Παράταση στο lockdown και εξαγγελίες για άνοιγμα με τη γερμανική «μπίζνα» των self tests!

Παράταση τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα στο άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, καθώς, στην αποψινή ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν έκανε καμία σχετική αναφορά περί οπουδήποτε ανοίγματος από τις 5 Απριλίου, όπως φημολογείτο.

«Όλοι μαζί με μια φωνή», εξάλλου, οι παρευρισκόμενοι στην ενημέρωση επισήμαναν ότι «κάνοντας self test μια φορά την εβδομάδα, θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων»,

σε μια απεγνωσμένη, προφανώς, προσπάθειά τους να αντικρούσουν τα όσα έχουν κυκλοφορήσει περί… νέου σκανδάλου Siemens!

Δείτε επίσης: Βρόμικες μπίζνες της κυβέρνησης με το Βερολίνο τα self tests!Αποκάλυψη: Οσμή αρπαχτής με τα Self Tests και άρωμα Siemens!

Τον λόγο πήρε αρχικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας για εικόνα σταθεροποίησης πρώτη φορά σήμερα, μετά από επτά εβδομάδες. Ιδιαίτερα στάθηκε στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος μετά από αρκετό διάστημα σταθεροποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα στο 6%, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται μια σταθεροποίηση, ενώ σε άλλες μια αυξητική τάση.

«Στη χθεσινή εφημερία είδαμε μια μείωση των εισαγωγών», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου αναφερόμενη στο «Αττικό» νοσοκομείο, όπου εργάζεται η ίδια, χαρακτηρίζοντας το στοιχείο αυτό ως ένα «δειλό δείγμα αισιοδοξίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στα δεδομένα που επεξεργάζεται η επιτροπή για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, προκειμένου «να μην οδηγηθούμε και πάλι σε κλείσιμο αυτών». «Βασική προϋπόθεση», σημείωσε, «η μείωση των νέων κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Σε όσα επεξεργάζεται η επιτροπή περιλαμβάνονται:

Σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτωνΑξιοποίηση της χρήσης εξωτερικών χώρωνΣυζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε μέρη όπου υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα μετάδοσης του ιού

«Συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου», είπε, δείχνοντας πως το επόμενο διάστημα θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «όπλα» ώστε να έρθει το πολυπόθητο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Τέλος, αναφερόμενη στα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests), τόνισε πως ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. «Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή ή ασυμπτωματικά άτομα», είπε, ενώ επισήμανε πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ με τα τεστ αντιγόνου.

Xρήσιμο και σχετικά αξιόπιστο μέτρο

Ακολούθως, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι τα self tests θα είναι «ένα χρήσιμο και σχετικά αξιόπιστο μέτρο για να ελέγχουμε την πορεία του ιού στην χώρα».

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως «στο βαθύ κόκκινο παραμένουν Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια εκτός του δήμου Σκύρου, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστίδος».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί θα επιτρέψει να βγουν από το βαθύ κόκκινο την άλλη βδομάδα».

Επίσης, στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται, πλέον, με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων από αύριο το πρωί στις 06.00 οι ακόλουθες περιοχές:

Η Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, που εμφάνισε αύξηση 81,8% στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες και η Περιφερειακή ενότητα Πέλλας, που εμφάνισε αύξηση 101,9% (!) στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες. Επίσης, στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσεται και ο δήμος Γρεβενών, όπου τα ενεργά κρούσματα σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά και ο δήμος Κιλκίς, που παρουσίασε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων 129,4% τις τελευταίες 10 μέρες. Τέλος και ο δήμος Βέροιας, όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσίασαν αύξηση 116,2% τις τελευταίες 10 μέρες.

Συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις τα self tests

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος, όσον αφορά στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, τόνισε πως «η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις, όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα, θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε, επίσης, ότι τα τεστ αυτά θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου με απλές οδηγίες χρήσης.

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. «Για να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό τις πρώτες ημέρες, θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, γιατί είναι εργασιακά ενεργοί. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες θα κάνουν rapid τεστ σε δημόσια δομή, για να βεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Υποχρεωτικό θα είναι το self test για ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, δικαστήρια, ενώ προβλέπεται να γίνεται μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για την δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.», ανέφερε.

Πηγή: newsbreak.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα