"Πονοκέφαλος" για τη Μέρκελ η παραίτηση Γκάουκ

20:22 6/6/2016 - Πηγή: Antinews

Ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία, προκαλώντας άμεσα την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής του και δίνοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις γενικές εκλογές το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Ο 76χρονος πρώην πάστορας από την Ανατολική Γερμανία και ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα είπε ότι παραιτείται παρά τις εκκλήσεις από όλο το πολιτικό φάσμα να παραμείνει στο αξίωμά του, επικαλούμενος την προχωρημένη του ηλικία.

Η

απόφασή του είναι πιθανό να δημιουργήσει δυσκολίες στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήδη βάλλεται από πολλά μέτωπα, προκαλώντας έναν διακομματικό αγώνα για τους πιθανούς διαδόχους του, που θα επιλεγούν σε λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις γενικές εκλογές του 2017. "Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη για μένα", δήλωσε ο Γκάουκ από το γραφείο του στο Μέγαρο Bellevue του Βερολίνου. "Δεν θέλω να δεσμευτώ για μια περαιτέρω περίοδο πέντε ετών, όταν δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα έχω την επαρκή ποσότητα ενέργειας και ζωτικότητας που απαιτείται. Το πώς βλέπει κάποιος την ηλικία του είναι ένα πολύ ιδιαίτερο, πολύ προσωπικό θέμα. Έτσι έχω απαντήσει στον εαυτό μου".

Είπε ότι ήταν μια τεράστια τιμή το ότι υπηρέτησε τη Γερμανία από το 2012 ως ο 11ος μεταπολεμικός πρόεδρός της, ένα ρόλος κατά μεγάλο μέρος εθιμοτυπικός.

Ο διάδοχός του δεν θα αποφασιστεί από άμεση ψηφοφορία, αλλά από τα πολιτικά κόμματα, μαζί με ένα συνέδριο που θα αποτελείται από αθλητές, διασημότητες και άλλα δημόσια πρόσωπα. Ενώ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε έναν μόνο υποψήφιο, είναι πιο πιθανό τα κόμματα να θέσουν δικούς τους υποψήφιους, ιδιαίτερα σε μια εποχή που υπάρχει έλλειψη ενότητας για την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Οι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής τον υπουργό Οικονομικών του CDU, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ του SPD, ο οποίος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Γερμανίας, τον εκπρόσωπο της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU), και τη μόνη γυναίκα υποψήφια, Γκέρντα Χάσελφελντ του CSU.

Οι πολιτικοί και ο λαός απέτισαν φόρο τιμής στον Γκάουκ, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας να λέει ότι έδωσε αξιοπρέπεια στη θέση του προέδρου, λόγω της υψηλής ηθικής του ακεραιότητας, μετά την ανάληψη από τον Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του για κατηγορίες ότι αποδέχθηκε χάρες από επιχειρηματίες ενώ ήταν κυβερνήτης της Κάτω Σαξονίας.

Ο Γκάουκ έγινε γνωστός μετά την πτώση της Ανατολικής Γερμανίας το 1989 ως υποστηρικτής του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, εξελέγη στην τελευταία Βουλή της Ανατολικής Γερμανίας. Μεταξύ του 1991 και του 2000 ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία των εκτενών αρχείων της πρώην μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας, της Στάζι. Όταν έγινε πρόεδρος το 2012, η εφημερίδα Die Zeit χαρακτήρισε το γεγονός "τον τέλειο θρίαμβο της Ανατολικής Γερμανίας", επειδή για πρώτη φορά πολιτικοί με καταγωγή από την Ανατολική Γερμανία - Γκάουκ και Μέρκελ - κατέλαβαν μαζί τα δύο ανώτατα αξιώματα της Γερμανίας.

Ο Γκάουκ εστίασε στις προσπάθειες να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της Γερμανίας στον κόσμο, όπως και το να ζητήσει ένα αίσθημα ευθύνης από το γερμανικό λαό. Είπε ότι ο γενναιόδωρος τρόπος που πολλοί Γερμανοί αντέδρασαν στην προσφυγική κρίση ήταν μια αντανάκλαση της νέας Γερμανίας, για την οποία ήταν υπερήφανος.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα