Πώς η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για το Brexit

Οι επιπτώσεις από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ για την ευρωζώνη είναι "πολύ δύσκολο" να προβλεφθούν, λέει ο Μάριο Ντράγκι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για "όλες τις πιθανότητες" σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να φύγει ΕΕ, είπε ο Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι είναι "πολύ δύσκολο" να προβλέψει τον αντίκτυπο του Brexit στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε χθες σε συνεδρίαση

του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ότι η κεντρική τράπεζα έχει "κάνει όλες τις πιθανές προετοιμασίες που θα μπορούσε" σε περίπτωση που οι Βρετανοί την Πέμπτη ψηφίσουν την αποχώρηση από την ΕΕ. "Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν οι διάφορες διαστάσεις του πώς [το Brexit] θα έχει αντίκτυπο στις αγορές και στις οικονομίες της ευρωζώνης", είπε ο Ντράγκι. Προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις πιθανότητες. Σε αυτό το σημείο, θα είναι δύσκολο να είμαστε πιο ακριβείς από αυτό".

Η ΕΚΤ έχει ένα δίκτυο γραμμών ανταλλαγής του ευρώ που έχει συσταθεί με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αντλήσει ευρώ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός συνόρων και χρονικών ζωνών. Οι τράπεζες εντός της ζώνης του ενιαίου νομίσματος μπορεί να έχουν πρόσβαση σε απεριόριστα ποσά ρευστότητας σε ευρώ, εφ 'όσον έχουν εξασφαλίσεις για να κρατήσουν ενάντια στα δάνεια από την ΕΚΤ.

Ενώ ο Ντράγκι ακουγόταν σίγουρος ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μετά από ένα καλό ξεκίνημα το 2016, προειδοποίησε ότι οι απειλές για την ανάπτυξη παραμένουν λόγω των "γεωπολιτικών εξελίξεων". Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα της, εάν είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση των παρενεργειών ενός Brexit, είπε.

Εάν το Brexit απειλήσει να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της, σύμφωνα με το οποίο τώρα αγοράζει κρατικά ομόλογα αξίας 80 δις ευρώ κάθε μήνα. Οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν επίσης να απελευθερώσουν το πρόγραμμα Outright Monetary Transactions, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει βραχυπρόθεσμα το δημόσιο χρέος σε δυνητικά απεριόριστες ποσότητες, για την αντιμετώπιση μιας ακραίας αντίδρασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη την Τρίτη, ότι το OMT ήταν νόμιμο, "επιβεβαιώνει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, δήλωσε πέρυσι ότι το OMT ήταν στο πλαίσιο της εντολής της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε επίσης ότι μια ισχυρότερη, πιο ευρεία αναζωπύρωση των επενδύσεων, απαιτείται για να οδηγήσει την ανάκαμψη που μέχρι τώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρότερες δαπάνες από τους καταναλωτές. "Η αβεβαιότητα πρέπει να μειωθεί για να αποκτήσουν οι επενδύσεις έναν έντονο ρυθμό" είπε ο Ντράγκι. Υπήρχε επίσης μία "πολύ ισχυρή" υπόθεση για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις από τις κυβερνήσεις που είχαν το περιθώριο στους προϋπολογισμούς τους να το κάνουν.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα