασφάλιση πλαστών εγγράφων ή παράνομων όπλων -τα οποία αποτελούν μεγάλη πηγή εισοδήματος για τη ναπολιτάνικη μαφία.

Μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, οι ιταλικές αρχές κατά της μαφίας και της τρομοκρατίας έχουν διαλευκάνει μακροχρόνιες διασυνδέσεις μεταξύ τζιχαντιστών και της Καμόρα στη Νάπολη. Έχουν, επίσης, αποκαλύψει δεσμούς με την σικελική Κόζα Νόστρα και την Καλαβρέζικη Ντραγκέτα, εντοπίζοντας όπλα που διακινούνται από την πρώην Γιουγκοσλαβία και πολλά αφρικανικά έθνη τα οποία φαίνεται να φτάνουν εύκολα στα ναπολιτάνικα λιμάνια.

Η ιταλική αστυνομία κατά της μαφίας έχει κάνει τρεις μεγάλες συλλήψεις τους τελευταίους 12 μήνες, κατά τις οποίες έχουν κατασχεθεί μεγάλα οπλοστάσια που περιλαμβάνουν Καλάσνικοφ, υποπολυβόλα, εξοπλισμό και εκατοντάδες πυρομαχικά που ήταν έτοιμα να πουληθούν σε τρομοκράτες. Βρήκαν ακόμη και μια λίστα τιμών για μια ευρεία ποικιλία όπλων που είναι διαθέσιμα, με τις τιμές να κυμαίνονται από 250 έως 3.000 ευρώ, τυπωμένη στα αραβικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά.

"Η Νάπολη είναι, εδώ και πολλά χρόνια, μια κεντρική υλικοτεχνική βάση για τη Μέση Ανατολή. Η Καμόρα δραστηριοποιείται επίσης στον κόσμο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας που περνά μέσα από τη Νάπολη" λέει ο Φράνκο Ρομπέρτι, επιφανής δικαστής της Ιταλίας ενάντια στη μαφία. "Στην Νάπολη υπάρχει αυτού του είδους η δραστηριότητα. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει επαφές μεταξύ τζιχαντιστών και φατριών της Καμόρα". Όπως λέει,

οι δυνάμεις καταπολέμησης της Ιταλίας έχουν "ανατρέψει σχέδια και συνεργίες" μεταξύ των τρομοκρατών και των μαφιόζων. Αυτό που δεν είναι γνωστό, βέβαια, είναι πόσες υποθέσεις αγνοούν.

Είναι σίγουρα ένα πολύ γνωστό γεγονός ότι η Καμόρα διαχειρίζεται μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση στην άνομη ναπολιτάνικη ενδοχώρα, διακινώντας ναρκωτικά, παράνομα όπλα και πλαστά έγγραφα, καθιστώντας ιδιαίτερα εύκολο για οποιονδήποτε εισέρχεται στην Ευρώπη παράνομα να περάσει ακόμα και από τα πιο "στενά" σύνορα. Είναι εξίσου γνωστό ότι η κύρια πελατειακή βάση δεν ήταν ποτέ απολύτως ιταλική. "Έχουμε αποδείξεις ότι οι ομάδες της Καμόρα εμπλέκονται σε μια ανταλλαγή όπλων με ναρκωτικά, με τρομοκρατικές ομάδες" είχε δηλώσει ο Πιερλουίτζι Βίνια, εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας στην Ιταλία, πριν φύγει από τη ζωή το 2012.

Τα λόγια του Βίνια υπήρχαν σε πολλά από τα στοιχεία που διέρρευσαν από το Wikileaks, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πλήρη επίγνωση της σύνδεσης των τρομοκρατών με τη μαφία εδώ και αρκετό καιρό. "Η ποινική αλληλεπίδραση μεταξύ του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος και των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων παρέχει στους δυνητικούς τρομοκράτες την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη από εγκληματικές οργανώσεις με τις καθιερωμένες διαδρομές του λαθρεμπορίου και μια εδραιωμένη παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες" σύμφωνα με σημείωμα που έγραψε το FBI στην Ιταλία.

Οι ανακριτές λένε ότι η βοήθεια στη μετακίνηση των τζιχαντιστών σε όλη την Ευρώπη είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που πρέπει να πολεμήσουν. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη για το ρόλο του στις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ταξίδεψε ελεύθερα μέσω της Ιταλίας με τη βοήθεια ενός δικτύου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικό ταξιδιωτικό πρακτορείο που σπονσοράρεται από τη μαφία.

Οι αρχές στην Ιταλία λένε ότι επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο στο Μπάρι πηγαίνοντας προς την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο και ότι χρησιμοποίησε μια προπληρωμένη ιταλική χρεωστική κάρτα μέχρι τις επιθέσεις του Παρισιού. Αναφέρουν επίσης ότι χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα που συνδέεται με πλαστά ιταλικά έγγραφα και στις δύο περιπτώσεις. Η ιδέα του πιο καταζητούμενου ανθρώπου στην Ευρώπη να τρέχει ελεύθερος είναι αρκετά ανησυχητική. Αλλά αυτό που είναι τουλάχιστον εξίσου ανησυχητικό είναι ότι τα όπλα που διακινούνται στην Ιταλία θα καταλήξουν να χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Μισέλ ντελ Πρέτε, ιταλός αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής που έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στις σχέσεις μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και των τζιχαντιστών, προειδοποιεί ότι οι δύο δυνάμεις του κακού έχουν μια καλή συνεργασία. "Είναι δεδομένο και αποδεδειγμένο ότι το άναρχο κλίμα στη Νάπολη έχει συχνά δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την υλικοτεχνική υποστήριξη, την ανταλλαγή όπλων και τα πλαστά έγγραφα", είπε. "Υπάρχουν εξειδικευμένες ομάδες που παρακολουθούνται σε διάφορους δήμους και περιφέρειες. Γνωρίζουμε ότι διευκολύνουν την τρομοκρατία", πρόσθεσε.

Ο ερευνητής Ρομπέρτι πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. "Η Καμπανία, ειδικά η επαρχία της Καζέρτα και του Καστέλ Βολτούρνο, είναι μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη για όσους θέλουν να γίνουν τρομοκράτες" λέει. "Έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι' αυτό".

thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ευρωπη, μαφια, συλληψεις, isis, σωρεία, βρυξέλλες, καιρος, γαλλια, αποδειξεις, wikileaks, σημαίνει, fbi, καλοκαιρι, ελλαδα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, wikileaks greece, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελη κυκλοφοριας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, λιμοντσελο, αστυνομια, αυτοκινητο, βελγιο, βημα, ιταλια, ιταλικα, ναρκωτικα, ξενοδοχεια, τηλεφωνο, fbi, αζιζ, ανησυχητικο, ανθρωπος, αμφιβολιες, αραβικα, βοηθεια, βρυξέλλες, γαλλικα, γεγονος, δεδομενο, εγγραφα, ευκολο, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελβετια, εβδομαδα, ερευνες, εσωτερικων, ζωη, ιδεα, υπηρεσιες, υπηρχαν, κυβερνηση, κινητο, κυρια, κλιμα, λογια, μηνες, ναπολη, ονομα, παρισι, πηγη, πλοιο, πυλες, ρολο, σιγουρα, συλληψη, σχεδια, σωρεία, τυπος, τριτη, χωρα, ιδιαιτερα, isis, καρδια, ομαδες, πληροφοριες, σημαίνει, ταξιδι
Τυχαία Θέματα