Ποιοι φοβούνται τον Στέφανο Κασσελάκη;

Του Απόστολου Αποστόλου*

Γιατί συζητείται τόσο πολύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης; Επειδή δεν υπήρξε ποτέ μέλος του κόμματος; Επειδή δεν πέρασε ποτέ από τα κομματικά κατηχητικά; Επειδή δεν ασπάζεται τις κομματικές βουλγκάτες; Επειδή δεν έχει διαβάσει τους προφήτες του κομμουνισμού και εξελέγη πρόεδρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς;

Ο θόρυβος γύρω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη είναι μεγάλος. Μάλιστα

για το «φαινόμενο» Κασσελάκης γράφηκε και βιβλίο σε χρόνο ρεκόρ μόλις 20 ημερών. Δεν έχουν περάσει τρεις μήνες από την εκλογή του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται με επικριτικά, υποτιμητικά ή χλευαστικά σχόλια από συγκεκριμένους κύκλους. Στελέχη του κόμματος εμφανίζονται στα κανάλια μαινόμενα για τον Στ. Κασσελάκη επιτείνοντας την εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ βραχύπνοες φλυαρίες από κήνσορες και τιμητές της αράδας με τενεκεδένιους και μονότονους μονολόγους, υπό πυρετικό παραλήρημα κατατάσσουν τον Στέφανο Κασσελάκη σε ένα φαιδρό και νοσηρό «φαινόμενο» της μετα-δημοκρατίας και της μετα-πολιτικής, με μεσσιανικές τάσεις.

Ο άγνωστος μέχρι χθες Στέφανος Κασσελάκης, ένας άφθαρτος πολιτικά νέος με οικονομική επιφάνεια, χωρίς να έχει εξασφαλίσει κομματικές δάφνες και χωρίς επηρμένη αριστερή μεγαλοστομία και «αριστερούς αληθινισμούς», εκλέγεται από τη βάση του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενεργοποιώντας μάλιστα 120.000 και πλέον νέους ψηφοφόρους, αλλά αμφισβητήθηκε πολύ γρήγορα από στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία και αποχώρησαν μετά την εκλογή του. Είναι γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης ήρθε αντιμέτωπος με τη διπλοφοδραρισμένη κομματική σκέψη, με τον ξύλινο λόγο και τα κομματικά λατιφούντια του ΣΥΡΙΖΑ. Έβλεπε μπροστά του τους ατσαλάκωτους κομματικούς μεγαλόσχημους να τον κατηγορούν για φέικ τραμπισμό και για άλλες φθίνουσες συμπεριφορές, εκφράζοντας μάλιστα την άποψή τους ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη είναι κεντροδεξιό λαϊκιστικό μόρφωμα» (Π. Σκουρλέτης).

Τον ίδιο χαρακτηρισμό έκανε και ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, αποκαλώντας «μόρφωμα» τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για αριστεροδεξιούς σπασμούς φόβου; Και αν ναι, τι φοβάται τελικά ο αριστεροδεξιός βυζαντινισμός; Στο μεταξύ ο κ. Κασσελάκης δεν έχει εκφραστεί με ενιαίο πολιτικό λόγο για να έχουμε μια συγκεκριμένη άποψη και μόνο κατά περίπτωση έχει κάνει κάποιες τοποθετήσεις. Γιατί όμως δημιουργείται μια αδικαιολόγητη επιθετικότητα απέναντί του;

Ωστόσο, απαντώντας ο κ. Κασσελάκης στις κριτικές που δέχθηκε απέδειξε πως το πολιτικό νόημα λιμοκτονεί και πως μασκαρεύεται η πολιτική με φλυαρία για να κρύψει τους τακτικισμούς της. Μίλησε για τη φορομπηχτική πολιτική του κ. Τσακαλώτου, δηλαδή για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, και ίσως αύριο (υπόθεση κάνουμε) μιλήσει και για το άνοιγμα του δρόμου των τραπεζικών μετοχών σε ξένα φάντς, εμπνεύσεως του κ. Δραγασάκη. Επιπλέον, για την αποπομπή των αμφισβητούντων είχε προαναγγείλει τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, που μάλλον ενόχλησε ακόμη μία τον κ. Τσίπρα.

Είναι αλήθεια όμως ότι ο κ. Κασσελάκης βοηθείται από την ιστορική συγκυρία και τις επιταγές της. Η κοινωνική δημοκρατική λειτουργικότητα αποτελεί μεγάλο στοίχημα σήμερα. Κατά πόσο δηλαδή ο πολίτης θα πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αποτελεί το κατόρθωμα της προϋπόθεσης για μια δημοκρατία αδιαμεσολάβητη από λόμπι, ελίτ και συμπλεγματικούς πολιτικούς ιεροεξεταστές. Θα στραφεί όμως προς αυτή την πορεία πλεύσης ο κ. Κασσελάκης; Θα αρπάξει την ευκαιρία; Ή θα προσαρμοστεί στο άμεσο σχήμα της συνέχειας και της τυποποιημένης κυριαρχίας;

Τώρα, όλα αυτά που ακούγονται περί «λαϊκιστικού μορφώματος» αποτελούν βρύα που κοσμούν τα καπέλα των κλόουν στα τσίρκο και διέπονται από φτηνές δικαιολογίες. Δεν είναι καθόλου παράδοξο να πούμε ότι πολλά στελέχη του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα ήθελαν τη σύντομη ανατροπή του από την προεδρία του κόμματος για να έχουν εκείνοι τη σφραγίδα του κόμματος (δηλαδή την πολιτική ιστορία της κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ) και την κρατική επιχορήγηση (για να βοηθηθούν στα έξοδα των ευρωεκλογών το 2024 και των επόμενων εθνικών εκλογών), γιατί ακόμη κι αν είναι εφικτός ο στόχος μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους, με την αποχώρησή τους από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαθέτουν χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Και η Ν.Δ. τι φοβάται; Την εικόνα που επικοινωνιακά καλλιεργεί ο κ. Κασσελάκης. Ξέρουν στη Ν.Δ. ότι η εικόνα γίνεται συνεργός δύναμης μιας διαρκούς εκδραμάτισης. Η εικόνα αποτελεί δύναμη μέσα στον κόσμο και αυτό κάνει τους επικοινωνιολόγους της Ν.Δ. να τρομάζουν. Εξάλλου, η πολιτική σήμερα διακυβεύεται όχι στον τόπο της πραγματικότητας, αλλά της εικόνας. Και ας μη ξεχνάμε ότι στην πολιτική σκηνή όλα είναι ρευστά και ο χρόνος είναι εκείνος που θα δείξει τα αναστήματα.

* Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας

The post Ποιοι φοβούνται τον Στέφανο Κασσελάκη; appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα