Πολιτικοί μηχανικοί στην Ελλάδα του 21ου αιώνα

Στόχος των κατασκευών  είναι η εξυπηρέτηση ανθρώπινων αναγκών. Οι κατασκευές μπορούν να χωριστούν σε κινητές και σε ακίνητες στον χώρο. Οι ακίνητες κατασκευές αποκαλούνται και έργα υποδομής. Οι κινητές κατασκευές όπως αυτοκίνητα, γεωτρύπανα, πλοία δεν εντάσσονται στα έργα υποδομής, αν και πολύ συχνά είναι το απαραίτητο μέσο για την κατασκευή τους. Η δραστηριότητα του πολιτικού μηχανικού σχετίζεται με τα έργα υποδομής. Δύο βασικές ανάγκες που εξυπηρετούν τα έργα υποδομής έιναι για παράδειγμα  η στέγαση – προστασία  και η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών.

Στη σχολή πολιτικών μηχανικών υπάρχουν

τρία και μισό έτη βασικών μαθημάτων. Τον τελευταίο ένα και μίσο χρόνο ο φοιτητής διαλέγει μία κατεύθυνση μαθημάτων. Υπάρχουν τέσσερις κατευθύνσεις μαθημάτων: ο δομοστατικός, ο γεωτεχνικός, ο συγκοινωνιολόγος και ο υδραυλικός πολιτικός μηχανικός.To πτυχίο και τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ίδια για όλους ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει.

Ο δομοστατικός ασχολείται με την στατική ανάλυση των κατασκευών. Η στατική ανάλυση είναι εκείνη κατά την οποία υπολογίζονται οι δυνάμεις που αναπτύσσονται σε μία κατασκευή και η ποσότητα και η μορφή των υλικών που απαιτούνται για να είναι η κατασκευή σταθερή σε μια επιθυμητή γεωμετρία.

Ο γεωτεχνικός ασχολείται με την αλληλεπίδραση των κατασκεύων με το έδαφος. Τυπικές  περιπτώσεις είναι η μελέτη της αντοχής μίας θεμελίωσης ή ενός τοίχου αντιστήριξης (ενός τοίχου που στήριζει το έδαφος σε ένα επιθυμητό ύψος)

Κάθε έργο υποδομής περιλαμβάνει μία δομοστατική και μία γεωτεχνική κατασκευή και έχει συνεπώς μία δομοστατική και μια γεωτεχνική λειτουργία που περιγράφεται απο τα κατάλληλα φυσικά μεγέθη και μαθηματικούς τύπους

Ο συγκοινωνιολόγος ασχολείται με τη συγκοινωνιακή λειτουργία των έργων υποδομής που σημαίνει τον υπολογισμό των  των απαιτήσεων για μεταφερόμενους ανθρώπους και αγαθά. Απο τη συγκοινωνιακή μελέτη προκύπτουν  γεωμετρικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα αντίστοιχα έργα υποδομής. Για παράδειγμα ποσο μεγάλο και πόσα πλοία πρέπει να χωράει ένα λιμάνι.Δεν έχουν όλα τα έργα σημαντική συγκοινωνιακή λειτουργία. Για παράδειγμα στη μελέτη μιας μεμονωμένης μικρής πολυκατοικίας η μλέτη της εσωτερικής συγκοινωνιακής λειτουργίας  της είναι πολύ εύκολη και ο αντιστοιχος κόπος αμελητέος.

Ο υδραυλικός πολιτικός μηχανικός ασχολείται (ή θα έπρέπε να ασχολείται)  με την υδραυλική λειτουργία των έργων υποδομής. Με τον όρο υδραυλική λειτουργία εννοούμε την αλληλεπίδραση μιας κατασκευής με το νερό (και γενικότερα με ρευστά του περιβάλλοντος). Η έννοια υδραυλική λειτουργία είναι αναμφίβολα πολύ γενική και περιλαμβάνει ένα μεγάλο έυρος λειτουργιών. Το υπάρχον πρόγραμμα σπουδων είναι αρκετό; Για να απαντηθεί το έρωτημα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε υδραυλική λειτουργία.

Για παράδειγμα σε μια μικρή πολυκατοικία γνωρίζουμε όλοι από την εμπείρία μας τι εννοούμε με τον όρο «υδραυλικά». Είναι φαινομενικά μία ακίνητη κατασκευή, περιέχει όμως συστήματα με εσωτερική κίνηση π.χ. μία

Keywords
Τυχαία Θέματα