Ποιοι δικαιούνται επίδομα τέκνων

(Ανανεωμένο) – Απώλειες ως και 3.708 ευρώ το χρόνο για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες προκαλεί η αντικατάσταση των επιδομάτων που παίρνουν από τον ΟΓΑ με ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων που θα αρχίσει να χορηγείται από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, με πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να επωφεληθούν κυρίως οι φτωχές (και πάμπτωχες) οικογένειες.

Το νέο επίδομα

τέκνων, ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, μπορεί να φτάσει ως και τα 2.160 ευρώ ετησίως για οικογένεια με 4 παιδιά και εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Από την άλλη όμως, μια τετράτεκνη -επίσης φτωχή- οικογένεια με εισόδημα 14.000 ευρώ θα χάσει 672 ευρώ, καθώς το ποσό που της αναλογεί να πάρει είναι 1.440 ευρώ το χρόνο, ενώ το ποσό που παίρνει σήμερα είναι 2.112 ευρώ.

Μια τρίτεκνη οικογένεια με εισόδημα 33.200 ευρώ δεν θα πάρει τίποτε, ενώ μέχρι τώρα ελάμβανε από 1.584 έως 3.708 ευρώ το χρόνο.

Από τα νέα επιδόματα, επηρεάζονται πάνω από 380.000 οικογένειες, οι περισσότερες εκ των οποίων θα παίρνουν από την 1η-1-2013 σημαντικά μειωμένα επιδόματα, ενώ για πολλές θα καταργηθούν.

Κερδισμένοι είναι οι χαμηλόμισθοι καθώς θα πάρουν για πρώτη φορά οικογενειακό επίδομα και μάλιστα από το πρώτο κιόλας παιδί.Χαμένοι είναι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι που θα παίρνουν αναλογία του επιδόματος.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή του νέου επιδόματος καθορίστηκαν με Κοινή Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος, στην οποία προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

1.  Η καταβολή του επιδόματος για πρώτη φορά θα γίνει στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, δηλαδή αρχές Ιουνίου, καθώς θα πληρωθούν μαζί το επίδομα του πρώτου και δεύτερου τριμήνου. Και αυτό γιατί θα πρέπει να γίνει έλεγχος των εισοδημάτων του 2012 μέσω των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά από όσους θα θελήσουν να πάρουν το επίδομα.2.  Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του, οφείλει να υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση και να καταθέτει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στον ΟΓΑ.3.  Οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλουν στους ανταποκριτές του ΟΓΑ πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γέννησης και πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα που σπουδάζουν.4.  Σε περίπτωση που το/τα τέκνα έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, υποβάλλεται ιατρική γνωμάτευση του ΚΕΠΑ ή ισχύουσα απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ.5.  Αλλοδαποί και Τσιγγάνοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα δέκα τελευταία χρόνια.6.  Το επίδομα θα αναστέλλεται κάθε Ιανουάριο για γενικό έλεγχο κριτηρίων.

Κώστας Κατίκος στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα