Πλουσιότερο έγινε το 1%

09:21 3/5/2014 - Πηγή: Antinews

Το κορυφαίο ένα τοις εκατό των πλουσιότερων ανθρώπων έχουν ένα δυσανάλογο μερίδιο της συνολικής αύξησης του εισοδήματός τους κατά τα τελευταία 30 χρόνια στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με μελέτη από τους οικονομολόγους του οργανισμού.

Η αύξηση αυτή ανέρχεται έως και 37 % στον Καναδά και το 47 % στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη και σε χώρες που έχουν ιστορία μιας πιο ίσης κατανομής του εισοδήματος, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία, το μερίδιο τους κορυφαίου 1% αυξήθηκε κατά 70 %, φτάνοντας περίπου το 7-8 %.

Αντίθετα, οι πιο πλούσιοι είδαν το μερίδιό τους να αυξάνεται πολύ λιγότερο σε ορισμένες από τις ηπειρωτικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία.

Αλλά τα εισοδήματα των φτωχότερων νοικοκυριών δεν συμβαδίζουν με τη συνολική αύξηση του εισοδήματος, με πολλά να μην είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Αφαιρώντας το πλουσιότερο 1 τοις εκατό του πληθυσμού, οι ρυθμοί ανάπτυξης στα χαμηλότερα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλότεροι σε πολλές χώρες – γι’ αυτό και τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι τα εισοδήματά τους αυξάνονται σύμφωνα με τη γενική οικονομική ανάπτυξη. Η κρίση σταμάτησε προσωρινά αυτές τις τάσεις - αλλά δεν αναίρεσε την προηγούμενη αύξηση των κορυφαίων εισοδημάτων. Κατά μέσο όρο, τα πραγματικά εισοδήματα του κορυφαίου 1% αυξήθηκαν κατά 4 % το 2010, ενώ το κατώτερο 90 % του πληθυσμού είδε τα πραγματικά εισοδήματά του να μένουν στάσιμα.
Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις σε όλες σχεδόν τις χώρες του ΟΟΣΑ κατά τα τελευταία 30 χρόνια έχουν μειώσει αισθητά τον ανώτατο φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, ενώ το μέσο επιτόκιο των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκε από 66 % το 1981 σε 43% το 2013. Αυτή η μείωση έχει συνδεθεί στενά με την αύξηση του εισοδήματος των πλουσίων. Λοιποί φόροι που παίζουν ρόλο στα ανώτατα εισοδήματα μειώθηκαν επίσης: ο μέσος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων μειώθηκε από 47% σε 25 % και οι φόροι επί του εισοδήματος από μερίσματα για τις διανομές κερδών εγχώριας πηγής μειώθηκαν από 75% σε 42 %.

«Χωρίς συντονισμένη πολιτική δράση, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría. «Ως εκ τούτου, είναι ακόμη πιο σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τα κορυφαία εισοδήματα συνεισφέρουν το μερίδιό τους στους φόρους». Το έγγραφο περιγράφει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να κάνουν για να διασφαλιστεί αυτό. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση ή τον περιορισμό πολλών φορολογικών εκπτώσεων, πιστώσεων και απαλλαγών που ωφελούν τους αποδέκτες υψηλών εισοδημάτων δυσανάλογα, την επανεξέταση κάποιων φόρων περιουσίας (όπως οι φόροι κληρονομιάς) και την αύξηση της διαφάνειας και της διεθνούς συνεργασίας.

Σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, η αύξηση της συνολικής ανισότητας οφείλεται επίσης στο ότι πολλά νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα μένουν πίσω σε σχετικούς, και συχνά και σε πραγματικούς, όρους. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση της συνολικής ανισότητας, είναι απαραίτητη μια συνολική πολιτική στρατηγική για την προώθηση των ευκαιριών για εκείνους που βρίσκονται στο κάτω άκρο της κατανομής. Πέρα από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ένα τέτοιο πακέτο περιλαμβάνει κοινωνικές πολιτικές, καθώς και ειδικότερα πολιτικές για την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.
Η ανισότητα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την ετήσια συνέλευση του Συμβουλίου του ΟΟΣΑ, 5-7 Μαΐου.

http://www.oecd.org/newsroom/top-earners-capturing-growing-share-of-total-income-in-many-countries.htm

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα