Ποιο είναι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας και τι επιδιώκει

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας σπάνια επιδρά στην βρετανική πολιτική συνείδηση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εκλογικής νύχτας - καθώς έγινε φανερό ότι επρόκειτο να υπάρξει ένα ασταθές κοινοβούλιο- το DUP ήταν το πιο πολυσυζητημένο βρετανικό πολιτικό κόμμα. Την Παρασκευή, η Τερέζα Μέι έκανε μια κατηφή δήλωση στη Ντάουνινγκ Στριτ, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τους "φίλους και τους συμμάχους μας" στο DUP. "Τα δύο κόμματα μας έχουν μια ισχυρή σχέση εδώ και πολλά χρόνια και αυτό μου δίνει την εμπιστοσύνη να πιστεύουμε

ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε προς όφελος ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου", δήλωσε.

Ποιοι είναι λοιπόν οι DUP; Ποιο τίμημα θα απαιτήσουν για την υποστήριξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών; Και τι επιπτώσεις θα έχουν στην αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας;

Το κόμμα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση από την ίδρυσή του το 1971 από τον πρεσβυτεριανό ιερέα Ίαν Πέσλεϊ, διάσημο για την αντι-Καθολική έκκλησή του ενάντια στην "κυριαρχία της Ρώμης". Κατά την τελευταία δεκαετία, το DUP ήταν το μεγαλύτερο ενωτικό κόμμα σε εξουσία - και μοιραζόταν την κυβέρνηση με τους Ιρλανδούς ρεπουμπλικάνους του Σιν Φέιν.

Καθώς οι Τόρις πλέον δεν έχουν οκτώ έδρες για απόλυτη πλειοψηφία, η Τερέζα Μέι θα χρειαστεί να βασιστεί στους δέκα βουλευτές του DUP. Αντί να εισέλθουν σε επίσημο συνασπισμό, οι συνδικαλιστές φαίνονται να θέλουν να συνάψουν μια συμφωνία εμπιστοσύνης και προσφοράς με τους Συντηρητικούς, δίνοντας στον DUP έναν πρωτοφανή ρόλο στη βρετανική κυβέρνηση.

Η αρχηγός της DUP Αρλίν Φόστερ αναγνώρισε τη συμφωνία την Παρασκευή αλλά έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες: "Η πρωθυπουργός μίλησε μαζί μου σήμερα το πρωί και θα αρχίσουμε συζητήσεις με τους Συντηρητικούς για να διερευνήσουμε πώς είναι δυνατόν να επιτύχουμε σταθερότητα στο έθνος μας αυτή τη στιγμή της μεγάλης πρόκλησης ".

Ο χρόνος δεν έχει επηρεάσει πλήρως τις πολιτικές προοπτικές του DUP. Το κόμμα υποστηρίζει μια ευαγγελική πολιτική φιλοσοφία που δεν θα φαινόταν πολύ διαφορετική από αυτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι του DUP πιστεύουν ότι η Γη δημιουργήθηκε πριν από 6.000 χρόνια, ότι η κλιματική αλλαγή είναι μύθος και υποστηρίζουν την επιστροφή της θανατικής ποινής.

Αλλά αυτές οι εντυπωσιακές συμπεριφορές έρχονται σε αντίθεση με τον βαθύ πραγματισμό που διέπει το DUP και την Φόστερ. Τα ψυχρά μετρητά, και όχι οι διαφορές κουλτούρας, είναι πιθανό να στηρίξουν τα βασικά αιτήματα των ενωτικών και μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τη Μέι.

"Οι άνθρωποι πιθανότατα θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι και τόσο περιθωριακοί , όσο υποδεικνύουν μερικές από αυτές τις ιστορίες. Το DUP δεν θα είναι σε θέση να ανατρέψει την πράξη για την αλλαγή του κλίματος ή να επαναφέρει τη θανατική ποινή", δήλωσε ο Σαμ Μακ Μπράιντ, πολιτικός συντάκτης του Belfast News Union που υποστηρίζει τους Ενωτικούς. Όσον αφορά τις παραχωρήσεις από το Γουέστμινστερ, το DUP θα επικεντρωθεί σε "οικονομικές απαιτήσεις", δήλωσε ο Μακ Μπράιντ. "Δεν θα ζητήσουν να είναι σε υπουργεία ή κάτι τέτοιο", υποστηρίζει.

Επιρροή στο Brexit

Το Brexit πιθανόν να είναι ψηλά στη λίστα επιθυμιών του DUP. Το κόμμα της Φόστερ υποστήριξε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση - αν και η πλειοψηφία στη Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής - και το DUP αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προκαθορισμένη συμφωνία για την περιοχή στις συνομιλίες του Brexit.

Την Παρασκευή, ο Νάιτζελ Ντόντς, ηγέτης του DUP στο Γουέστμινστερ, δήλωσε ότι το κόμμα "θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση Συντηρητικών μόνο εάν δεν δοθεί στη Βόρεια Ιρλανδία κανένα μοναδικό ειδικό καθεστώς που θα κρατήσει την περιοχή με το ένα πόδι μέσα στην ΕΕ".

Αλλά το DUP θα μπορούσε να διαμορφώσει το Brexit και με άλλους τρόπους. Το κόμμα δήλωσε επανειλημμένα ότι αντιτίθεται τόσο στα "σκληρά" σύνορα της Ιρλανδίας όσο και στην επιβολή τελωνειακού καθεστώτος στους ιρλανδικούς λιμένες και αεροδρόμια, γεγονός που θα δημιουργούσε de facto σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. "Το σημαντικό για το DUP είναι ότι αφορά το Brexit και τα σύνορα. Ο μεγάλος φόβος γι' αυτούς είναι τα σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Αυτή θα είναι η κόκκινη γραμμή για το DUP", δήλωσε ο Τζον Μακ Κάλιστερ, πρώην αναπληρωτής ηγέτης του Ενωτικού Κόμματος του Ούλστερ.

Ο τρόπος με τον οποίο τα δύο αιτήματα του DUP, η ύπαρξη μη ιδιαίτερου καθεστώτος για τη Βόρειο Ιρλανδία και τα καθόλου "σκληρά" σύνορα κατά μήκος των 310 μιλίων με την ιρλανδική δημοκρατία, μπορούν να ικανοποιηθούν είναι ασαφής. Αυτό που φαίνεται πιο βέβαιο είναι ότι το κόμμα θα απαιτήσει αυξημένες δημόσιες δαπάνες στη Βόρεια Ιρλανδία ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή του.

Το DUP έχει αποκτήσει τη φήμη ενός κόμματος που θέλει να δαπανά για τοπικά projects. Προ μηνών, η αποκεντρωμένη κυβέρνηση στη Βόρειο Ιρλανδία κατέρρευσε από ένα ανεπτυγμένο σύστημα θέρμανσης από ανανεώσιμες πηγές, το οποίο φαίνεται να ωφέλησε δυσανάλογα τους αγρότες, μια βασική εκλογική περιφέρεια του DUP. Το κόμμα έχει πληγεί και από άλλα σκάνδαλα. Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα δαπάνησε 425.000 λίρες για το Brexit - στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, αλλά όχι στη Βόρεια Ιρλανδία. Το DUP αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες της πηγής αυτής της δωρεάς. Αυτό είναι νόμιμο σύμφωνα με τους νόμους της Βόρειας Ιρλανδίας για το απόρρητο των χορηγών, αλλά έχει τροφοδοτήσει ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα του κόμματος. Το κόμμα αποστασιοποιήθηκε μόνο από την έγκριση πιστών παραστρατιωτικών δύο ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές.

Πολιτικά, η στήριξη μιας κυβέρνησης Συντηρητικών δημιουργεί σχετικά λίγες δυσκολίες για το DUP. Το κόμμα είναι εδώ και καιρό κοντά στους Τόρις, ειδικά από όταν η Μέι αντικατέστησε τον πιο εκσυγχρονιστή Ντέιβιντ Κάμερον. Αλλά, κατά ειρωνεία, το DUP έχει λιγότερη επιρροή στο Γουέστμινστερ απ' ότι θα είχε αν η Μέι είχε επιτύχει μια μικρή απόλυτη πλειοψηφία. Οι Ενωτικοί δήλωσαν δημοσίως ότι δεν θα υποστήριζαν ποτέ τον Τζέρεμι Κόρμπιν εξαιτίας των συμπονετικών σχολίων του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος για τον ιρλανδικό ρεπουμπλικανισμό. Η κατάρρευση μιας κυβέρνησης Συντηρητικών και ενδεχομένως μια κυβέρνηση Κόρμπιν είναι απίθανο να γίνει δεκτή από τους ψηφοφόρους του DUP.

Κυβερνητικός συνασπισμός εν αναμονή

Ενώ το DUP προετοιμάζεται να εισέλθει στην κυβέρνηση στο Λονδίνο, αν και ανεπίσημα, η προοπτική επιστροφής στην κατανομή εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία έχει ξαφνικά απομακρυνθεί πολύ περισσότερο. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν τη Δευτέρα μεταξύ του Σιν Φέιν και του DUP, αλλά πολλοί αναρωτιούνται πώς μια βρετανική κυβέρνηση που θα στηριχθεί στην υποστήριξη των Ενωτικών για να κυβερνήσει μπορεί να ενεργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής. Ορισμένοι φοβούνται ότι αυτό το πρωτοφανές σενάριο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 στην οποία το DUP αρχικά αντιτάχθηκε, αλλά τελικά συμφώνησε.

"Πώς μπορεί το Σιν Φέιν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση εάν το DUP είναι ουσιαστικά μέρος της βρετανικής κυβέρνησης;" δήλωσε ο Τζόνι Μπάιρν, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ούλστερ. "Οι βρετανικές και ιρλανδικές κυβερνήσεις είναι οι θεματοφύλακες της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Το όλο σύστημα βασίζεται σε αυτή την απόσταση".

Μια ανώτερη πηγή του Σιν Φέιν δήλωσε στο POLITICO ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατανομή της εξουσίας "έγιναν πολύ πιο δύσκολες" μετά τη συμφωνία του DUP με τους Τόρις στο Γουέστμινστερ. Το DUP είχε πολύ ισχυρή επίδοση στις γενικές εκλογές, αφήνοντας το κυρίαρχο Ενωτικό Κόμμα του Ούλστερ χωρίς κανέναν βουλευτή. Όμως, το Σιν Φέιν, που δεν κατέλαβε θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, είχε επίσης μια καλή νύχτα, κερδίζοντας τρεις έδρες, φτάνοντας τις συνολικές έδρες του κόμματος στις επτά.

"Οι εθνικιστές ψηφοφόροι έχουν σαφώς γυρίσει την πλάτη τους στο Γουέστμινστερ", ανέφερε η πηγή του Σιν Φέιν. "Έχουν δείξει ότι δεν βλέπουν το μέλλον τους ως συνδεδεμένο με τη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να το αναγνωρίσει και αυτό". Χωρίς εθνικιστές βουλευτές στο Γουέστμινστερ και με έναν ρόλο για το DUP στη βρετανική κυβέρνηση, η περαιτέρω πολιτική αποσταθεροποίηση στη Βόρειο Ιρλανδία θα μπορούσε να αποτελέσει υποπροϊόν του απροσδόκητου γενικού εκλογικού αποτελέσματος της Πέμπτης. Κάποιοι προβλέπουν ότι θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια πριν αποκατασταθεί η αποκέντρωση στη Βόρεια Ιρλανδία, εάν ποτέ γίνει.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα