Πέθανε ο θρύλος της ροκ David Bowie

Ο θρυλικός τραγουδιστής-τραγουδοποιός και παραγωγός έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 69 ετών. "Ο Ντέιβιντ Μπάουι πέθανε ειρηνικά σήμερα περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, μετά από μια γενναία μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο" ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Μπάουι είχε πειραματιστεί με πολλά είδη (glam rock, art rock, soul, hard rock, dance

pop, punk και ηλεκτρονική μουσική) κατά τη διάρκεια της 40χρονης και πλέον καριέρας του.

Το πρώτο καλλιτεχνικό του επίτευγμα ήρθε το 1972, με το άλμπουμ "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars", στο οποίο παρουσίαζε την ιδέα ενός ροκ σταρ σαν εξωγήινο. Συνδυάζοντας τη βρετανική mod με το ιαπωνικό στυλ καμπούκι και τη ροκ με το θέατρο, ο Μπάου δημιούργησε το επιδεικτικό, ανδρόγυνο alter ego του, τον Ziggy Stardust.

Τρία χρόνια αργότερα, Bowie έκανε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του στην Αμερική με το Νο 1 single "Fame" από το άλμπουμ "Young Americans", και ακολούθησε το 1976 το πρωτοποριακό LP "Station to Station". Άλλα εμβληματικά τραγούδια του περιλαμβάνουν τα "Let’s Dance" του 1983, "Space Oddity", "Heroes", "Changes", "Under Pressure", "China Girl", "Modern Love", "Rebel, Rebel", "All the Young Dudes", "Panic in Detroit", "Fashion", "Life on Mars" και "Suffragette City".

Ο "δανδής" με τα διαφορετικού χρώματος μάτια (αποτέλεσμα ενός σχολικού αγώνα) και βελόνας πλαίσιο, πέρασε από τη μουσική σε περίεργους ρόλους σε ταινίες και πρωταγωνίστησε ως ένας εξωγήινος που αναζητά βοήθεια για τον ετοιμοθάνατο πλανήτη του στο σουρεαλιστικό "The Man Who Fell to Earth" (1976) του Νίκολας Ρεγκ. Οι κριτικοί, τρεις μήνες μετά, επικρότησαν την ερμηνεία τους στον "Άνθρωπο Ελέφαντα" στο Μπρόντγουεϊ.

Ο Μπάουι πρωταγωνίστησε επίσης στην τελευταία ταινία της Μαρλένε Ντίτριχ, "Ζιγκολό" (1978), έπαιξε έναν φυλακισμένο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στο "Καλά Χριστούγεννα κ. Λόρενς" (1983), και υποδύθηκε τον Πόντιο Πιλάτο στον "Τελευταίο Πειρασμό" (1988) του Μάρτιν Σκορσέζε. Και σε μια ακόμα πρωτοποριακή κίνηση, ο Μπάουι, ο οποίος πάντα ήταν λάτρης της τεχνολογίας, έγινε ο πρώτος ροκ σταρ που λάνσαρε μια υπηρεσία παροχής Internet, με το BowieNet τον Σεπτέμβριο του 1998.

Γεννήθηκε ως Ντέιβιντ Τζόουνς στο Λονδίνο, στις 8 Ιανουαρίου του 1947, αλλά άλλαξε το όνομά του το 1966, όταν ο Ντέιβι Τζόουνς των Monkees γνώρισε επιτυχία. Έπαιξε σαξόφωνο και ξεκίνησε μια επιχείρηση με μίμους, και έπειτα από θητείες σε διάφορες μπάντες υπέγραψε με την Mercury Records, η οποία το 1969 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Man of Words, Man of Music", που περιείχε και το θρυλικό "Space Oddity", ένα θλιβερό τραγούδι για έναν αστροναύτη, τον Μίτζορ Τομ, ο οποίος χάνει τον έλεγχο.

Σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή στον Ziggy Stardust, ο Μπάουι αποκάλυψε σε συνέντευξή του σε περιοδικό τον Ιανουάριο του 1972 ότι ήταν ομοφυλόφιλος - αν και αυτό θα μπορούσε να ήταν μια ακραία επίδειξη δημοσιότητας - έβαψε τα μαλλιά του πορτοκαλί και άρχισε να ντύνεται γυναικεία. Το άλμπουμ έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Ο Μπάουι άλλαξε πορεία το 1975. Απέκτησε εμμονή με τους dance/funk ήχους της Φιλαδέλφειας, και με το "Fame", το οποίο συν-έγραψε με τον Τζον Λένον και τον κιθαρίστα Κάρλος Αλομάρ, (από το άλμπουμ "Young Americans") ανέβηκε στο Νο 9.

Μετά το ψυχρότερο "Station to Station", ο Μπάουι έκανε και πάλι την έκπληξη μετακομίζοντας στη Γερμανία και ηχογραφώντας το ατμοσφαιρικό "Low" το 1977, την πρώτη "Τριλογία του Βερολίνου", σε συνεργασία με τον μουσικό Μπράιαν Ίνο. Το 1980, ο Μπάουι κυκλοφόρησε το "Scary Monsters", επιστρέφοντας στον χαρακτήρα Major Tom από το "Space Oddity", με το sequel "Ashes to Ashes". Ακολούθησε το "Tonight" το 1984 και το "Never Let Me Down" το 1987 και συνεργασίες με τους Queen, τον Μικ Τζάγκερ, την Τίνα Τάρνερ και άλλους. Ίδρυσε το κουαρτέτο Tin Machine (όπου ο αδελφός του Τόνι έπαιξε ντραμς), αλλά η μπάντα δεν συγκέντρωσε πολύ καλές κριτικές ή εμπορική επιτυχία μετά από δύο άλπμουμ.

Ο Μπάουι επέστρεψε στη σόλο καριέρα με το "Black Tie White Noise" του 1993, στο οποίο συνεργάστηκε ξανά με τον κιθαρίστα του "Spider From Mars", Μικ Ρόνσον. Στη συνέχεια ηχογράφησε το "Outside with Eno" το 1995 και περιόδευσε με τους Nine Inch Nails. Επέστρεψε στο στούντιο το 1996 για να ηχογραφήσει τα ο "Earthling". Ακολούθησαν δύο ακόμα άλμπουμ, το "hours…" του1999 και το "Heathen" του 2002.

Το τελευταίο του άλμπουμ "Blackstar" μόλις κυκλοφόρησε με διθυραμβικές κριτικές.

hollywoodreporter.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα