Παπαδήμος: μεταβατική η κυβέρνηση

«Η τιμή είναι μεγάλη, η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι μεγαλύτερη», ανέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος, κάνοντας την πρώτη του δήλωση ως εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι μεταβατική, με συγκεκριμένο έργο: Την υλοποίηση των συμφωνιών της συνόδου κορυφής της 26ης οκτωβρίου και την εφαρμογή

της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται μ’ αυτές τις αποφάσεις.

Για το πρόσωπό του, είπε ότι δεν είναι πολιτικός, αλλά έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής του ζωής, ασκώντας οικονομική πολιτική. “Αποδέχτηκα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της οικονομίας”, σημείωσε.

Δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει “τεράστια προβλήματα”, παρά τις “τεράστιες προσπάθειες” του τελευταίου διαστήματος. “Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν θα έχουν καθοριστική σημασία για τον ελληνικό λαό”, υπογράμμισε. “Η πορεία δεν θα είναι εύκολη”, συμπλήρωσε και χαρακτήρισε δύσκολη τη διαδικασία προσαρμογής και ανόρθωσης της οικονομίας.

Τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν αποτελεσματικότερα και τα μέτρα θα έχουν μικρότερο κόστος αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί λύση νομισματικής σταθερότητας, εγγυάται την οικονομική ευημερία και θα διευκολύνει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, διυκρίνισε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος, αλλά πρόσθεσε ότι σημείο αναφοράς θα αποτελέσει το πλαίσιο αρχών, στο οποίο συμφώνησαν την περασμένη Κυριακή οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς. Τέλος, ο Λουκάς Παπαδήμος διευκρίνισε ότι δεν έθεσε κανέναν όρο προς τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση.

Ποιος είναι ο Λ. Παπαδήμος

Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Δεσφίνα Φωκίδας. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από το οποίο έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά.

Από το 1975 μέχρι το 1984 διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Την ίδια περίοδο εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Federal Reserve Bank.

Το 1984-1985 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (1985-1988 και 1991-1994).

Συμμετείχει επίσης σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, όπως στην Επιτροπή Padoa-Schioppa (1986-1987) που συνέταξε την Έκθεση Efficiency, Stability and Equity (Oxford University Press, 1987), στην Επιτροπή Αγγελοπούλου (1989-1990), η οποία συνέταξε την Έκθεση για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη τη

Keywords
Τυχαία Θέματα