Πωλητήριο στο 24% του ΑΔΜΗΕ

Εγκρίθηκε τελικά χθες το σχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία αναγκάστηκε να συνεδριάσει εκ νέου στις 3.00 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών, αφού οι διαδικασίες της συνέλευσης που είχαν ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί σε ξενοδοχείο της Αθήνας, διακόπηκαν, μετά από τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ

και του προέδρου της ΛΑΕ και πρώην υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως και σήμερα η ΔΕΗ να προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Από το υπόλοιπο 76% (η ΔΕΗ κατέχει σήμερα το 100% των μετοχών του Διαχειριστή), ποσοστό 25% των μετοχών θα μεταβιβαστεί στην υπό σύσταση εταιρεία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Το 51% των μετοχών θα εισφερθεί σε εταιρεία συμμετοχών, η οποία θα ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και το υπόλοιπο στους άλλους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ. Στο τέλος της διαδικασίας οι μετοχές της εταιρείας θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.

Η εισήγηση για τον ΑΔΜΗΕ εγκρίθηκε με πλειοψηφία 96%. Η γενική συνέλευση με πλειοψηφία 44,83% των μετόχων ενέκρινε την πρόταση του Δ.Σ. ως προς την επιλογή του ελεγκτή της εταιρείας για το 2016 παρά την αντίθετη άποψη του Δημοσίου την οποία υποστήριξαν το 44,1% των μετόχων. Υπέρ της πρότασης της ΔΕΗ, δηλαδή αντίθετα με την άποψη του Δημοσίου, ψήφισε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η λήψη απόφασης για την τιμολόγηση του ρεύματος στην εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» αναβλήθηκε.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε ότι η Ομοσπονδία των εργαζομένων θα προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ νωρίτερα το πρωί ζήτησε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη να παραιτηθεί και να μην εγκρίνει τη διαδικασία. Ανάλογη θέση διατύπωσε στην παρέμβασή του και ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος ως υπουργός είχε τοποθετήσει τον κ. Παναγιωτάκη στο τιμόνι της ΔΕΗ. Πρότεινε επίσης την παραίτηση όλων των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ και την επ' αόριστον αναβολή της απόφασης.

Ο πρώην υπουργός συνοδευόταν στην παρέμβασή του και από άλλα μέλη της ΛΑΕ, όπως ο κ. Λεωτσάκος κ.ά.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε, με ανακοίνωσή του, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι «η εναντίωση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ενθαρρύνει εκείνους που αποσκοπούν στη διάλυση της ΔΕΗ».

Οφειλές

Περισσότεροι από 230.000 πελάτες της ΔΕΗ με συνολικές οφειλές περίπου 680 εκατ. ευρώ προχώρησαν σε διακανονισμό της οφειλής τους με το νέο σύστημα, των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Παναγιωτάκης. Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών ως τις 30/6/2016 σε πελάτες της Μέσης (μεγάλες επιχειρήσεις) και της Χαμηλής Τάσης (νοικοκυριά και επαγγελματίες) είχαν φθάσει στα 715 εκατ. ευρώ. Ωστόσο καταναλωτές με χαμηλές οφειλές δεν έχουν σπεύσει να επωφεληθούν από το τρέχον πρόγραμμα διακανονισμού, που θα είναι σε ισχύ ως το τέλος Ιουλίου, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την αύξηση των ρευματοκλοπών προβληματίζουν ιδιαίτερα την ηγεσία της επιχείρησης.

Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η εταιρεία προσανατολίζεται στη σύσταση θυγατρικών εταιρειών με τμήματα του πελατολογίου της από όλες τις κατηγορίες πελατών και τη διάθεσή τους στον ανταγωνισμό έναντι ανταλλάγματος. Ζήτησε δε δύο κατηγορίες πελατών, η Υψηλή Τάση (μεγάλες βιομηχανίες) και τα Κοινωνικά Τιμολόγια να εξαιρεθούν από το μερίδιο της ΔΕΗ.

Το θέμα αυτό, μαζί με την παροχή δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην επιχείρηση και ορισμένες βελτιώσεις στις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) και στα νέα ΑΔΙ (μηχανισμοί της χονδρικής αγοράς) έθεσε ο κ. Παναγιωτάκης και στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν. Προς το παρόν πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δεν φάνηκε να έχει λάβει τις απαντήσεις που θα ήθελε από την Επιτροπή.

Μείωση προσωπικού

Σε μείωση κατά 50% των εργαζομένων της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία αναμένεται να οδηγήσει ο περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρισμού στο 34% του «παραγωγικού μείγματος» της επιχείρησης, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι διευθυντές, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν σε ημερίδα του σωματείου «Σπάρτακος».

Ο κ. Παναγιωτάκης επιβεβαίωσε χθες ότι μετά την απόσυρση των παλαιών λιγνιτικών μονάδων και παρά την επένδυση της Πτολεμαΐδας και του νέου σταθμού «Μελίτη ΙΙ», ο οποίος σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με ιδιωτική εταιρία, η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή θα πέσει στο 34%. Πρόσθεσε ότι χωρίς την παροχή δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής CO 2, η λτιγντική παραγωγή κινδυνεύει να γίνει ακόμα πιο προβληματική.

Στα σχέδια είναι η επέκταση στις ΑΠΕ μέσω της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με την ανέγερση αιολικού πάρκου στη Ροδόπη, ισχύος άνω των 150 MW, την κατασκευή μεγάλου υβριδικού σταθμού στην Κρήτη σε σύμπραξη με ξένο μεγάλο οίκο κ.λπ. Για την αναπλήρωση της απώλειας εσόδων από την εγχώρια αγορά, καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ πρέπει να μειωθεί κάτω από το 50% ως το 2020, προωθούνται άμεσα η σύσταση θυγατρικής στην Αλβανία με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια, η διεύρυνση του αντικειμένου της θυγατρικής στην Τουρκία με επιχειρηματικές συνεργασίες με τουρκικούς οίκους, η δραστηριοποίηση στο Ιράν και την Αίγυπτο κ.λπ. Εξετάζεται η δραστηριοποίηση στην εμπορία φυσικού αερίου σε περιοχές, όπου δεν υπάρχει αγωγός μεταφοράς, ενώ, όπως είπε, στο πλαίσιο του πρόσφατου ταξιδιού με τον πρωθυπουργό στο Πεκίνο, έγιναν επαφές με κινεζικές εταιρείες, οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συνεργασίες.

Αντιδράσεις
Οι μέτοχοι της ΔΕΗ αναγκάστηκαν να συνεδριάσουν εκ νέου στις 3.00 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών, αφού οι διαδικασίες της συνέλευσης που είχαν ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί σε ξενοδοχείο της Αθήνας, διακόπηκαν, μετά από τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ και του προέδρου της ΛΑΕ και πρώην υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Προσφυγή

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε ότι η Ομοσπονδία των εργαζομένων θα προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ νωρίτερα το πρωί ζήτησε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη να παραιτηθεί και να μην εγκρίνει τη διαδικασία.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα