Πλούσιος Βρετανός ο αρχιεκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους

Την αληθινή ταυτότητα του αρχιεκτελεστή του Ισλαμικού Κράτους, γνωστού με το όνομα «Τζιχάντι Τζον», αποκαλύπτουν ξένα ΜΜΕ. Όπως φαίνεται, ο διαβόητος δήμιος δεν είναι ο ράπερ από το Λονδίνο Αμπντέλ Μαγιέντ Αμπτντέλ Μπάρι, αλλά ο πτυχιούχος Πληροφορικής Μοχάμεντ Εμουαζί, από το δυτικό Λονδίνο. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν και αμερικανοί αξιωματούχοι.

O 27χρονος Μοχάμεντ γεννήθηκε στο Κουβέιτ. Είχε κρατηθεί και ανακριθεί επανειλημμένως από τις Αρχές, προτού καταφέρει να ενταχθεί στο ISIS.

Πρωτοεμφανίστηκε στο βίντεο της εκτέλεσης του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ τον περασμένο Αύγουστο, ενώ εμφανίζεται και στα βίντεο των αποκεφαλισμών των Αμερικανών Στίβεν Σότλοφ, Πίτερ Κάσινγκ, των Βρετανών Ντέιβιντ Χέινς και Άλαν Χένινγκ και του Ιάπωνα ομήρου Κέντζι Γκότο. Ο 27χρονος είναι απόφοιτος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Westminster και πιστεύεται ότι ταξίδεψε στη Συρία το 2012 για να ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους. Η αποκάλυψη για την ταυτότητά του έγινε μέσω γνωστών του και άλλων πηγών. Ένας φίλος του εξέφρασε την βεβαιότητά του στην Washingnton Post, λέγοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Τζιχάντι Τζον είναι αυτός. Ήταν σαν αδελφός μου», προσθέτοντας μάλιστα ότι προέρχεται από ιδιαίτερα ευκατάστατη οικογένεια, από το δυτικό Λονδίνο.

Οι Αρχές μέχρι πρότινος είχαν αποφασίσει να μην αποκαλύψουν το όνομά του για λόγους ασφαλείας. Μετά τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας του Εμουαζί, το Πανεπιστήμιο του Wenstminster έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Μοχάμεντ Εμουαζί έφυγε από το Πανεπιστήμιο πριν από έξι χρόνια. Αν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθείς, είμαστε σοκαρισμένοι. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Έχουμε φοιτητές από 150 χώρες του κόσμου και η ασφάλειά τους είναι πρωταρχικός μας στόχος.

Συνεργαζόμαστε με άλλα πανεπιστήμια του Λονδίνου, προκειμένου να θέσουμε σε εφαρμογή τη στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού. Δημιουργούμε μια ειδική ομάδα για την παροχή συμβουλών και υποστήριξης. Εν τω μεταξύ, καλούμε τους φοιτητές που ανησυχούν, να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία Υποστήριξης Φοιτητών και την ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης».

telegraph.co.uk, washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα