Παρελθόν οι 3ετίες, 43% κάτω οι αποζημιώσεις

Μείωση έως και 43% στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και καθήλωση των μισθών στα επίπεδα των 586 ευρώ, χωρίς τις –παλιές- τριετίες επιφέρουν τα μέτρα της Τρόικας στο «εργασιακό» σκέλος του νέου Μνημονίου, που σήμερα τίθεται επί τάπητος σε νέα συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους επικεφαλής της στο υπουργείο Οικονομικών.

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά (μετά και τη χθεσινή σύσκεψη που είχε το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας

στο υπουργείο Εργασίας) τα περιθώρια να αλλάξει η στάση των δανειστών είναι ελάχιστα.

Οι τριετίες με τη μορφή που υπήρχαν στην Εθνική Σύμβαση Εργασίας θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν. Εκείνο στο οποίο επικεντρώνεται πλέον το υπουργείο είναι είτε η πρόβλεψη  ενός νέου συστήματος που θα μειώνει σταδιακά τις αυτόματες προσαυξήσεις (έως ότου καταργηθούν), που έπαιρνε ανά τρία χρόνια ο κατώτατος μισθός, είτε η εισαγωγή ενός σταθερού ποσού που να δίνεται με βάση την προϋπηρεσία των υπαλλήλων.

Η Τρόικα επιμένει ώστε ο νέος κατώτατος μισθός που θα νομοθετηθεί να μη συνδέεται με καμιά αυτόματη αναπροσαρμογή και να είναι στο χέρι των εργοδοτών και των εργαζομένων να συμφωνούν σε ατομικό ή επιχειρησιακό επίπεδο για το ύψος των αποδοχών πάνω από τα όρια των 586 ευρώ.

Μάλιστα όπως έλεγε χθες αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου στον «Ε.Τ.», στο θέμα των τριετιών υπάρχει ήδη η νομοθετημένη πρόβλεψη του δεύτερου Μνημονίου (ν.4046/12) ότι ο κατώτατος μισθός που θα θεσμοθετηθεί από το κράτος θα είναι «γυμνός» από προσαυξήσεις και επιδόματα.

Στις αποζημιώσεις, υπάρχουν αμυδρές ελπίδες ότι ίσως κάνουν πίσω οι δανειστές, αποδεχόμενοι μια πιο λελογισμένη περικοπή των ποσών καθώς η μείωσή τους και μάλιστα κατά 50% μπορεί στην παρούσα συγκυρία να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και σε έκρηξη της ανεργίας, που ήδη βρίσκεται στο 25,1%.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, η πρόταση της Τρόικας έτσι όπως την εξειδίκευσαν χθες τα μέλη του τεχνικού της κλιμακίου προβλέπει μειώσεις έως και 43%, καθώς επίσης:

* Καμία αλλαγή στις αποζημιώσεις χωρίς προειδοποίηση για όσους έχουν συμπληρωμένα 16 χρόνια εργασίας και δικαιούνται 12 μισθούς.

* Για όσους έχουν από 16 μέχρι 28 έτη, να καταβάλλεται ως προσαύξηση το 6πλάσιο του εκάστοτε κατώτατου μισθού, δηλαδή (6Χ586 ευρώ), ένα ποσό της τάξης των 3.516 ευρώ, μάξιμουμ. Ενας εργαζόμενος με 28 έτη υπηρεσίας σήμερα αν απολυθεί απροειδοποίητα δικαιούται μισθούς 24 μηνών. Με την πρόταση της Τρόικας, θα πάρει 12 μισθούς και την προσαύξηση των 3.516 ευρώ. Αν έχει 26 χρόνια θα πάρει επίσης 12 μισθούς αλλά την αναλογία των 3.516, δηλαδή 2.930 ευρώ!

Το υπουργείο θα επιδιώξει το ψαλίδι στις αποζημιώσεις να ισχύσει για νέες προσλήψεις και σε κάθε περίπτωση να ληφθεί μέριμνα ώστε όσοι έχουν ήδη περάσει τα 25 έτη εργασίας να μην επηρεαστούν από τις περικοπές.

Κώστας Κατίκος στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Αναζητήσεις
κοπηκαν οι 3ετιεσ
Τυχαία Θέματα