Παραμένει το εγκληματικό κομφούζιο με το "Norman Atlantic"

(Ανανεωμένο) Εγκληματικές παραλείψεις και ένα πρωτοφανές αλαλούμ, ακολούθησε τη ναυτική τραγωδία με το Norman Atlantic. Δύο χώρες, η Ελλάδα και η Ιταλία, υπουργεία, ακτοφυλακές αλλά και η εταιρεία που είχε το πλοίο δεν γνωρίζουν επακριβώς,τέσσερις ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες, οι αγνοούμενοι και οι νεκροί.

Διαφορετικούς αριθμούς δίνει η Ελλάδα,

διαφορετικούς η Ιταλία, επιτείνοντας την αγωνία των συγγενών. Μέχρι χθες το βράδυ είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος 13 ατόμων, ωστόσο, αγνωστο είναι αν υπάρχουν κι άλλοι επιβάτες που έχουν χαθεί στα νερά ή είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο πλοίο.

Στην Ιταλία, έχουν απαγγελθεί σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του πλοιάρχου και της ιταλικής εταιρείας που είναι πλοιοκτήτρια, ενώ και στην Ελλάδα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της μεγάλης τραγωδίας. Ωστόσο, το πρωτοφανές αλαλούμ σχετικά με τους υπεράριθμους, με το αν υπήρχαν παράνομοι μετανάστες ή αν ήταν το πλοίο υπερφορτωμένο, είναι αυτά που πρέπει να αναλυθούν.Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μπάρι, οι επιβαίνοντες στο πλοίο ήταν συνολικά 499. Εξ αυτών, οι 478 ήταν επισήμως οι επιβάτες, τρεις τουλάχιστον ήταν λαθρεπιβάτες, ενώ υπήρχαν και 18 υπεράριθμοι (overbooking). Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι οι λαθρεπιβάτες ήταν δύο Αφγανοί και ένας Σύρος, ένας εκ των οποίων έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 267 ήταν Ελληνες. Οι διασωθέντες ανέρχονται σε 432. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν επικοινωνήσει και θεωρούνταν αγνοούμενοι περί τους 37, με 30 από αυτούς να είναι Ελληνες.

Η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ,από την πλευρά της, με νεότερη ενημέρωση που απέστειλε προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος,αναφέρει ότι η λίστα επιβαινόντων του δρομολογίου του πλοίου περιλαμβάνει 474 άτομα.

Χθες επιβεβαιώθηκε ότι ο δεύτερος Ελληνας νεκρός είναι ο 47χρονος Κ. Κουφόπουλος από τη Βέροια, ενώ η ιταλική Ακτοφυλακή έχει ανακοινώσει ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τρεις Ιταλοί, δύο εκ των οποίων είναι οδηγοί φορτηγών.

Επιπλέον, το αλβανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο ναυτικών αλβανικής καταγωγής που βρίσκονταν σε ένα από τα ρυμουλκά που συμμετείχαν στην προσπάθεια προσάρτησης του πλοίου και τραυματίστηκαν θανάσιμα όταν έσπασαν οι κάβοι.

Σαφείς αιχμές για τη λειτουργία των ιταλικών αρχών άφησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Οπως έλεγαν, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους Ιταλούς, οι οποίοι δεν καταλάβαιναν τις εντολές που δίνονταν. Επίσης, ο υπουργός μίλησε και για πλαστές ή παραποιημένες λίστες.

«Κανένα ναυτικό ατύχημα δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων και τη διερεύνηση των αιτιών», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει διαρκή ενημέρωση για την υπόθεση των ερευνών και την ταυτοποίηση των Ελλήνων.

Δήλωσε επίσης ότι χθες, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, απεγκλωβίστηκαν και οι τελευταίοι επιβάτες και ότι στόχος πλέον είναι η ταυτοποίηση όλων των Ελλήνων επιβατών και η επιστροφή με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Ενδεικτικό του ότι δεν λειτούργησε τίποτε σωστά, είναι η αποκάλυψη ότι το πρώτο σήμα που έλαβε ο θάλαμος επιχειρήσεων ήταν από επιβάτη του πλοίου «Νorman atlantic» στις 05:40, ο οποίος έλεγε ότι το πλοίο πήρε φωτιά και κανείς δεν τους είχε ειδοποιήσει.

Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες επιβατών που διασώθηκαν. Πολλοί λένε ότι οι ιταλικές αρχές τους ζήτησαν να καταθέσουν τα κινητά τους για να αφαιρεθεί τυχόν βιντεοσκοπημένο υλικό από τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στο Norman Atlantic, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για στοιχεία που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα.

Για σαφή προβλήματα κυρίως στον συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου, ιδίως τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς κάνουν λόγο και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα,ξεκίνησε η διαδικασία διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας του «Norman Atlantic». Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν -μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες- στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio» καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι.

Όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία, οι Έλληνες επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακή μονάδα, έξω από το Μπρίντιζι. Η αναχώρησή τους είχε αρχικά ορισθεί για σήμερα στις 08:30 -ώρα Ιταλίας- με αεροσκάφος που παραχώρησε δωρεάν η Aegean, πλην όμως λόγω της εκτεταμένης χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή, στην πίστα του αεροδρομίου του Μπρίντιζι δημιουργήθηκε στρώμα πάγου και η απογείωση του σκάφους κατέστη αδύνατη.

Το «San Giorgio» αποβίβασε στο λιμάνι του Μπρίντιζι εκατόν τριάντα άτομα, εκ των οποίων 118 Έλληνες. Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η διασταύρωση με τις λίστες των επιβατών που επέβαιναν στο επιβατηγό- οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic», που παραμένει στο ίδιο σημείο κοντά στις αλβανικές ακτές, θα συνεχιστεί και σήμερα μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών Αρχών.

Πηγή:imerisia.gr-ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα