Ποιοι θα είναι υποψήφιοι της ΝΔ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Τις επόμενες είκοσι μέρες ημέρες φιλοδοξούν στη ΝΔ να έχουν κλείσει το κεφάλαιο των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μια διαδικασία που μπήκε σύμφωνα με πληροφορίες στην τελική της ευθεία, αφού είχε προηγηθεί γερό «κοσκίνισμα».

Ήδη ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει στα χέρια του τα πρώτα ονόματα, αφού η Επιτροπή Αυτοδιοικητικών Εκλογών της ΝΔ που λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, και στην οποία συμμετέχουν

μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, Λευτέρης Ζαγορίτης, Μενέλαος Δασκαλάκης, Κώστας Ζωντανός, Μανώλης Αγγελάκας, έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση του καταλόγου.

Από τη χαρτογράφηση αυτή λοιπόν προκύπτει ότι με εξαίρεση τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Λάρισας στις περισσότερες πρωτεύουσες νομών έχουν καταλήξει σε υποψηφιότητες. Σε πολλές περιοχές υπήρξε σημαντικό πρόβλημα επιλογής υποψηφίων, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διενήργησαν εταιρείες για λογαριασμό του κόμματος, οι πολίτες δεν θέλουν να ακούνε για υπουργούς ή βουλευτές.

«Η απαξίωση του κόσμου στο πολιτικό σύστημα είναι μεγάλη. Καλύτερα να είναι εντελώς άγνωστος ο υποψήφιος» τόνιζε στο antinews υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή, αλλά διευκρίνιζε πως υπάρχουν και αξιόλογοι υποψήφιοι.

Τον τελικό λόγο θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς που θα κάνει και τις τελικές επιλογές, ενώ ο ίδιος προσωπικά θα αποφασίσει ποιοι θα διεκδικήσουν το χρίσμα στους δυο μεγάλους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Στον Πειραιά θα είναι και πάλι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος και άρα δεν υπήρξε ζήτημα ανεύρεσης προσώπου.

Το δύσκολο σταυρόλεξο είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αφού η κατάσταση έχει βαλτώσει. Στην μεν πρωτεύουσα, ο μόνος πρόθυμος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης που επιμένει ότι θα είναι υποψήφιος, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν πολλές ενστάσεις, ενώ τα υπόλοιπα ονόματα που είχαν πέσει στο τραπέζι κατά καιρούς, όπως οι Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Όλγα Κεφαλογιάννη, δεν το συζητάνε καν…

Στην Θεσσαλονίκη, πρόθυμοι υπάρχουν, όπως οι Κώστας Γκιουλέκας (το Μαξίμου δεν τον θέλει διότι την προηγούμενη φορά ηττήθηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη), Γιάννης Ιωαννίδης (το συζήτησε πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό στο καφενείο της Βουλής, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις) και Σίμος Σιμόπουλος (Γ.Γ. δημοσίων έργων).Το Μαξίμου όμως θέλει τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη ο οποίος λέγεται ότι είναι και ο μόνος που μπορεί να κοντράρει τον Μπουτάρη, αλλά ο ίδιος δεν επιθυμεί. Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν θεωρείται απίθανο, να διεκδικήσει τελικά τον δήμο ο Απόστολος Τζιτζικώστας και να αφήσει την περιφέρεια, εκτός και εάν ο Πρωθυπουργός επιλέξει άλλον.

Στις περιφέρειες η κατάσταση είναι καλύτερη με μόνη σημαντική εκκρεμότητα την Αττική, όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα στηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.

Η ΝΔ θα στηρίξει και πάλι τους Κώστα Αγοραστό στην Θεσσαλία, Αλέκο Καχριμάνη στην Ήπειρο, Γιώργο Δακή στην Δυτική Μακεδονία, τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (εκτός και εάν διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης), τον Σπύρο Σπύρου στα Ιόνια Νησιά.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα ο πρώην υφυπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος που επιμένει ότι δεν θα αποσυρθεί.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν θέλουν να συζητάνε στο Μαξίμου το όνομα του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και κάποιοι έχουν προτείνει τον δήμαρχο Χαϊδαρίου και πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Δημήτρη Μαραβέλια.

Για το Νότιο Αιγαίο προβάδισμα ισχυρές πιθανότητες έχει ο πρώην βουλευτής Γιάννης Παππάς και στο Βόρειο Αιγαίο η επιλογή θα γίνει μεταξύ της Χριστιάνας Καλογήρου και του Παύλου Βογιατζή.

Στην Κρήτη μάλλον θα επιλεγεί μη Κρητικός, ο πρώην περιφερειάρχης, Σεραφείμ Τσόκας, μια επιλογή που ήδη συναντά αντιδράσεις, διότι η ΝΔ εμφανίζεται να μην έχει πρόσωπο από το νησί ικανό να διεκδικήσει την περιφέρεια.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
εκλογες, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2012, εκλογες 2010 δημοτικες, αδωνις γεωργιαδης, το νησι, σαμαρας, αθηνα, θεσσαλονικη, δημοσκοπηση, antinews, πειραιας, μιχαλολιάκος, βουλη, εκκρεμότητα, ελλαδα, οννεδ, αιγαιο, κρητη, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σγουρος, γκιουλεκας, κακλαμανης, σταυρος δημας, γιαννης κεφαλογιαννης, ητανε μια φορα, μιχαλολιάκος, βουλευτες, ιονια, νησι, νησια, ονοματα, αγνωστος, αδωνις, αττικη, βοριδης, γινει, δασκαλακης, δυτικη μακεδονια, δυτικη, υπαρχει, εκκρεμότητα, εξελιξη, εικοσι, υφυπουργος, θεσσαλια, ιωαννιδης, ιονια νησια, καλογηρου, καφενειο, κεφαλαιο, λογο, μακεδονια, μαξιμου, νικητας, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ονομα, οννεδ, πηγη, πιθανοτητες, σπυρου, φορα, antinews, ευθεια, ηπειρο, κωστας, πληροφοριες, θανασης, χερια
Τυχαία Θέματα