Ποιος είναι o Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιμάμης που ο Ερντογάν κατηγορεί για τα πάντα

Για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν υπήρξε ποτέ καμία αμφιβολία για το ποιος φταίει για την απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή το βράδυ: ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ένα χαρισματικός αλλά απομονωμένος ισλαμιστής ιεροκήρυκας που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει συχνά κατηγορήσει τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, διεισδύοντας σε δυνάμεις του δικαστικού σώματος και στις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας. Μόλις πριν από τρία

χρόνια, ο κληρικός ήταν στενός σύμμαχος του Ερντογάν και υποστήριξε την άνοδό του στην εξουσία. Αλλά σύντομα έγιναν ανταγωνιστές, όταν ο πρόεδρος και επικεφαλής του ΑΚΡ κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι σχεδιάζει τις καταστροφικές καταγγελίες περί διαφθοράς που στοχεύουν υπουργούς, καθώς και τον γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ, το 2013.

Μετά την υπόθεση διαφθοράς, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια ευρεία επιχείρηση εκκαθάρισης για την απομάκρυνση των ύποπτων γκλιουλενιστών από το στρατό, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Έμπιστοι της κυβέρνησης ανέλαβαν τα μέσα ενημέρωσης που θεωρήθηκαν ότι έχουν δεσμούς με τον Γκιουλέν, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, Zaman.

Οι επικριτές του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί την υποτιθέμενη απειλή ενός "παράλληλου κράτους" για να ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των σκληρότερων πολέμιών του και των αντικυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Άλλοι, ωστόσο, επισημαίνουν ένα βίντεο από το 1999 που δείχνει τον Γκιουλέν να καθοδηγεί τους υποστηρικτές του να διεισδύσουν στα τουρκικά ιδρύματα.

"Θα πρέπει να κινηθείτε μέσα στις αρτηρίες του συστήματος, χωρίς κανείς να αντιληφθεί την ύπαρξή σας, μέχρι να φτάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας... Θα πρέπει να περιμένετε έως ότου έχετε όλη την κρατική εξουσία, μέχρι να έχετε φέρει στο πλευρό σας όλη τη δύναμη του συνταγματικού οργάνου στην Τουρκία" ακούγεται να λέει, αν και αργότερα ισχυρίστηκε ότι οι ταινίες είχαν τροποποιηθεί.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως ιμάμης στην κοσμική πόλη της Σμύρνης το 1960, ευνοεί μια μετριοπαθή ερμηνεία του Ισλάμ, υποστηρίζοντας τον διαθρησκευτικό διάλογο, την εκπαίδευση και τη δημοκρατία. Αν και ελάχιστοι έξω από την Τουρκία τον έχουν ακούσει, το καλτ κίνημα του Γκιουλέν έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο σχολείων, ομάδες προβληματισμού και μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να διαλύσει αυτή την επιρροή - για παράδειγμα, καλώντας τους αφρικανούς ηγέτες να κλείσουν τα σχολεία των γκιουλενιστών- αλλά τα αιτήματά του για την έκδοση του κληρικού έχουν πέσει στο κενό στην Ουάσιγκτον. Το Σάββατο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ άσκησε πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να εκδώσει τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999. "Κάθε κράτος που προστατεύει τον Φετουλάχ Γκιουλέν θα θεωρηθεί ως εχθρικό προς την Τουρκία", είπε.

Αλλά ο κληρικός έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στο χθεσινό πραξικόπημα. Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, είπε ότι το να τον συνδέουν με μια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης ήταν "προσβολή". "Καταδικάζω, απερίφραστα, την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία", είπε. "Η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει μέσα από μια διαδικασία ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, και όχι μέσα από τη βία".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα