Πολιτικό μασάζ στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό

Πολιτικό... μασάζ στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού βρίσκεται σε εξέλιξη στην οδό Πειραιώς. Τη στιγμή που οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χτυπούν κόκκινο, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ενημερώνουν στελέχη της κυβερνητικής παράταξης για τη στρατηγική στο μέτωπο του μεταναστευτικού- προσφυγικού.

Στόχος των δύο υπουργών είναι να φέρουν στο προσκήνιο τα επόμενα κυβερνητικά βήματα ακούγοντας παράλληλα τη φωνή των γαλάζιων στελεχών προκειμένου να υπάρχει μια κοινή γραμμή εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Στις 19 Φεβρουαρίου αναμένεται ότι θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και πάλι η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, αλλά και οι αιχμές του κυβερνητικού πλάνου που σχετίζονται με την αποσυμφόρηση των νησιών, τη φύλαξη των συνόρων, τις επιστροφές στην Τουρκία, την επίσπευση των διαδικασιών για το άστυλο και τη δημιουργία κλειστών δομών.

Παράλληλα έχει προγραμματιστεί και η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σε αυτή θα παραστούν περιφερειάρχες και δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη γαλάζια σημαία.

Μηταράκης: Αντιμετωπίζουμε την κρίση με ενότητα

"Αντιμετωπίζουμε την κρίση με ενότητα, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Η κεντρική κυβέρνηση, οι περιφερειακές κυβερνήσεις, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό μας πρόβλημα", παρατήρησε ο κ. Μηταράκης απευθυνόμενος προς τα στελέχη της ΝΔ.

Η κυβέρνηση έχει επτά στρατηγικές προτεραιότητες, εξήγησε ο κ. Μηταράκης, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες, την αύξηση των επιστροφών, τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ΜΚΟ, τη διεθνοποίηση της κρίσης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο των παραπάνω προτεραιοτήτων ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών. Επίσης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου. Επιπλέον, άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών. Παράλληλα, προετοιμάζει επιπλέον 20.000 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο κ. Μηταράκης άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι η Ελλάδα μετά το 2015 έγινε "διαδρομή επιλογής των διακινητών", ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του "γέμισε τις δομές σε όλη την Ελλάδα λόγω του πολύ αργού ρυθμού εξέτασης ασύλου", "άφησε τη διαδικασία ασύλου με 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις στον α' και β' βαθμό κρίσης", ενώ με την ερμηνεία "που δέχτηκε στην Κοινή Ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί είτε σε εγκλωβισμό στα νησιά είτε σε αδυναμία επιστροφών στην Τουρκία".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα