Πόλεμος στην Ουκρανία: Μισθοφόροι που «παίζουν» από «Βάγκνερ» μέχρι «Μότσαρτ»

Πρώην πεζοναύτες των ΗΠΑ εκπαιδεύουν Ουκρανούς στον πόλεμο και αυτοαποκαλούνται ομάδα «Μότσαρτ». Θεωρούνται το δυτικό ισοδύναμο της διαβόητης ελίτ των μισθοφόρων της «Βάγκνερ», που δυτικές εκθέσεις τη συνδέουν με τον Ρώσο πρόεδρο. Έχουν ιδρύσει εκπαιδευτικό κέντρο στο Κίεβο για τις ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας ενώ βοηθούν και στις προμήθειες εξοπλισμού!

«Μότσαρτ» εναντίον «Βάγκνερ»

Αδυναμία στους μεγάλους κλασικούς Γερμανούς και γερμανόφωνους συνθέτες φαίνεται πως έχουν οι ομάδες μισθοφόρων και ιδιωτικών στρατών που εμπλέκονται

στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ίσως η δύναμη της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, ίσως η τεράστια αναγνωρισιμότητα των συνθετών να ήταν τελικά το κίνητρο για αυτές τις παράδοξες ονοματοδοσίες σε παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Μετά τη διαβόητη μισθοφορική ελίτ, ονόματι, «Βάγκνερ», που εκθέσεις δυτικών οργανισμών τη συνδέουν άμεσα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το τελευταίο διάστημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας και το δυτικό της ισοδύναμο με το όνομα «Μότσαρτ».

«Βάγκνερ» στο Χάρκοβο

Αρχικά, η ομάδα Βάγκνερ, σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε αναπτυχθεί στην Ανατολική Ουκρανία για να βοηθήσει τη Μόσχα να πετύχει το στρατιωτικό της στόχο στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο επίλεκτος ιδιωτικός στρατός βετεράνων στρατιωτικών, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως Λίγκα, δημιουργήθηκε το 2014, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Δημοσιεύματα και δυτικές εκθέσεις αναφέρουν ότι η Βάγκνερ έχει συμμετάσχει στη Λιβύη, τη Συρία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Πάντως, τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέλη της «Βάγκνερ» στάλθηκαν στο Χάρκοβο, όπου ολοκλήρωσαν με επιτυχία μια αποστολή, χωρίς να αποκαλυφθεί περί τίνος επρόκειτο. Μέλος της «Βάγκνερ» που συμμετείχε δήλωσε στο BBC: «Μας πλήρωσαν τότε 2.100 δολάρια για εργασία ενός μήνα και επιστρέψαμε στη Ρωσία».

«Μότσαρτ» στο Κίεβο

Από την άλλη, η Ομάδα Μότσαρτ, θεωρείται ότι είναι ο ομάδα των δυτικών μισθοφόρων που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του ουκρανικού πολέμου από δυτικούς βετεράνους, για να εκπαιδεύσουν μαχητές στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Newsweek, ένας από τους ιδρυτές της «Μότσαρτ», ο πρώην Αμερικανός συνταγματάρχης, Andrew Milburn, ήταν επίσης ο πρώτος πεζοναύτης που ηγήθηκε μιας Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων, στη διάρκεια του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Milburn γεννήθηκε στο Χονγκ-Κονγκ, μεγάλωσε στην Μεγάλη Βρετανία, κι εντάχθηκε από το Λονδίνο ως απλός στρατιώτης στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2019 ως συνταγματάρχης.

Σήμερα, ως διοικητής της ομάδας «Μότσαρτ» έχει αναλάβει την εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε τακτικές ελεύθερων σκοπευτών, εντοπισμού αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED), και σε τακτικές βελτίωσης της μάχης στην πρώτη γραμμή.

Προμήθειες εξοπλισμού

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στo αμερικανικό μέσο ενημέρωσης (WUSF) ο Milburn δήλωσε ότι η Ομάδα Μότσαρτ ιδρύθηκε όταν διαπίστωσε πως οι Ουκρανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων ήταν ανεκπαίδευτες «σχεδόν στα πάντα»: από drones μέχρι θωράκιση σώματος, ασφαλείς επικοινωνίες και ιατρικά κιτ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ομάδα Μότσαρτ συνδράμει και στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού!!

Το κέντρο εκπαίδευσης της ομάδας βρίσκεται στο Κίεβο, ενώ ο ίδιος ο Milburn, έχει προσλάβει αρκετούς βετεράνους του βρετανικού στρατού και των ΗΠΑ, για να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς. Άλλωστε, περισσότεροι από 20.000 ξένοι εθελοντές φέρεται να έχουν περάσει στην εμπόλεμη ζώνη για να ενταχθούν σε μια Ουκρανική Λεγεώνα Ξένων.

Βέβαια, ο Milburn αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι πολλοί εθελοντές έχουν δηλώσει ψευδή στρατιωτικά προσόντα και εκπαίδευση, με αποτέλεσμα «να πληρώνουν τώρα το τίμημα για την έλλειψη εμπειρίας τους».

Ιδιωτικοί στρατοί και «δωρεές»

«Οι Ρώσοι είναι οι καλύτεροι στην άμυνα. Ήταν όμως ανίκανοι στην επίθεση. Χρησιμοποιούν νάρκες και δεν έχουν έλλειψη από βλήματα πυροβολικού», δήλωσε στο Forces.net, προσθέτοντας ότι «για το αν είναι αποτελεσματικοί στο βομβαρδιστικό σφυροκόπημα, θα πρέπει να το δούμε για να το πιστέψουμε».

Επίσης, κατά τον ισχυρισμό του ίδιου του Milburn, η ομάδα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από δωρεές και όχι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πράγμα που δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό, καθώς από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα οι ιδιωτικοί στρατοί έχουν συνάψει προσοδοφόρες συμβάσεις με την αμερικανική κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, οι «Erick Prince» και «Black Water» που «διέπρεψαν» από την Αϊτή, τη Ρουάντα, τη Μέση Ανατολή μέχρι και τα Βαλκάνια, έχουν χρηματοδοτηθεί αδρά από την αμερικανική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας υπηρεσίες εκπαίδευσης, στρατιωτικής έρευνας και φύλαξης.

Συγκεκριμένα Από το 1997 έως το 2010, η εταιρεία «Prince» κέρδισε 2 δισεκατομμύρια δολάρια από κρατικές συμβάσεις ασφαλείας. Επιπλέον, από το 2001 έως το 2010, η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών μεταβίβασε 600 εκατομμύρια δολάρια στη «Black Water».

The post Πόλεμος στην Ουκρανία: Μισθοφόροι που «παίζουν» από «Βάγκνερ» μέχρι «Μότσαρτ»  appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα